Uitgangsmateriaal

Bonsai bomen kweken uit uitgangsmateriaal en startersplanten

Voorgevormde kwekersplanten (ook wel uitgangsmateriaal, pre-Bonsai of startersplanten genoemd) zijn overal verkrijgbaar, denk aan tuincentra, (boom)kwekers en Bonsai centra. Juist omdat ze zijn voorgevormd zitten er soms exemplaren tussen die heel goed kunnen worden gebruikt voor Bonsai. Het kweken van Bonsai uit kwekerijplanten heeft voordelen en nadelen. Een groot voordeel is dat de plant na aanschaf direct kan worden gevormd, je ziet dus direct resultaat. Een nadeel is dat dikke takken, of zelfs een deel van de stam, moeten worden inkort. Op die manier laat je dus vaak lelijke snoeiwonden achter.

 

Waar kan ik Bonsai starterplanten vinden?

De meeste kleine tuincentra hebben wat ruwer materiaal te koop staan, wat erg geschikt kan zijn voor Bonsai doeleinden. Een dag speuren langs wat lokale kwekers kan soms veel opleveren. Ook (online) Bonsai winkels bieden startersplanten te koop aan, het gaat hier om planten die specifiek voor Bonsai zijn opgekweekt en zijn dus erg geschikt; echter ook vaak aanzienlijk duurder. De bomen hieronder zijn allen uitgangsmateriaal geschikt voor Bonsai.

 

Bonsai uitgangsmateriaal PiceaBonsai startmateriaal jeneverbesBonsai uitgangsmateriaal eik

Enkele van deze planten verkopen wij in onze Bonsai Shop.

 

 

Wanneer?

Het meeste materiaal wordt te koop aangeboden vanaf de vroege lente tot eind herfst.

 

Waar moet je op letten bij Prebonsai?

Ervaring zal je helpen het kaf van het koren te kunnen scheiden. Enkele tips: Selecteer kwekersplanten allereerst op hun stammen; de verjonging (onder is de stam dikker dan aan de top) en het verloop/vorm van de stam zijn hierbij belangrijk omdat deze aspecten van de boom niet kunnen worden veranderd.

Nadat je een geschikte boom hebt gevonden controleer je het wortelgestel; haal de boom voorzichtig deels uit zijn pot zodat je kunt zien of de wortels ontwikkeld zijn. Let ook op de wortelvoet. Nu moet de takkenstructuur worden bekeken, normaal gesproken moeten erg veel takken worden gesnoeid (soms meer dan de helft) om een goed eindresultaat te verkrijgen. Teveel takken maakt dus niet uit, te weinig wel!

Schaf de boom alleen aan als hij aan deze punten voldoet en je er echt toekomst in ziet. Soms vind je bij de eerste kwekerij prachtige planten, maar soms ook helemaal niks. Over het algemeen zijn kwekerijplanten niet erg duur, maar prijzen kunnen sterk verschillen.

 

En dan?

Na de aanschaf kan de boom (afhangende van de boomsoort) vaak direct worden gevormd, doe dit echter alleen wanneer de boom gezond is. Het verpotten moet normaal gesproken wachten tot de volgende vroege lente. Het is verstandig om de boom direct te bemesten om te zorgen voor een gezonde groei.

 

 

Meer informatie

Ga naar het Bonsai kweken forum.
In het onderdeel Bonsai vormingen zijn veel voorbeelden te vinden van het vormen van startersplanten en Yamadori.Forum

Onze 8 talen...