Gerelateerde kunsten

Aan Bonsai gerelateerde artikelen

Er bestaan veel aan Bonsai gerelateerde kunsten, afkomstig uit Japan en China. Voorbeelden hiervan zijn Suiseki (steen appreciatie), Ikebana (Japanse bloemschikkunst), Nishikigoi (Koi vissen), Japanse tuinen en potterij.

In dit deel van de website leggen we deze gerelateerde kunsten uit, kies hieronder een onderwerp.

Accent planten (Kusamono of Shitakusa)

Accent planten

 

Bonsai bomen worden soms tentoongesteld in een Tokonoma, een opstelling bestaande uit een Bonsai, een Japanse prent en een accent plantje. De drie objecten stellen respectievelijk de mensheid, de hemel en de aarde voor. Het toevoegen van een accentplant (Japanse benaming; Kusamono of Shitakusa) aan een Bonsai display wordt gedaan om de boom te accentueren en om harmonie te creëren.

Lees meer...

Suiseki Japanse kijkstenen

Suiseki kijkstenen

 

水石
Suiseki is de Japanse kunst van steen appreciatie, met expliciete waardering voor aspecten als stabiliteit, lange levensduur en onsterfelijkheid. Door de jaren heen hebben stenen allerlei vormen en afmetingen aangenomen die typerend zijn voor de kracht van de natuur, eigenschappen die men bij Suiseki probeert te weerspiegelen.

Suiseki worden vaak op verfijnde houten tafels of stands gepresenteerd (genaamd “daizas” en “dobans” respectievelijk) om zo een beeld van harmonie op te roepen.

Lees meer...

Ikebana Japanse bloemschikkunst

Ikebana japans

 

生け花
Ikebana is de Japanse kunst van het bloemschikken, bedoelt om de natuur en de mensheid dichter tot elkaar te brengen. Vorm en kleur zijn erg belangrijk, maar anders dan men in het Westen gewend is staan de stengels en bladeren van de bloemen meer centraal. Begrippen als harmonie, minimalisme, symboliek en betekenis van het bloemstuk spelen een grote rol in de Ikebana bloemschikkunst.

Lees meer...

Japanse tuinen (karesansui, shakkei, zen tuin)

Japanse tuin

 

日本庭園 (nihon teien)
Japanse tuinen maken vaak deel uit van Boeddhistische kloosters en Shinto heiligdommen en zijn daardoor stevig verankerd in religie. Het belang van de natuur in het Shinto geloof is weerspiegeld in tuinelementen als bomen, meren en rotsen; soortgelijke Boeddhistische elementen bestaan uit bergen, steen groeperingen en water. Veel elementen van Japanse tuinen zijn, net als bij Bonsai, overgenomen uit China en Korea tijdens de Asuka periode (omstreeks 538-710 v.Chr.). Tijdens de Heian periode (794-1185 n.Chr) werden de huidige ‘standaarden’ voor de tuinen ontwikkeld en vastgesteld.

Lees meer...

Japanse Koi karpers Nishikigoi

Koi vissen

 

錦鯉
Nishikigoi, ook wel Koi karpers genoemd, zijn gekleurde en gevlekte karpers. De karper komt oorspronkelijk uit China en werd in Japan geïntroduceerd door middel van giften van de Keizerlijke Garde. De eerste vermelding van Koi in Japan dateert van 71 n.Chr (het ging hier om vissen gehouden door de keizer Keikō). Het duurde echter tot de 19e eeuw voordat Koi karpers muteerden en de nu zo typerende vlekken en kleuren kregen, een vereiste voor de exacte term Nishikigoi. Koi vissen werden oorspronkelijk gehouden in irrigatie meren bovenaan de rijstvelden en gebruikt als proteïnerijk voedsel.

Lees meer...

Shohin en Mame Bonsai bomen

Shohin

 

小品盆栽 & 豆盆栽
Shohin betekend "een klein object", het betreft boompjes nog kleiner dan Bonsai bomen. Er bestaan geen exacte regels voor de afmetingen, maar een boom wordt als Shohin betiteld als het onder de 25cm hoog is.

Naast Shohin zijn er ook nog Mame bomen, deze zijn nog kleiner; onder de 10 cm hoog. Net als bij Bonsai kunnen voor Shohin en Mame allerlei boomsoorten worden gebruikt, al genieten boomsoorten met kleine bladeren/naalden de voorkeur.

Lees meer...