Bladsnoei

Bonsai bladsnoei, techniek om de grootte van het blad verminderen

Tijdens de zomer kunnen bij sommige boomsoorten bladsnoei worden toegepast. Door alle (of een deel van de) bladeren te verwijderen is de boom genoodzaakt een tweede keer uit te lopen.

Bladsnoei kan worden toegepast om een aantal redenen, namelijk het verfijnen van de vertakkingen en het aansterken (of verzwakken) van een specifieke tak ten opzichte van de rest van de boom. Welk doel je ook voor ogen hebt: het snoeien van bladeren is een zware ingreep van een boom en moet dus alleen worden gedaan wanneer de boom gezond is. Voor algemene informatie over snoei; Bonsai snoeien.

 

Wanneer bladsnoei toe te passen?

Er is geen vast moment waarop je bladsnoei kunt toepassen, het juiste moment is wanneer er al nieuwe knoppen zijn gevormd maar deze nog niet zijn afgehard om de winter door te komen; ongeveer halverwege de zomer.

 

Hoe en welke boomsoorten?

Bladsnoei kan op slechts een aantal boomsoorten worden toegepast; controleer dit dus goed alvorens deze techniek toe te passen. Per soort hangt het er vanaf waar je de blaadjes moet afknippen: Bij boomsoorten met langere bladsteeltjes snoei je het hele blad met een deel van het bladsteeltje weg; bij boomsoorten met korte bladsteeltjes snoei je slechts een deel van het blad weg, je laat het bladsteeltje dus in zijn geheel staan (zie afbeelding 1 t/m 3, onder).

Wanneer één tak in het speciaal zich minder of juist sterker heeft ontwikkeld dan de rest van de boom is het mogelijk om met behulp van bladsnoei de groei te remmen of te versnellen: pas je bladsnoei toe op alleen de tak dan zal de rest van de boom sneller gaan groeien. Pas je bladsnoei op alle takken behalve de minder ontwikkelde tak toe dan zal deze tak zich juist sneller ontwikkelen. Wanneer je de hele boom kaal snoeit zal de vertakking fijner worden en ook zal de grootte van de bladeren afnemen.

 

Bonsai bladsnoeiBonsai bladsnoei snoeiBonsai bladsnoei resultaat

 

En dan? De nazorg

Na het toepassen van bladsnoei is het belangrijk de boom op een lichte plek uit de zon en uit de wind te plaatsen. De boom moet immers wel gestimuleerd worden om weer uit te lopen en nieuwe knoppen aan te maken voor de winter. De boom moet vochtig worden gehouden maar zeker niet nat. Aangezien de boom veel blad kwijt is verdampt er minder water en verbruikt de boom dus minder water dan normaal.

 

 

Meer informatie

Ga naar het Bonsai vorming forum.Forum

Onze 8 talen...