Bewateren

Bonsai bewatering, leer hoe je je Bonsai boom moet bewateren

Water geven is heel vanzelfsprekend, maar daarom niet minder belangrijk. De hoeveelheid en frequentie van bewateren hangt af van vele factoren, zoals: boomsoort, grootte, grondmix, grootte van de pot, weer en standplaats.

 

 

Hoe vaak moet ik Bonsai bewateren?

Zoals al is uitgelegd hangt het van vele factoren af hoe vaak er moet worden bewaterd. Vooral in het begin kan het erg moeilijk zijn om dit te bepalen, daarom is het aan te raden om een saté-prikkertje in de grond te steken, na 10 minuten kun je het er weer uit trekken. Aan de verkleuring van het stokje valt te bepalen of er wel of niet moet worden bewaterd: Hoe lichter de kleur, hoe droger de grond is. Door met een vinger de grond te voelen is ook goed te bepalen of de boom water nodig heeft; als de grond droog aanvoelt moet je bewateren maar wanneer de grond nog vrij vochtig is niet. Bewater alleen wanneer het nodig is, want één van de meest voorkomende ziekten is wortelrot, veroorzaakt door een teveel aan water. Het is echter van nog groter belang om de boom nooit geheel uit te laten drogen; wanneer de wortels één keer uitgedroogd zijn zal grote schade ontstaan aan het wortelstelsel. Houd de boom goed in de gaten en wen jezelf niet aan vast bewateringspatroon; soms heeft de boom dagelijks water nodig, soms bijna een week niet. Wanneer je weinig tijd hebt om regelmatig te bewateren is het van belang om tijdens het verpotten een grondmix te selecteren die meer water vasthoudt.

 

Wanneer?

Het maakt niet heel veel uit wanneer je bewaterd, maar er wordt vaak afgeraden in de middag te bewateren omdat het vocht op de bladeren het invallende zonlicht versterkt, met verbranding als gevolg. Bovendien wordt de grond zo ineens sterk afgekoeld, wat slecht is voor de wortels. Het beste moment om te bewateren is dan ook in de avond, zodat de boom de hele nacht in rust water kan opnemen.

 

Hoe te bewateren?

Voor buiten Bonsai geldt: bewater altijd van bovenaf, giet het water dus op de kroon van de boom, om zo het wegspoelen van water te voorkomen. Blijf net zolang gieten totdat het water onder uit de pot komt stromen. Gebruik voor het bewateren een gieter met een lange hals en een zeer fijne sproeikop, te koop in elke (online) Bonsai winkel. Voor binnen Bonsai geldt: bewater het grondoppervlak van de boom voldoende, het water hoeft echter niet uit de pot te lopen. Het is wel belangrijk om grondig te bewateren; wanneer er constant droge plekken in de pot blijven na het bewateren zullen de wortels deels afsterven. De regel is dan ook om niet te vaak te bewateren, maar wanneer je bewatert het grondig te doen.

Het beste is om je bomen met regenwater te begieten, het water kun je in emmers opvangen tijdens regenbuien en overgieten in een gieter. Kraanwater is niet slecht, het nadeel eraan is dat het toegevoegde bestandsdelen bevat, zoals calcium (wat een witte aanslag achterlaat op de bladeren). Er gaat niets boven een natuurlijke regenbui.

 

Bonsai bewaterenBonsai bewatering

 

 

 

Meer informatie

Bekijk de Bonsai boomsoorten voor soort specifieke Bonsai verzorging.
Ga naar het bewatering forum.
Ga naar de bonsai homepagina.