Boomsoorten

Bonsai verzorging voor de Ligustrum (Liguster)

Het is een boom met stevige stam en ronde kroon. De twijgen worden redelijk snel dikker en de wortels groeien hard bij normale bemesting. De grijze schors wordt ruwer op hogere leeftijd. Oorspronkelijk uit oost Azië. Als struik (boom) kan die 10 m hoog worden. Groenblijvend (binnen). Zeer geschikt voor bonsai. Wordt als binnenbonsai verkocht, maar gedijt tijdens de zomer beter buiten.


Ligustrum Bonsai

Specifieke verzorging voor de Ligustrum

Standplaats
Véél licht en kan tegen volle zon; kijk goed de vochtigheid van de grond na, laat de kluit nooit uitdrogen. Hij verdraagt wind. De wortels moeten tegen vorst worden beschermd.

Temperatuur
Kan tegen de meeste temperaturen echter geen vorst. Houd van zon, maar bescherm tegen de heetste middagzon in hartje zomer en houd de plant in de schaduw als de temperatuur ’s zomers boven de 30 graden komt. Na het verpotten ook uit de wind en niet in de volle zon voor twee weken.

Wateren
Ruim water tijdens de groeiperiode, van half maart tot einde september. Laat de grond nooit helemaal uitdrogen. Bij jong blad is het goed te zien wanneer de plant dorst heeft, (deze hangen dan een beetje) maar bij het gerijpte blad is dat later te zien. Geef water wanneer de potgrond aan de droge kant is; de pot nooit uit laten drogen!!! Beter iets te veel dan compleet droog, laat de kluit echter niet altijd kletsnat blijven.

Snoeien
Structuursnoei: het hele jaar door mag gesnoeid worden. Snoei te lange dunne twijgen terug, tenzij de tak langer moet worden. Vormingssnoei: laat uitschieten tot 4-8 blaadjes en snoei dan terug op 2.

Bemesten
De boom moet het hele jaar door mest, anders groeit de boom futloos met een bleke kleur. Mest matig in de winter en wanneer de boom weinig of geen blad heeft. Tijdens het heetst van de zomer en binnen twee weken na het verpotten niet bemesten. Langzaam werkende (organische oftewel vaste meststof) is het best. (Een richtlijn: Voorjaar: NPK 2-3-4, tijdens de groei NPK 9-3-3. Herfst: NPK 3-15-10) Oplosbare (chemische) meststoffen. De meeste soorten zijn goed (Pokon). Geef de halve voorgeschreven dosis.

Bedraden
Kan het hele jaar door. Let op ingroeien van de draad; het kan soms snel gaan. De boom kan ook met gericht snoeien gevormd worden. Laat daarbij de laatste knop staan; in die richting groeit de tak verder, en verwijder eventueel de knop aan de tegenovergestelde kant van de tak.

Verpotten
Snoei bij het verpotten hooguit één derde van de wortels in een keer. Jonger bomen jaarlijks verpotten, oudere en groter bomen eens per twee jaar. Verpotten kan het hele jaar, maar liefst niet midden in de zomer. Optimale moment is in de vroege lente, net voor de groei.

Ziektes en parasieten
Controleer regelmatig op spint en luis (geel/halfgroene en plakkerige blaadjes). Spuit wanneer nodig met een spirituszeepsop oplossing (maximaal ¼ spiritus en een scheutje zeep) minimaal twee maal met een tussenpoos van zes dagen. Spuit vooral ook de onderkant van het blad. Makkelijker en beter werkt een systemisch middel, bijvoorbeeld Admire van Bayer, dit middel dringt in de plant en beschermt deze van binnen uit. Het kan ook aan het gietwater toegevoegd worden.

Grondmengsel
De verschillende aanbevelingen:
1 deel akadama, 1 deel potgrond,
2/3 potgrond, 1/3 akadama
Puur Akadama. (Droogt wel snel uit bij veel wind en zon)

 

 

 

Voorbeeld van een Ligustrum (liguster) bonsai:

Ligustrum (liguster) bonsai

 

 

Meer informatie

Ga voor boom identificatie hulp naar het Bonsai verzorging forum.
Algemene info: Bonsai verzorging
Ga terug naar het Bonsai Boomsoorten overzichtForum

Onze 8 talen...