Hoewel het leuk is om een Bonsai in een winkel te kopen, kan je je misschien voorstellen dat het zelf kweken van een Bonsai nog veel leuker is.

Een mooie manier om dit te doen is in de vorm van een starterspakket / starterset. Zo’n pakket kan je in een van de vele (online) Bonsai winkels kopen, of je koopt een jonge plant in een lokaal tuincentrum. Deze pagina met bijbehorende video legt uit hoe je zelf een Bonsai kweekt van een starterspakket!

 

 

Bonsai start pakket. Hoe je zelf een Bonsai kweekt

Een startpakket voor Bonsai bestaat meestal uit een jonge plant (ook wel pre-Bonsai of tuincentrum plant geheten), een Bonsai schaal, wat draad en substraat (of Bonsai aarde). Ze zijn te koop bij Bonsai winkels. De starterset die we in dit artikel tonen is ook te koop in onze Bonsai winkel.

Als je de Bonsai binnen wilt houden, let dan op dat je een Bonsai koopt die voor binnen geschikt is. In drie eenvoudige stappen –snoeien, bedraden en verpotten- kan je van een starterset een eenvoudige Bonsai kweken.

Om te leren hoe je je eigen Bonsai kweekt, raden we je aan om eerst deze video te kijken. Daarna kan je verder lezen op deze pagina voor uitgebreidere informatie. De plant in de video kost ongeveer 10 euro, gekocht bij de Bonsai Shop, en is een jonge Chamaecyparis pisifera. Veel plezier bij het bekijken!

 

 

 

In drie stappen je eigen Bonsai kweken

Goed, eerder gaven we aan dat slechts drie stappen nodig zijn om uit een tuincentrum-plantje een basis Bonsai te maken. Nu wat meer informatie over de drie stappen, snoeien, bedraden en verpotten.

 

Stap 1. Snoeien van de pre-bonsai

Om te beginnen moet je de hele plant reinigen van oude dode takjes, naalden etc. Daarna kan je de boom gaan uitdunnen. Hiervoor bekijk je goed welke takken er in de boom zitten, en welke vorm je je Bonsai wilt geven. Hierbij is het belangrijk om te beseffen dat je heel makkelijk een tak weg haalt. Terug kweken van takken kan echter heel erg moeilijk zijn. Dus wees voorzichtig en haal takken weg waarvan je weet dat je ze niet nodig hebt. Begin met het vrijmaken van de stam, en kijk van tak tot tak of deze tak nodig is.

Als je grotere takken weg wilt halen is een holle tang (concaaftang) eigenlijk onontbeerlijk. Doordat de tang een holte maakt op de plek waar de tak weg gehaald is, groeit de bast makkelijker over de wond en hou je een mooier litteken over. Voor meer informatie over snoeien, bekijk onze speciale pagina over snoeien.

 

Pruning detail

De boom 'schoonmaken' en al het dode hout verwijderen

Pruning the bonsai tree

Het snoeien van de Bonsai

 

Stap 2. Bedraden van je Bonsai

De volgende stap is het bedraden van de takken. Hierbij begin je altijd met de dikste takken, en werk je met steeds dunnere takken, en draad. Breng draad voorzichtig aan, en hou een hoek van ongeveer 45 graden aan tussen de richting van de stam en die van de draad. Waar mogelijk bedraad je twee tegenoverliggende takken van gelijke dikte met een stuk draad. Om een indicatie te geven hoe dik het draad moet zijn: ongeveer een derde van de dikte van de tak.

Pas als alle takken bedraad zijn ga je de boom in vorm brengen. Dit om te voorkomen dat je bij het bedraden van de laatste takken, de vorming van de eerste takken teniet doet. Lees onze pagina over bedraden voor meer informatie.

 

Wiring the bonsai tree

Het bedraden van de boom

45 degrees wiring bonsai

De hoek van 45 graden tijdens het bedraden

 

 

Stap 3. De plant in een Bonsai schaal plaatsen

De plant is bedraad, gevormd.. Klaar om op te potten. Om te beginnen moet je de schaal waar de boom in komt te staan voorbereiden. Breng gaasjes aan over de drainage-gaten, en zet ze vast met een stukje draad. Haal nu een lang stuk draad van onder door beide gaten. Hiermee kan je later de boom vast zetten in de Bonsai pot.

Als de Bonsai pot klaar is wordt de grond voorbereid. Normaal gesproken heeft een starterset / starterkit al grond meegeleverd. Zo niet, bekijk de website voor meer informatie over grondmengsels.

Haal de plant voorzichtig uit de plastic pot en haal alle losse grond weg rondom de wortels. Omdat we de stam en wortelvoer willen zien, halen we de wortels wat los met een wortelhaak, en halen hele dunne wortels die boven de wortelvoet zitten weg. Lange wortels worden terug gesnoeid. Hierbij kan je tot een derde van de totale hoeveelheid wortels weg halen. Doe nu een laagje grond in de pot.

Bekijk wat de voorkant van de boom moet zijn, en zorg ervoor dat die ook aan de voorkant van de pot komt. Plaats nu de boom voorzichtig op de aarde in de pot. Zet de plant met de stam net buiten het midden van de pot (Dit staat mooier)en zet de plant vast in de pot met de draad die je eerder door de drainage gaten omhoog gestoken had. Bedek de wortels met substraat en gebruik bv eetstokjes om het substraat tussen de wortels in te werken. Uiteindelijk mogen er geen luchtbellen in de kluit over blijven. Als dit gedaan is, giet je de plant. Voor meer informatie is er ook een pagina specifiek over het verpotten van Bonsai.

 

The soil

De Bonsai aarde

Unravelling the roots

Het ontwarren van de wortels, zodat ze gesnoeid kunnen worden

 

Repotting the bonsai

Plaats de boom in de pot en veranker hem met het draad

The repotted bonsai tree

De verpotte boom, flink bewaterd

 

DIY Bonsai starterkit (before)

De starterkit / starterset

How to grow Bonsai (after)

Het resultaat

 

Dat was alles. De boom is gesnoeid, bedraad en gevormd. Effectief heb je nu een begin van een Bonsai voor je staan. En nu verder.. Plaats de boom de eerste maand niet in de volle zon: De wortels kunnen de boom nog niet van voldoende water voorzien. Over een paar maanden kan de draad van de plant gehaald. Dat zorgt ervoor dat je geen sporen van de draden in de bast krijgt.