Basistechnieken

De basis

De meeste mensen starten met het kweken en verzorgen van Bonsai bomen na een exemplaar te hebben gekocht in een tuincentrum. Dit is een leuke manier om kennis te maken met deze hobby, maar het is wellicht interessanter en zeker goedkoper om de boompjes zelf op te kweken. Alhoewel 'bon-sai' een eeuwenoude Aziatische kunstvorm is betekend dit niet dat het erg lastig is om een boompje op te kweken en vervolgens te vormen tot Bonsai. Met behulp van de juiste informatie en wat enthousiasme is iedereen in staat om te beginnen met deze fascinerende hobby! In dit artikel worden de drie hoofddelen van deze website kort toegelicht; het kweken van een boom, de vorming en stilering ervan en als laatste de verzorging.

 

 

Filmpje; de basis van Bonsai uitgelegd

 

 

 

 

Hoe begin ik met Bonsai?

 

Bonsai kweken

De eerste stap is het verkrijgen van een boom, wat kan worden bereikt door de aankoop van een prebonsai (ruw materiaal dat moet worden gesnoeid en bedraad om de hoofdvorm van de boom te bepalen) of met behulp van één van de vele mogelijke teelttechnieken. Zeer belangrijk is echter het selecteren van een boomsoort die bij je omgeving past. Zou je graag een Bonsai binnenshuis willen hebben (dit beperkt je mogelijkheden tot (sub) tropische bomen die binnenshuis kunnen overleven) of wil je je Bonsai buiten zetten? In het laatste geval zullen de meeste niet-tropische bomen prima gedijen zolang ze beschermd worden tegen zowel intens zonlicht als temperaturen onder het vriespunt. Een goede keuze is het selecteren van een inheemse boomsoort. Met deze korte inleiding zou je in staat moeten zijn om een boom te selecteren die past bij je wensen met behulp van ons overzicht van geschikte boomsoorten.

BonsaiNu we de boomsoort geselecteerd hebben, kunnen we doorgaan met de mogelijkheden om daadwerkelijk een boom te verkrijgen! Een manier is om een kant en klare Bonsai te kopen bij een (online) Bonsai winkel. Deze winkels hebben vaak een grote verscheidenheid aan boomsoorten, vormen en maten. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan en je kunt er alleen van genieten door ernaar te kijken. Zoals hierboven vermeld kun je ook een prebonsai kopen, dit is 'ruw materiaal' met Bonsai- potentieel om zelf te vormen; een geweldige manier voor snelle resultaten. Vergelijkbaar met het kopen van prebonsai is het verzamelen van bomen met Bonsai-potentieel uit de natuur, maar dit kan lastig zijn en mag alleen worden gedaan met toestemming.

Een minder dure, maar langzame methode is het zelf cultiveren van een boom met behulp van zaden of stekken. Het zal normaal gesproken ongeveer 3 tot 5 jaar duren voordat de boom kan worden gevormd, dus je zou dit moeten doen als een ‘side-project’ (en koop een prebonsai om nu al aan de slag te kunnen met de vormingstechnieken).

Lees meer over de hierboven genoemde teelttechnieken voor het opkweken van een Bonsai, of lees verder over de vorming van Bonsai hieronder.

 

 

Bonsai vormen

Na de eerste stap (het verkrijgen/kweken van een boom geschikt voor Bonsai doeleinden) is het tijd om de boom te vormen en stileren. Dit is het creatieve deel van de Bonsai hobby en tevens het lastige deel omdat juist hier ervaring van belang is. Enkele basistechnieken kunnen gelukkig vrij eenvoudig worden toegepast; we behandelen hieronder het snoeien en bedraden van Bonsai bomen.

Snoei is van groot belang om bomen tot miniatuur te vormen en te behouden, met als belangrijkste doel om een evenwichtige en realistische weerspiegeling van de werkelijkheid te creëren. Het is belangrijk om in ieder geval een concaaftang aan te schaffen; deze tang wordt gebruikt om relatief dikke takken te snoeien en laat een holle wond achter, welke sneller en mooier geneest. Het is erg lastig om uit te leggen hoe snoei moet worden toegepast voor de vorming van een boom; een gevoel voor vormgeving en met name ervaring zijn van groot belang. Het is dan ook verstandig om enkele voorbeeld-vormingen te bestuderen op deze site (in het onderdeel Bonsai vormingen). In de volgende gevallen is snoei vaak aan te raden:
- Wanneer twee takken op dezelfde hoogte ontspringen
- Wanneer takken onnatuurlijke kronkels vertonen
- Wanneer takken onevenredig dik zijn aan de top

Net als snoei is bedrading ook een erg belangrijke techniek om Bonsai bomen te vormen. Door geanodiseerd aluminium draad voorzichtig om de takken te wikkelen ben je in staat de takken te buigen en van richting te veranderen (vanzelfsprekend tot een zekere hoogte!). Bedrading kan het hele jaar door worden toegepast, maar let goed op dat het draad op tijd wordt verwijderd om ingroei te voorkomen. Dit kan in het groeiseizoen al na enkele maanden gebeuren.

Lees meer over de hierboven genoemde technieken voor het vormen van een Bonsai, of lees verder over de verzorging van Bonsai hieronder.

 

 

Bonsai verzorgen

Het verzorgen van Bonsai bomen is, ondanks wat men vaak denkt, niet erg complex of lastig. Wel is het van groot belang om te weten welke boomsoort je hebt en wat hiervan de specifieke eisen zijn; is het bijvoorbeeld een (sub)tropische plant (en dus geschikt voor binnen), of een inheemse boom die buiten moet staan? Hieronder behandelen we de belangrijkste aspecten van de verzorging van Bonsai; bewatering, bemesting en plaatsing.

Hoe vaak een Bonsai moet worden bewaterd hangt af van allerlei factoren, waaronder de boomsoort, grootte en het lokale klimaat (binnen/buiten). Bewater je Bonsai niet elke dag maar beoordeel van dag tot dag of bewatering op dat moment nodig is door de grond te voelen; deze moet licht vochtig zijn, maar zeker niet nat! Ook van groot belang is om grondig te bewateren, zodat het water de gehele wortelkluit bereikt en niet simpelweg langs de zijkanten van de pot wegspoelt.

Bonsai worden per definitie in kleine potjes geplant, met weinig ruimte voor aarde. Regelmatige bemesting is dan ook van groot belang. Het gebruik van 'Bonsai mest' is handig, al is elke andere mest met gelijkwaardige NPK samenstelling ook prima (gebruik in dit geval kleinere hoeveelheden dan voor normale kamerplanten). Volg gerust de instructies van de aangeschafte mest qua regelmaat en timing.

De locatie waar een Bonsai het best gedijt hangt volledig af van de boomsoort. Binnen Bonsai (vaak subtropische planten) hebben een redelijk hoge, constante temperatuur nodig en veel licht. Buiten Bonsai gedijen binnen veel minder goed en moeten (ook in de winter, wel extra beschermd) buiten worden geplaatst.

Lees meer over de hierboven genoemde technieken voor het verzorgen van Bonsai, of zoek informatie op over de verzorging van specifieke boomsoorten.

 

 

 

Conclusie

Tot zover deze inleiding op het starten met deze fascinerende hobby, die een stuk toegankelijker is dan veel mensen denken. Lees je goed in op de informatie op deze site, huur een boek en word lid van een Bonsai vereniging om echt te vorderen. Ook ons Bonsai forum kan een goede plek zijn voor advies van andere liefhebbers. Succes!

Deze categorie bevat geen artikelen. Indien subcategorieën getoond worden op deze pagina kunnen deze artikelen bevatten.