Ficus bonsai

Bonsai verzorging voor de Ficus Ginseng (Moraceae / Retusa)

Ficus is de botanische naam van een geslacht in de moerbeifamilie (Moraceae) en bestaat uit ruim 700 soorten. Bekende benamingen zijn o.a. vijg, rubberboom en treurvijg. De ficus is erg geschikt voor Bonsai en kan binnen worden gehouden omdat het een tropische plant is. Bij goedkope exemplaren van Ficus Bonsai (gekocht bij tuincentra) gaat het vaak om een enting van een dikke stam en wat jonge zijtakken. Zo ook bijvoorbeeld de "bonsai" variant van de IKEA, de Ficus microcarpa ginseng.

 

 

Ficus Bonsai filmpje

 

 

 

 

Specifieke verzorging voor de Bonsai Ficus

 

Standplaats: De Ficus Ginseng bonsai en Ficus Microcarpa kunnen in de schaduw gedijen, doch, bij meer dan één meter van een raam, bijlichten met een halogeenlampje of daglichtlamp.

Water: In de groeiperiode, van lente tot herfst, de wortelkluit van de Ficus bonsai goed vochtig houden. Dagelijks de wortelkluit controleren, nooit laten uitdrogen. Bij (dreigende) uitdroging mag de gehele pot gedompeld worden in een bad. Let op dat de plant niet te lang “kletsnat” staat. In de winter de watergift verminderen, licht vochtig houden.

Voeden: In het groeiseizoen om de twee weken. Met de normale kamerplantenvoeding of Biogold. In de winter geen mest toedienen.

Verpotten: Tijdens de lente om de twee jaar.

Bedraden: Minimaal elk jaar vernieuwen, let op dat de draden niet ingroeien.

Snoeien: Nieuwe scheuten terugsnoeien tot twee, drie, of vier bladeren. Voor nieuwe gewenste takken de tak langer laten doorgroeien.

Aanschaf: Opkweek uit stekken of de Bonsai kopen in een winkel.

 

 

 

Voorbeeld van een Ficus bonsai:

Ficus bonsai

 

 

 

Meer informatie

Ga voor boom identificatie hulp naar het Bonsai verzorging forum.
Algemene info: Bonsai verzorging
Ga terug naar het Bonsai Boomsoorten overzicht