Zaad stratificatie

Zaaien, stratificeren en scarificeren van boomzaad

Zaaien kan het best tussen het vroege voorjaar en de langste dag. Later kan wel, maar dan moeten zaailingen goed beschermt worden in de winter, maar ook weer niet te warm staan in de winter.

De meeste boomzaden kiemen het best tussen de 15 en 20 graden Celsius in zaai of stekgrond. Dit is een mengsel van twee delen turf (of potgrond) en één deel scherp zand. Grond moet vochtig blijven. Dit kan het best in een zaaibakje met deksel tegen het uitdrogen. Over het algemeen worden de zaden bedekt met een laagje zand net zo dik als het zaad zelf.

Wanneer de zaden kiemen; meestal na drie a vier weken na het zaaien, hebben ze behoefte aan veel licht, maar nog geen volle zon. Na de opkomst de zaailingen langzaam laten wennen aan steeds meer zon en open lucht.

Laat de jonge zaailingen de eerste winter nog niet bevriezen, maar laat ze beslist ook niet te warm staan. Normaal hebben de bomen behoefte aan winterrust en koelte in de winter. Handelingen voor Bonsai vorming en snoei worden meestal pas in het derde jaar gedaan.

 

 

Koude stratificatie van zaden

Sommige zaden kunnen niet zomaar kiemen. Ze hebben soms een behoefte aan een periode van vochtige kou om de kiemrust te doorbreken of om de zaadhuid waterdoorlatend te maken. Soms ook nog een periode van vochtige warmte om het embryo te laten ontwikkelen. Voor een aantal zaadsoorten is dat de natuurlijke bescherming om niet te vroeg te kiemen in de herfst en doodgevroren te worden in de winter. In de natuur regelt dat zichzelf, maar wanneer we zelf zaaien, moeten we de natuur soms nabootsen.

Meng de zaden met een beetje vochtig scherp zand (niet te nat, anders rotten of beschimmelen de zaden) en zet het in een potje of een plastic zak in de koelkast voor de voorgeschreven tijd. Controleer de zaden regelmatig op schimmel en zorg dat het vochtig blijft, anders werkt de stratificatie niet.

 

Warme stratificatie van zaden

Meng de zaden met wat vochtig scherp zand zoals bij de koude stratificatie en bewaar de zaden donker op kamertemperatuur voor de voorgeschreven tijd. Let op hygiëne; begin met schoon zand en schone potten of containers. Veel microscopisch kleine organismen lusten graag zaad.

 

Scarificeren van zaden

Scarificeren is de zaadhuid licht beschadigen, om die waterdoorlatend te maken. Dit kan door schuren, insnijden, kraken of in een zuurbad weken. Zéér moeilijk, omdat het embryo kan beschadigen.

 

Soorten die gestratificeerd of gescarificeerd moeten worden

  • Mores alba en nigra 60 dagen koud
  • Pinus cembra 60 dagen warm 90-270 dagen koud
  • Pinus parviflora 60 dagen warm 90 dagen koud
  • Robinia scarificeren

 

 

 

Meer informatie

Lees meer over Bonsai kweken uit zaad.
Ga naar het Bonsai kweken forum.
Bezoek onze online bonsai winkel voor zaden.Forum

Onze 8 talen...