Een Tokonoma is een speciale ruimte in een Japans gestileerde ontvangstruimte, waar voorwerpen zijn tentoongesteld om artistiek gewaardeerd te worden. Vaak is hier een Bonsai boom, een Suiseki (kijk steen), een scroll en een accent plant bij inbegrepen.

 

 

Stijlen van Bonsai tokonoma

Shin, Gyo en So zijn de drie traditionele Tokonoma stijlen, die hun oorsprong vinden in de Chinese kalligrafie. De Shin stijl is zeer streng en formeel, terwijl de So stijl vrij is. De Gyo stijl ligt tussen deze twee in. De mate van formeelheid is te zien aan de Tokobashira (ondersteunende pilaar); hoe verfijnder het hout, des te formeler is de Tokonoma display.

 

De "So" stijl Tokonoma

De So ingerichte kamer wordt vaak gebruikt als een theesalon. Variatie is centraal in het ontwerp, met behulp van verschillende soorten hout voor de pilaren en balken. Bonsai bomen die het best bij dit ontwerp passen zijn onder meer de Bunjingi stijl (Literati), vergezeld van een accent plant of een kijksteen (Suiseki).

 

So tokonoma

De 'So' Tokonoma in de Omiya Bonsai Art museum in Saitama, Japan.

 

Bonsai tokonoma

Close-up van de Tokonoma.

 

 

De "Gyo" stijl Tokonoma

De meeste ontvangstkamers zijn tegenwoordig gemaakt in de Gyo stijl. Bonsai bomen met "s" vormige stammen (in het Japans: "Moyogi") of bloeiende Bonsai (in het Japans: "Hanamono") passen het best bij deze Tokonoma stijl.

 

Gyo tokonoa

De 'Gyo' Tokonoma in de Omiya Bonsai Art museum in Saitama, Japan.

 

Tokonoma

Close-up van de Tokonoma.

 

 

De "Shin" stijl Tokonoma

De Shin stijl is de meest formele en prestigieuze van de drie stijlen. De rangschikkingen zijn voorgeschreven en geformaliseerd; de tokonoma vereist een tatami mat met een koraiberi (versierde binding van de mat), waar voorname personen zitten. Diverse voorwerpen worden tentoongesteld, waaronder een Suiseki (kijksteen), wierook gereedschap en een Bonsai; de Bonsai moet een elegant stuk zijn dat past bij de grootsheid van de omgeving.

 

Shin tokonoma

De 'So' Tokonoma in het Omiya Bonsai Art museum in Saitama, Japan.

 

Tokonoma Japanese

Close-up van de Tokonoma, met een elegante Bonsai tentoongesteld.

 

 

 

Een paar voorbeelden van Tokonoma displays en Bonsai

 

Taikan Bonsai museum

Taikan Bonsai museum tokonoma, Obuse, Japan.

 

Shunkaen tokonoma

Een kijkje in de Tokonoma bij de Shunkaen Bonsai kwekerij, Tokyo, Japan.

 

Shunkaen

Tokonoma bij de Shunkaen Bonsai kwekerij, Tokyo, Japan.