De oorsprong van Bonsai

De oorsprong van Bonsai

In dit onderdeel wordt de oorsprong van Bonsai besproken, waarbij we inzoomen op de Aziatische 'roots' van deze fascinerende hobby. Ook kunt u doorklikken naar twee subonderwerpen; aan Bonsai gerelateerde kunstvormen (o.a. Shohin, potten en Ikebana) en de bekende Bonsai tuinen van Japan.

Bonsai stijlen en vormen

Bonsai stijlen

 

Er zijn veel standaard stijlen waarin bomen kunnen worden gevormd. Deze vormen zijn gebaseerd op omstandigheden in de natuur en worden vervolgens toegepast op Bonsai bomen. Een boom hoeft niet per definitie tot een van deze specifieke stijlen te behoren, deze staan open voor persoonlijke interpretatie en creativiteit, maar het helpt een meer natuurlijk ogende miniatuur boom te vormen.

Lees meer...

Wat is Bonsai?

Bonsai definitie

 

Het woord ‘Bon-sai’ (vaak verkeerd gespeld als 'bonzai') is afgeleid uit het Japans en betekent letterlijk ‘geplant in container’. Breder gezien is het de verzameling technieken om een boom op te kweken, te vormen en te verzorgen op een zodanige manier dat hij er natuurlijk en oud uitziet. Bonsai is door de eeuwen heen ontwikkeld van het in containers houden van planten tot een gerespecteerde en verfijnde Aziatische kunstvorm die sinds enkele decennia zijn weg naar streken buiten Azië vindt.

Lees meer...

De geschiedenis van Bonsai

Bonsai geschiedenis

 

Hoewel het woord "Bon-sai" en de kunst waarnaar dit verwijst gezien worden als uitgesproken Japans, komt het oorspronkelijk uit China. Omstreeks 700 voor christus zijn de Chinezen begonnen met het kweken van miniatuurbomen in potten. Toen was alleen de elite bezig met deze kunstvorm, pun-tsai genoemd en werden planten gebruikt die lokaal verzameld werden. De planten waren geliefde kunststukken en werden in heel China als luxe geschenken gebruikt. Gedurende het Kamakura tijdperk nam Japan veel gebruiken over uit China. Zo kwam ook de kunst van het kweken van miniatuurboompjes naar Japan toe. In Japan werd de kunst vervolgens verder ontwikkeld onder invloed van het Zen Boeddhisme. Omdat Japan veel kleiner is dan China, zijn de landschappen en bijbehorende groeivormen van planten een stuk minder gevarieerd dan in het uitgestrekte China. Hierdoor kon de kunstvorm zich sneller specialiseren. Veel van de hedendaagse technieken zijn daarom niet in China, maar in Japan tot ontwikkeling gekomen. Sinds enkele honderden jaren is de kunst van bonsai ook doorgedrongen in landen buiten Azië. Maar het is pas zeer recentelijk een hobby die grootschalig wordt beoefend buiten de oorsprongsgebieden.

Lees meer...

Bonsai infographic

bonsai info

 

Bonsai bomen zijn mysterieuze objecten, onderwerp van de verbeelding. Om enig inzicht te bieden in wat Bonsai is, waar het vandaan komt en waar het om gaat, hebben we een infographic gemaakt, met alle basisinformatie die je nodig hebt om met deze hobby te beginnen.

Lees meer...

Forum

Onze 8 talen...