Na dertig jaar gewerkt te hebben met Bonsai, heb ik besloten dat genoeg, genoeg was – ik had een fatsoenlijke tafel nodig voor de display van mijn altijd groeiende Bonsai collectie. Het duurde me nog eens drie jaar om er echt aan te beginnen.

Het is het eerste grote houtbewerkingsproject dat ik ooit heb gedaan welke niet afkwam van een Ikea pakket – en ik ben erg gelukkig over hoe het eruit kwam te zien. Het basis design is gebouwd door het gebruik van “standaard” grootte, hardhouten dekplaten ondersteund door een simpel frame van behandelde pinus. De dekplaten zijn 215cm x 14cm x 2cm. De rest van het frame is gebouwd rond deze afmetingen. Als je andere hout grootte hebt, zul je het design van de globale afmetingen naar jouw grootte moeten omzetten.

 

 

The Bonsai table

De afgemaakte Bonsai tafel

 

 

De lijst met benodigdheden

Al het hout gebruikt voor het frame is behandelde pinus. Er zijn twee afmetingen gebruikt – 65mm gelijke vierkant en 65mm x 48mm. De planken die zijn gebruikt voor de schappen zijn hardhouten dekplaten (Bankirai).

 

Aanvullend zijn deze gereedschappen gebruikt

  • Een zaag – behalve als het hout voor-gezaagd is. Ik heb bijvoorbeeld een elektrische cirkelzaag gebruikt.
  • Een elektrische boor
  • Een 22mm boor om verzinkte gaten te maken
  • “An 8mm drill bit for pre-drilling bolt holes. Needs to be same as bolt diameter.”
  • “A ratchet wrench (11mm socket for the bolts I used)”
  • Een hamer voor het slaan van de bouten door de balken
  • Een werkbank voor het vasthouden van het hout tijdens het zagen/boren en tijdens het frame montage.
  • Een winkelhaak
  • Een waterpas
  • Een elektrische schroevendraaier

 

 

Bonsai tafel montage

De doorloop verloopt als volgt:

 

photo2

photo3

photo4

photo5

photo6

photo7

photo8

photo9

photo10

photo11

photo12

photo13

 

Constructie doorloop

Zaag het hout. Alle hoeken zijn 90 graden.

 

1. Bevestig het bovenste frame van 2 x 208 cm balken en de 3 x 20cm verstevigingsstukken.

  • Begin met de twee uiteinde van de dwarsbalken en zet daarna het middenstuk erin.
  • Boor de gaten met de 22mm boor, om de bout koppen te verbergen.
  • Boor door de balken met een 8mm boor. Boor niet de kleinere stukken; dat is onnodig.
  • Gebruik 100mm bouten voor al de 65mm vierkant hout.
  • Tik de bouten door de balken met de hamer in het einde van de 20cm dwarsbalken. Gebruik dan de moersleutel om de stukken bij elkaar te schroeven.

 

De versterkingsbalk, voor in het midden, hoeft niet perse precies in het midden te zitten, maar de midden benen moeten uiteindelijk wel precies in het midden komen. Dit betekent dat je voorzichtig moet zijn in het plaatsen van de bouten, want als de benen worden vastgemaakt in het midden dan zullen de bouten erg dichtbij elkaar kruisen – een verticaal en de andere horizontaal.

 

2. Bevestig de zes lange benen (zet de bouten niet meteen te strak. De benen moeten eerst de mogelijkheid hebben te draaien voor het boren van gaten (die later aan bod komt))...
De benen gaan precies in de hoeken en precies in het midden. De foto laat ook zien hoe de uiteinden van het bovenste frame eruit ziet na het in elkaar zetten ervan.
Let op: de gaten moeten ruimte hebben aan de hoeken, aangezien daar twee bouten in moeten, welke elkaar op een hoek van 90 graden zullen kruisen. Een moet simpelweg dichter bij het einde zitten van de balk dan de andere en er ontstaat geen probleem.

 

Maak al de lange benen gereed op dezelfde manier. Gebruik de werkbank om het frame vast te zetten gedurende de montage. Zet de bouten nog niet compleet vast…

 

3. Bevestig de tweede plank van de overgebleven 208cm balken en 3 x 35cm verstevigingsbalken.

 

  • Als met de hoge plank, wees alert op de hoeken bij het boren van de bout gaten, want (nog een keer) er zijn horizontale en verticale kruisende bouten, dus moeten ze ruimte hebben van minimaal 1,5 cm
  • Bevestig de derde horizontale versteviging precies in het midden van de lange balk, anders zal het niet recht lopen met de benen van het hoge frame.
  • Gebruik makend van één van de korte voorbenen (82cm), markeer j op de achterkant van de voorbenen waar een (sink hole) moet worden geboord. Het gat zal worden gebruikt voor het vastmaken van de tweede verdieping aan de lange benen. Theoretisch gezien is de positie van dit gat de lengte van de voorbenen plus half de breedte van de verstevigingsbalk welke bovenop de been komt te liggen (82cm + de helft van 6,5cm van de onderkant van de voorbeen).
  • Draai de voorbenen (de reden dat de benen nog niet strak vastgemaakt waren eerder) en boor door alle drie de lange voorbenen vanuit de achterkant.

 

4. Maak de 82cm benen vast aan de plank

 

  • Maak de drie korte voorbenen vast onder het middelframe. Zorg ervoor dat het midden been precies in het midden van de balk zit. De balk gaat bovenop de benen.
  • Je hebt nu een omgekeerde “L” vorm gecreëerd, welke instabiel is en waarschijnlijk op plaats moet worden gehouden in de werkbank om de benen eraan vast te maken. Nog een keer: je hebt bouten die elkaar kruisen op 90 graden in de hoeken en in het midden, tussen deze bouten moet ruimte zijn. De middelste been en versterkingsbalk moeten PRECIES in het midden van de balk staan, anders zullen ze niet aansluiten met de benen en het grotere frame.

 

5. Maak de kleiner voorkant, die in elkaar is gezet, aan de voorkant van de lange benen vast, gebruik makend van de gaten die eerder door de lange benen geboord zijn. Maak de voor benen nu strak vast aan het topframe. Het hoofdframe is nu compleet.

 

 

6. Ga naar binnen als het regent…

  • Meet een punt op de achterkant van lange benen, welke zich 50cm van de grond bevindt (het design hierboven toont dit iets lager – mijn werkelijke tafel heeft het op 50cm).
  • Maak de achter verstevigingsbalk (208cm x 65mm x 48mm) hier vast. De foto beneden toont de achterbalk vastgezet en laat de eerste voorkant tot achterkant versteviging zien.
  • Gebruik de kortere bouten nu omdat het hout niet zo dik is. Pak het hoofdframe (gebruik karton onder de benen etc.) en maak dan de achterkant verstevigingsbalk vast aan de linker achterkant been, klem de balk op de plaats vast (op de juiste hoogte) en “bolt in the right leg – then bolt in the middle back leg to the beam”. We gaan nu door de balk, IN de been deze keer.

 

7. Maak de vier, voor tot achter verstevigingen (89cm) aan de zijkant van de benen vast. Ze moeten op precies dezelfde hoogte zitten.

 

 

 

8. Maak, eindelijk, de voorbalk vast – verzeker de hoogte.

  • Het frame is nu compleet.
  • Maak ALLE bouten vast

 

 

 

9. Begin met het vast schroeven van de dekking op het frame. Voeg deze eerst toe en schilder ze met houtolie (later zullen deze veel moeilijker bereikbaar zijn). Schilder het gehele frame nu met houtolie en laat het te drogen.

 

 

10. Voeg de andere schaften toe

  • Drie op top, geen gaten ertussen

 

 

11. Probeer het uit.

 

Het resultaat, de tafel in mijn Bonsai tuin.

 

 

Als je deze tafel maakt, stuur me dan een email met wat foto`s. Bovendien, als je hulp nodig hebt, voel je vrij om me te contacteren: jeremy_norbury (at) hotmail.com. Het gehele design is gemaakt in Google Sketchup, de bron is hier beschikbaar.