Bedraden

Bonsai bedraden spannen en buigen, leer hoe je een boom bedraad

Het bedraden van een Bonsai is een belangrijke methode om takken in de gewenste vorm te brengen. Door speciaal koperdraad om takken te wikkelen ben je in staat om ze te buigen in de gewenste vorm en richting.

Naarmate de boom groeit, neemt hij de vorm aan die gewenst wordt; het draad kan dan worden verwijderd. Het bedraden van een Bonsai moet heel zorgvuldig worden gedaan, als de barst van de boom beschadigd kunnen delen gemakkelijk afsterven. Daarom zijn er speciale technieken ontwikkeld om de takken veilig te bedraden.

 

Wanneer een boom te bedraden?

Een boom bedraden kan het hele jaar, let wel goed op dat het koperdraad niet in de bast (schors) van de tak/stam groeit; vooral in het voorjaar worden de takken snel dikker.

 

Materiaal?

Om takken van verschillende dikten te bedraden worden verschillende dikten koperdraad gebruikt (zie afbeelding 1, links). Dunne takjes worden bedraad met koperdraad van 1mm dik, dikkere takken worden bedraad met koperdraad van 1 tot maar liefst 8 mm dik. Grote takken worden soms, om beschadigingen tijdens het buigen te voorkomen, eerst omgewikkeld met raffia (te koop in elk tuincentrum). Ook stammen kunnen (mits ze niet te dik zijn) worden gebogen. In onze online winkel kunt u Bonsai draad en tangen aanschaffen, evenals in de meeste andere (online) winkels.

 

Bonsai draadBonsai bedraden

 

Hoe bedraad je Bonsai?

Er zijn 2 manieren om takken te bedraden: “duo bedrading”, het bedraden van twee takken die op verschillende hoogte zitten en ongeveer even dik zijn, met één draad (zie afbeelding 2, rechtsboven) en “enkele bedrading”: het bedraden van één tak met één draad die eerst een aantal maal om de stam/hoofdtak is gewikkeld.

Deze twee methoden worden vaak beide gebruikt bij het bedraden van een Bonsai: eerst worden zoveel mogelijk takken met de eerste methode bedraad, de overgebleven takken, die niet goed in paren kunnen worden bedraad, worden enkel bedraad.

 

Dubbele of Duo Bonsai bedrading met koperdraad

Duo bedrading

 1. Zoek twee takken die aan de stam/hoofdtak groeien van ongeveer gelijke dikte, er moet tenminste 3 cm en maximaal 6 cm hoogteverschil tussen de twee takken zitten.
 2. De draad die je gebruikt om de twee takken te bedraden moet op de goede lengte worden afgeknipt, houd de draad hiervoor even langs de takken om zo te zien hoeveel draad je nodig hebt, aangezien je de draad om de takken én de stam wikkelt moet je wel extra lengte meerekenen.
 3. Wikkel de draad ten minste twee maal rond de stam zodat de draad niet gaat verschuiven.
 4. Bedenk van tevoren of je de takken naar boven of naar beneden wilt gaan buigen: als je de tak naar beneden wilt buigen (onderste blauwe pijl) moet de draad van onderaf komen. Wil je de tak naar boven buigen (bovenste rode pijl) dan moet de draad van bovenaf komen.
 5. Wikkel de draad verder om de takken heen, in een hoek van 45 graden.
 6. Nadat de hele boom is uitbedraad kun je de takken voorzichtig gaan buigen. Jonge takken kunnen gemakkelijk van richting worden veranderd, verhoutte of dikkere takken geven minder makkelijk mee: pas dus op dat ze niet breken.

 


Enkele Bonsai bedrading

 

 

 

Enkele bedrading

 1. Wikkel in een hoek van 45 graden een stuk draad langs de stam/hoofdtak en zorg ervoor dat de draad minstens twee maal rond is gewikkeld voordat je de tak gaat bedraden.
 2. Wikkel de draad nu om de tak heen, ook hier geldt dat wanneer je een tak naar beneden wilt buigen, de draad van onder moet komen. Wanneer je een tak omhoog wilt buigen, moet de draad van boven komen.
 3. Probeer de verschillende draden netjes naast elkaar rond te wikkelen wanneer je meerdere takken moet bedraden.

 

 

 

Het buigen van bedraadde takken

Nadat de boom volledig is bedraad kun je de takken gaan buigen. Gebruik je vingers om de draden te buigen; probeer dus zo min mogelijk druk op de tak zelf te zetten. Zorg dat het draad aan de buitenkant van de tak zit ten opzichte van de bocht, zo voorkom je scheuren. Laat de tak met rust zodra deze goed gepositioneerd is; herhaaldelijk buigen kan leiden tot schade. Als laatste kun je rechte takken nog licht in S-vormen buigen.

 

En dan? De nazorg

De boom heeft geen speciale zorgen nodig na het bedraden. Na ongeveer een half jaar moet het draad worden verwijderd omdat (door diktegroei) de draden anders zullen ingroeien. Sommige soorten hebben meer diktegroei dan andere soorten, het is dus moeilijk te zeggen wanneer de draden moeten worden verwijderd. Houd de boom goed in de gaten en wanneer je het gevoel hebt dat de draden gaan ingroeien haal je ze weg.

 

 

 

Bonsai takken spannen

Spannen is een variant van bedraden, de takken worden naar beneden gebogen door een draad van de tak verticaal naar beneden te spannen en daar vast te maken aan de pot. Het buigen van oude takken is risicovol omdat ze snel beschadigen tijdens het bedraden. In deze gevallen is spannen een veel veiligere manier om takken naar beneden te buigen.

 

Hoe?

Stappenplan voor het spannen van takken:

 1. Knip een klein stukje van bijvoorbeeld een theedoek af van ongeveer 2x4 cm. Dit lapje komt tussen de tak en het draad te liggen om zo beschadigingen aan de bast van de boom te voorkomen.
 2. Knip een stuk koperdraad af en wikkel het uiteinde enkele keren rond de tak, met het lapje stof ertussenin (zie afbeelding 1).
 3. Span nu de draad naar beneden en bevestig hem aan bijvoorbeeld de pot; of wikkel hem onder de pot door (zie afbeelding 2).
 4. Span de tak in het begin niet te ver naar beneden, bouw de spanning in enkele maanden op tot het gewenste resultaat. Hiervoor kun je eventueel een lus leggen in de draad (zie afbeelding 3).

 

Bonsai tak spannenBonsai spannenBonsai, het spannen van een tak

 

 

 

Meer informatie

Ga naar het bedradings forum.
Lees ook over Bonsai snoeien.
Bezoek onze online Bonsai winkel.