Verzorgen

Bonsai verzorgen en onderhouden

In dit onderdeel wordt alle informatie over het onderhoud en de algemene verzorging van Bonsai bomen beschreven. Omdat Bonsai in kleine potten worden gehouden is de verzorging anders dan bij gewone planten. Vaak wordt gedacht dat het verzorgen van Bonsai erg moeilijk is, maar dat valt erg mee zodra je weet hoe- en wanneer je bijvoorbeeld moet bewateren, bemesten en verpotten. In het onderdeel 'geschikte boomsoorten' wordt de verzorging van enkele veelgebruikte boomsoorten voor Bonsai apart beschreven, hier vind je ook meer informatie specifiek voor binnen Bonsai.

Met de links in het rechter menu kunt u navigeren door de pagina’s, of lees de inleiding hieronder.

 

 

Bonsai verzorging, korte film

 

 

 

Bonsai verzorging; de basis

Hoewel Bonsai een meer delicate behandeling nodig hebben dan de gemiddelde kamerplant is het zeker niet zo dat de verzorging erg lastig is. Door juiste bewatering, bemesting en plaatsing voorkom je problemen. Bonsai verzorgen in het kort:

 

Bonsai bewatering

Hoe vaak een Bonsai moet worden bewaterd hangt af van allerlei factoren, waaronder de boomsoort, grootte en het lokale klimaat (binnen/buiten). Bewater je Bonsai niet elke dag, ook niet elke twee dagen, maar beoordeel van dag tot dag of bewatering op dat moment nodig is door de grond te voelen; deze moet licht vochtig zijn, maar zeker niet nat! Ook van groot belang is om grondig te bewateren, zodat het water de gehele wortelkluit bereikt en niet simpelweg langs de zijkanten van de pot wegspoelt.

 

Bemesting

Bonsai worden per definitie in kleine potjes geplant, met weinig ruimte voor aarde. Regelmatige bemesting is dan ook van groot belang. Het gebruik van 'Bonsai mest' is handig, al is elke andere mest met gelijkwaardige NPK samenstelling ook prima (gebruik in dit geval kleinere hoeveelheden dan voor normale kamerplanten). Volg gerust de instructies van de aangeschafte mest qua regelmaat en timing.

 

Geschikte standplaats vinden

De locatie waar een Bonsai het best gedijt hangt volledig af van de boomsoort. Binnen Bonsai (vaak subtropische planten) hebben een redelijk hoge, constante temperatuur nodig en veel licht. Buiten Bonsai gedijen binnen veel minder goed en moeten (ook in de winter, wel extra beschermd) buiten worden geplaatst. In het onderdeel 'Bonsai verzorging; geschikte boomsoorten' wordt de beste standplaats voor veelgebruikte Bonsai-boomsoorten beschreven.

 

Deze categorie bevat geen artikelen. Indien subcategorieën getoond worden op deze pagina kunnen deze artikelen bevatten.