Dood hout

Jin en Shari vormen bij Bonsai (doodhout)

Jin en Shari zijn twee technieken om bomen ouder te laten lijken dan ze daadwerkelijk zijn door kale delen aan takken of de stam te creëren.
Heel belangrijk is om het natuurlijke karakter van de Bonsai te behouden. Deze twee technieken worden slechts zelden gebruikt bij loofbomen. In de natuur ontstaan deze kale plekken door een blikseminslag of uitdroging.

 

Wanneer doodhout te creëren?

De beste tijd om Jin en Shari te creëren is in de zomer.

 

Materiaal?

Een Jin mes (vlak dun blad) en Jin seal (kalkzwavel) zijn beide heel belangrijk en te koop in elke (online) Bonsai winkel.

 

Jin

Het ontbloten en bleken van een tak.

Door een tak aan een boom van zijn schors te ontdoen kun je de boom een “ruw” uiterlijk geven en bovendien lijkt hij een stuk ouder. Let goed op dat het geheel er natuurlijk uit ziet, wat moeilijker is dan het lijkt.

Stappenplan voor het maken van een Jin-tak

  1. Kies de tak in de boom uit die je wilt Jinnen, omdat deze tak later heel bleek wordt valt hij erg op; houd hier rekening mee bij het kiezen.
  2. Nu moet de tak worden ontdaan van zijn schors. Gebruik hiervoor een Jin-mes, neem vooral de tijd want vooral dunne takken kunnen snel breken.
  3. Om het bleken van de tak te versnellen kun je hem behandelen met Jin seal, aangezien er in Nederland slechts zelden echt felle zon is om de tak natuurlijk te bleken is dit zeker aan te raden.

 

Jin op een bonsaiShari op een Bonsai

Links: een Jin tak
Rechts: een Shari stam

 

 

Shari

Het ontbloten, bleken en/of uithollen van een deel van een stam.

Door een deel van de stam van zijn schors te ontdoen kan een heel dramatisch effect worden verkregen, bovendien ziet de boom er ouder uit. Het is ook mogelijk om met een frees of een scherpe concaaftang een deel van de stam deels uit te hollen.
Het ontblootte deel van de stam moet aan het grondoppervlak beginnen en naarmate hij hogerop komt smaller worden. Wanneer je een breed stuk van de stam wilt ontblootten is het verstandig om het werk te spreiden, anders wordt er in één keer teveel sapstroom afgesneden en zullen de takken boven het ontblootte deel afsterven.

Stappenplan voor het maken van een Shari-stam

  1. Kies de plek op de boom waar je de schors wilt verwijderen, je kunt het gekozen deel eerst wit krijten zodat je zeker weet dat je het juiste deel wegsnijdt.
  2. Maak met een scherp mes onderaan de Shari een inkerving (zie afbeelding 1). Het beste kun je nu met de hand of met een Jintang de schors eraf trekken, op deze manier volg je de natuurlijke groeirichting van de boom en zal het resultaat er veel natuurlijker uitzien (zie afbeelding 2).
  3. Na het ontblootten kun je ervoor kiezen om de stam licht uit te hollen, ook hier geldt dat het erg belangrijk is om het natuurlijke evenwicht van de boom te behouden. Het uithollen kan met een frees of met een concaaftang worden gedaan (zie afbeelding 3).
  4. Om het bleken van de Shari te versnellen kun je hem behandelen met Jin seal, aangezien er in Nederland slechts zelden echt felle zon is om de Shari natuurlijk te bleken is dit zeker aan te raden.

 

Shari op bonsai boom makenShari met concaaftangShari op bonsai stam

 

En dan? De nazorg

Er is geen speciale nazorg nodig.

 

 

Meer informatie

Ga naar het Bonsai vorming forum.
Bekijk in de Bonsai galerij meer voorbeelden.Forum

Onze 8 talen...