Vormen

Bonsai vormen en trainen

In dit onderdeel wordt alle informatie over het vormen en stylen van een boom tot Bonsai beschreven. Hier komt meer bij kijken dan alleen snoeien en bedraden; er zijn allerlei technieken om een Bonsai te vormen op een zodanige manier dat hij klein blijft, maar er oud en realistisch uitziet.

Met de links in het rechter menu kunt u navigeren door de pagina’s, of lees de inleiding hieronder.

 

 

Bonsai bomen stileren en vormen

Zoals hierboven reeds werd beschreven zijn er allerlei technieken ontwikkeld om bomen in miniatuurvorm te behouden. Verreweg de belangrijkste technieken zijn snoei en bedrading.

 

Bonsai vormen middels snoei

Een sporadische vormsnoei en regelmatige onderhoudssnoei zijn van cruciaal belang om een evenwichtige miniatuurboom te creëren en te onderhouden. Met name de vormsnoei is erg lastig voor onervaren Bonsai liefhebbers, omdat het snoeien van grotere takken om zo de hoofdvorm van een Bonsai te bepalen een onomkeerbaar proces is! Onderhoudssnoei daarentegen, zodra de vorm van een boom min of meer vaststaat, is gemakkelijker (maar nog altijd erg belangrijk om zo een dichte vertakking te stimuleren).

 

Bonsai stileren middels bedrading

Een veelgebruikte techniek om Bonsai vorm te geven is bedrading. Door aluminium- of koperdraad voorzichtig om de takken van een Bonsai te wikkelen zijn we in staat deze enigszins te buigen en van richting te veranderen, om zo het beeld van ouderdom en realisme te versterken. Dikke takken hebben dik draad nodig, terwijl dunne twijgen juist met dun draad moeten worden bedraad.

 

Overige technieken

Overige technieken die op Bonsai worden toegepast zijn o.a. Jin en Shari (dood hout) en bladsnoei.

 

Deze categorie bevat geen artikelen. Indien subcategorieën getoond worden op deze pagina kunnen deze artikelen bevatten.