Helaas zien we deze noodkreten vrij vaak op onze forums. Het verzorgen van een Bonsai kan voor beginners soms wat overweldigend zijn, maar met deze handleiding zou het moeten lukken. We onderzoeken de oorzaak van het verliezen van het loof en leggen uit wat de oplossing is!

 

Waarom verliest een Bonsai zijn blad?

Er is een verschil tussen binnenbonsai en buitenbonsai.

 

 

Binnen Bonsai

De temperatuur voor binnenbonsai moet het hele jaar door boven de 15 graden Celsius blijven. Dit houdt in dat bij ons een binnenbonsai ’s winters binnen moet staan. De meeste binnen Bonsaisoorten (Ficus, Carmona, etc.) zijn bladhoudend, tenzij er zich een probleem voordoet:

Te veel water is een veel voorkomende oorzaak als de binnenbonsai in een slechte kwaliteit grond staat, wat te veel water kan vasthouden. Een paar maanden te veel water geven zal leiden tot wortelrot, wat zichtbaar is doordat de boom er slechter uit gaat zien en zijn blad laat vallen. Je dient alleen water geven als de grond vrij droog is en als de boom eenmaal weer herstellende is kun je hem verpotten in een beter grondmengsel.

Te weinig water is ook een veel voorkomende oorzaak. Een Bonsai staat in een kleine pot en heeft daardoor niet erg veel waterreserves. Als je vergeet water te geven, sterven de wortels af en later ook de hele boom. In tegenstelling tot het langzaam er slechter uit gaan zien bij te veel water geven, zal bij te kort water geven de boom zijn loof binnen enkele dagen afwerpen. Helaas is de boom dan niet meer te redden, dus zorg ervoor dat je de boom in de gaten houdt en niet vergeet om hem op tijd water te geven.

Een ander probleem, voornamelijk bij Binnen Bonsai, is te weinig licht. Plaats de boom dichtbij een raam, bij voorkeur een raam op het zuiden. Een boom heeft veel licht nodig!

 

 

Buitenbonsai

Een buitenbonsai moet het gehele jaar buiten staan. Typische buitenbomen zijn de Jeneverbes en de Chinese Iep. Terwijl Jeneverbes groenblijvend is, is de Iep een loofboom die zijn blad (tenminste voor een deel) in de herfst en winter laat vallen. Mocht je boom zijn blad verliezen buiten het winterseizoen, vanwege een verzorgingsprobleem, is dit waarnaar je kunt kijken:

Nogmaals, overbewatering is een veel voorkomend probleem. Te veel water geven terwijl de boom in een mengsel staat dat te veel water vasthoudt, leidt tot wortelrot waardoor de boom zijn blad laat vallen. Geef alleen water als het nodig is; als het grondmengsel bijna droog is.

Een andere reden kan zijn is dat de boom een ziekte of ongedierte heeft. Dit zou zichtbaar moeten zijn aan de boom.

Tenslotte kan te veel of te weinig voeding leiden tot krachtverlies van de boom met bladval als gevolg.

 

Juniper bonsai plant

Een populaire maat en vorm van een Jeneverbes Bonsai.

Ficus Bonsai plant

Een ficus Bonsai.

 

Hoe kan ik voorkomen dat mijn Bonsai zijn blad verliest?

Zoals hierboven beschreven, laat een Bonsai zijn blad vallen als gevolg van een verkeerde verzorging. Wat je moet doen is vaststellen welke boomsoort je hebt en lezen over de specifieke verzorgingskenmerken. Zo simpel is het!