Acer

Bonsai verzorging voor de Acer (Japanse Esdoorn)

De Acer Palmatum en Buergerianum zijn zeer geschikt voor bonsai, redelijk gemakkelijk. Is een buitenplant. Kan tegen de meeste temperaturen, maar kan weinig volle zon en wind verdragen. Kan goed in de schaduw, maar ook in de ochtendzon, Na het verpotten ook uit de wind en in de schaduw voor één maand.

 

 

 

Japanse esdoorn Bonsai filmpje

 

 

 

 

Specifieke verzorging voor de Esdoorn

Wateren
Geef de Japanse esdoorn bonsai normaal water. De pot nooit uit laten drogen. Beter iets te veel dan compleet droog. Let wel op dat de pot niet altijd kletsnat is.

Snoeien
Na zware snoei loopt de plant uit met vele nieuwe uitlopers, ook op het oude hout. Snoeien kan het best gedaan worden tijdens het groeiseizoen. Ook mag dit tijdens de rustperiode. Snoei in de winter niet te kort wegens de kans op verder indrogen en afsterven van de takken. Knoppen die tegenover elkaar zitten op takken kunnen worden uitgedund; verwijder steeds 1 van de 2 knoppen (dit heet pinceteren).

Licht en standplaats
Houdt niet van volle zon. Kan tegen schaduw, maar geen donkere standplaats. De boom heeft wel winterrust nodig op een koele, lichte plaats en kan tegen matige vorst.

Bemesten
Langzaam werkende (organische oftewel vaste meststof) is het best. Tijdens de groei: NPK 4-3-2, in de winter geen bemesting. Mest niet tijdens het heetst van de zomer of binnen twee weken na het verpotten. Oplosbare (chemische) meststoffen; de meeste soorten zijn goed (Pokon). Geef de halve voorgeschreven dosis.

Bedraden
Kan het hele jaar door, maar is in de winter wanneer de boom kaal is het makkelijkst.

Verpotten
Snoei bij het verpotten hooguit één derde van de wortels. Kleinere en jongere bomen een keer per jaar, oudere en groter bomen eens per drie of vier jaar. Verpot in de vroege lente, voor het uitlopen van de boom, dat is de beste tijd voor wortelsnoei. Het kan ook in de herfst, maar snoei dan minder wortels. De boom is dan gevoeliger.

Grondmengsel
De Acer houd van neutrale tot lichtzure grond. De verschillende aanbevelingen: Akadama.
1 deel akadama, 1 deel potgrond.

Winter
Belangrijk is dat de boom blootstaat aan een temperatuur onder 10 graden. De boom heeft behoefte aan winterrust, zo niet gaat de boom kwijnen. De boom kan het best overwinteren in een koude kas, een koele ruimte of buiten als het niet extreem vriest.

 

 

 

Voorbeeld van een Acer palmatum (Esdoorn) bonsai:

Acer palmatum (Esdoorn) bonsai

 

 

Meer informatie

Ga voor boom identificatie hulp naar het Bonsai verzorging forum.
Algemene info: Bonsai verzorging
Ga terug naar het Bonsai Boomsoorten overzichtForum

Onze 8 talen...