Kweken

Bonsai kweken

Bonsai zijn bomen die zo worden getraind dat ze klein blijven maar er wel oud en realistisch uitzien. Je kweekt dus geen ‘Bonsai’ maar je kweekt een boom waaruit je vervolgens een Bonsai kunt gaan vormen.

In dit onderdeel is alle informatie over het kweken en creëren van bomen te vinden; uit zaad, stekken, verzamelen vanuit de natuur, vanuit uitgangsmateriaal en door te enten of marcotteren. Met de links in het rechter menu kunt u navigeren door de pagina’s, of lees de basis informatie over Bonsai kweken hieronder.

 

 

Basisinformatie over het kweken van bomen geschikt voor Bonsai

Zoals hierboven reeds werd beschreven is Bonsai geen boomsoort, maar een verzameling van technieken om bomen in een realistische miniatuurvorm te houden. Dit betekent dat elke boomsoort in principe tot Bonsai kan worden gevormd; al zijn bepaalde boomsoorten meer geschikt dan andere (met name soorten die van nature kleine bladeren hebben zijn geschikt). Met deze informatie in het achterhoofd worden nu de belangrijkste technieken beschreven die worden gebruikt om bomen te kweken of te vermeerderen.

 

Een Bonsai boom kopen

De snelste en gemakkelijkste manier om te starten met Bonsai is door een kant en klare boom te kopen in een (online) winkel. Tegenwoordig verkopen ook diverse tuincentra Bonsai, al zijn deze vaak niet van erg hoge kwaliteit. Let bij het aanschaffen van een boompje goed op een boomsoort te kiezen die past bij je wensen; met name de keuze tussen een binnen en een buiten Bonsai is van groot belang. Bonsai kopen kan in onze eigen online winkel.

 

Bonsai kweken met zaad of stekken

Mits je over voldoende geduld beschikt is dit wellicht de meest interessante manier om een boompje op te kweken. Zaden kunnen zelf verzameld worden, of relatief goedkoop worden gekocht in een (online) winkel. Stekken kan in principe het hele jaar, al is de lente en de zomer de beste tijd.

 

Bomen verzamelen uit de natuur

In de natuur zijn soms kleine boompjes te vinden die erg geschikt zouden zijn als Bonsai. Een voordeel van het verzamelen van een boom uit de natuur is dat je meteen aan de slag kunt gaan met de vorming ervan. Let wel op dat je toestemming moet hebben om een boom uit te graven! In plaats van een boom uit te graven kun je ook bij kwekerijen zoeken naar geschikt startermateriaal (meestal in de vorm van ruw kweekmateriaal met mooie stammen).

 

Geavanceerde vermeerderingstechnieken

Naast het nemen van stekken zijn er nog twee manieren om bomen te vermeerderen; middels marcotteren en enten. Bij marcotteren dwing je een boom nieuwe wortels aan te maken op een bepaald deel van de stam of tak door de voedingsstroom deels te onderbreken. Door te enten kun je een wortelstam en een ent samensmelten tot een nieuw geheel.

 

Deze categorie bevat geen artikelen. Indien subcategorieën getoond worden op deze pagina kunnen deze artikelen bevatten.