Grond

Bonsai grond, aanbevolen samenstellingen

Het gebruik van de juiste grondsamenstelling voor Bonsai bomen is cruciaal. De juiste grond is belangrijk om de bomen te voorzien van voedingstoffen en spoorelementen, maar het moet tegelijkertijd ook goed drainerend zijn, voldoende lucht(-circulatie) bieden en water vast kunnen houden.

Alhoewel de meeste (online) Bonsai winkels kant en klare bonsai grond verkopen, zal het zelf samenstellen van de grond geld besparen en je in staat stellen om de samenstelling aan te passen per boomsoort en persoonlijke voorkeur en/of omstandigheden.

 

Aanbevolen Bonsai grondsamenstellingen

 

Bonsai grond bestanddelen

De belangrijkste bestanddelen voor een Bonsai grondsamenstelling zijn Akadama, organisch materiaal (compost, turf, peat etc) en fijn grind / split.

  • Akadama is hardgebakken Japanse klei, speciaal geproduceerd voor Bonsai doeleinden en verkrijgbaar bij (online) Bonsai winkels. Vóór gebruik dient het goed te worden gezeefd, het liefst op verschillende groottes. Houd er rekening mee, dat na ongeveer 2-5 jaar akadama afbreekt waardoor de luchtcirculatie van de grond drastisch gereduceerd wordt. Hierdoor is regelmatig verpotten van de bomen noodzakelijk, waarbij de oude grond geheel of gedeeltelijk vervangen wordt door nieuwe. Akadama is relatief prijzig en wordt om die reden soms vervangen door gelijkwaardige vuurgebakken klei, welke makkelijk te verkrijgen is in de meeste tuincentra. Zelfs kattenbakkorrels kunnen als vervanging gebruikt worden. Kijk op ons Bonsai forum welk merk in jouw land aanbevolen wordt.
  • Onder organische materialendie voor grondsamenstellingen gebruikt worden, vallen veenmos (sphagnum), perliet en grof zand. Ze hebben echter meerdere nadelen (houden teveel water vast, draineren slecht en geven niet voldoende luchtcirculatie in de bodem), maar als onderdeel van een grondmix kunnen ze wel goed benut worden.
  • Fijn grind/split (of kiryu of bims) is zeer belangrijk om een goed drainerende en luchtcirculerende bodem te creëren. Het wordt tevens op de bodem van Bonsai potten gebruikt om voor nog betere waterafvoer te zorgen.

 

 

AkadamaOrganische grond

Links: Akadama Rechts: Organische grond

 

 

Bonsai grind/splitGemixte bonsai grond

Links: Split Rechts: Gemixte bonsai grond

 

 

 

 

Bonsai grond filmpje

 

 

 

 

Aanbevolen grond samenstellingen

Verschillende boomsoorten vereisen verschillende grondsamenstellingen. Check dus onze Bonsai boomsoorten gids voor de optimale samenstelling voor elke boom apart. Er vallen echter twee hoofdsamenstellingen te onderscheiden, één voor loofbomen en één voor naaldbomen (coniferen). Beide mengsels bestaan uit akadama (voor luchtcirculatie, drainage en in beperkte mate het vasthouden van water), organisch materiaal (rijk aan voeding, vasthouden van water) en split (drainage).

Beide Bonsai grond mixen kunnen en zouden moeten aangepast worden aan lokale en persoonlijke omstandigheden (veel/weinig tijd om water te geven, wel/geen mogelijkheid om onder een afdak te plaatsen etc). In een relatief nat klimaat zal meer split/akadama toegevoegd moeten worden voor nog betere waterafvoer.

 

 

Bonsai grondmix voor loofbomen

  • 50% Akadama
  • 25% Organisch materiaal
  • 25% Split

 

Bonsai grondmix voor naalbomen /coniferen

  • 60% Akadama
  • 10% Organisch materiaal
  • 30% Split

 

 

 

 

Meer informatie

Check de Bonsai Boomsoorten lijst voor de juiste grondsamenstelling per boomsoort.
Ga naar het bonsai forum of check de verzorging voor Bonsai.
Bezoek onze online bonsai shop.Forum

Onze 8 talen...