Bemesten

Bonsai bemesting, leer hoe je je boom moet bemesten

Het bemesten van Bonsai is heel belangrijk, ze staan immers in kleine potten met weinig voedingsstoffen. Door regelmatig en op een goede manier te bemesten zorg je voor een gezonde en gecontroleerde groei.

 

Bestandsdelen van mest / bonsai voeding

Alle mest soorten zijn voorzien van een NPK waarde, welke van groot belang is voor het toepassen van de juiste mest. N is de scheikundige benaming van stikstof, P van fosfor en K van kalium. Naast deze stoffen zitten er in mest ook nog stoffen zoals zwavel en calcium. Alle bestandsdelen van mest hebben hun eigen werkingen, maar voor het bemesten van Bonsai dient vooral rekening te worden gehouden met de NPK waarde:

  • N (stikstof) = Zorgt voor de algemene groei en het opwekken ervan na de winter.
  • P (fosfor) = Bevorderd de ontwikkeling van knoppen en vruchten.
  • K (kalium) = Belangrijk voor het winterhard maken van je Bonsai.

 

Zoals je kunt zien is N belangrijk voor het opwekken van de groei, en K juist voor het stoppen van de groei om te zorgen dat je bomen de winter overleven. Duidelijk zal zijn dat tijdens de lente en de zomer mest moet worden gekozen met een hoge N waarde. Tijdens de late zomer en herfst moet een mest met een relatief hoge K waarde worden gebruikt.

 

Wanneer te bemesten?

Normaal gesproken mag er worden bemest vanaf april t/m oktober, dit verschilt echter per boomsoort. Vaste mest mag maximaal twee keer per maand worden toegepast, vloeibare mest mag één maal per week worden gebruikt. Het beste is om vaste mest te gebruiken voor de grond, vloeibare mest kan dan worden gebruikt voor de bladbemesting. Lees de verpakking van de mest goed door en gebruik een wat lagere dosering voor je Bonsai.

 

Welke Bonsai mestsoort?

Het gebruik van zogenaamde “Bonsai mest / Bonsai voeding" is absoluut niet nodig (maar is wel gemakkelijk), het enige waar je op moet letten is de NPK waarde. Het maakt dus ook niet uit of de mest van een bekend merk is. Biogold, een vaste mestmix heel veel gebruikt voor het bemesten van Bonsai, is wat duurder maar wel erg handig omdat het zijn werkzame stoffen langzamer afgeeft dan normale vaste mestsoorten. Biogold is dan ook aan te raden en het is te koop in alle (online) Bonsai winkels.

 

Bonsai mestBonsai mestkorfjes

Links: Vaste Bonsai mestmix.
Rechts: Mestkorfjes

 

Hoe?

Een boom mag na het verpotten twee maanden niet worden bemest omdat de nieuwe aarde genoeg voedingsstoffen vrijgeeft. Jonge bomen die nog in training zijn mogen rustig wat vaker worden bemest, helemaal als ze in grotere potten staan. Welke mestsoort je gebruikt maakt weinig uit, het enige wat belangrijk is het gebruiken van mest met de juiste NPK waarde op het juiste moment. In de vroege lente en zomer moet er worden gekozen voor een mest met een hoge N waarde, zodat de groei wordt gestimuleerd. Kies een meststof met een NPK waarde van bijvoorbeeld 12-6-6 (NPK) of een gelijkwaardige samenstelling. Bomen die al helemaal gevormd zijn kunnen minder sterk bemest worden; gebruik een lagere dosering maar bemest nog wel even vaak.

In de late zomer en herfst moet de groei worden gestopt zodat de boom zijn energie kan steken in het vormen van reserves om de winter te overleven (het afharden). Kies een meststof met een lage N waarde en een hoge K waarde, bijvoorbeeld: 3-10-10 NPK.

 

Bladbemesting

Door vloeibare mest op te lossen in water (gebruik maximaal de helft van de aanbevolen hoeveelheid mest voor kamerplanten) en dit te benevelen op de bladeren ontlast je het wortelstelsel en bevorder je de algemene groei. Door het toepassen van bladbemesting worden de bladeren wel groter, gebruik het dus niet bij bomen die al geheel gevormd zijn.

 

 

Meer informatie

Bekijk de Bonsai boomsoorten voor soort specifieke Bonsai verzorging.
Ga naar het bemesten forum.