Pot keuze

De juiste Bonsai potten of schalen kiezen

De waarde van het kiezen van de juiste pot wordt vaak onderschat. Alleen wanneer een Bonsai in een goed passende schaal wordt geplant zal hij volledig tot zijn recht komen.

 

Algemene richtlijnen voor Bonsai schalen

Voor Bonsai worden speciale schalen gemaakt. Normaal gesproken worden deze potten geïmporteerd uit Azië. Over het algemeen zijn de potten uit Japan van de beste kwaliteit, maar wel een stuk prijziger, potten uit China zijn goedkoper en worden steeds beter. Omdat een Bonsai pas volledig tot zijn recht komt in de juiste pot is het aan te raden hier niet teveel op te bezuinigen. De potten worden gemaakt van hoogwaardige klei en gebakken op hoge temperaturen zodat ze vorstbestendig zijn. Bomen die nog volop in ontwikkeling zijn en nog niet helemaal zijn gevormd worden vaak in relatief grote potten geplaatst om zo te zorgen voor een gezonde groei. Bomen worden nooit ineens in een kleine Bonsai pot gezet want dat zouden ze nooit overleven. Het is dus belangrijk om de boom steeds te laten wennen aan kleinere potten, bij elke verpotting moeten de hoofdwortels dan ook verder worden teruggesnoeid.

 

 

 

Bonsai potten, kort filmpje

 

 

 

 

Afmeting, vorm en kleur van de Bonsai pot

Er zijn verschillende zaken waar rekening mee moet worden gehouden om de juiste pot te vinden voor je Bonsai, zoals:

  • De kleur van je boom en van de eventuele bloemen.
  • De hoogte en breedte van de boom.
  • De stijl waarin de boom is gevormd.

 

Het kiezen van de juiste afmetingen

Er zijn een aantal tips verbonden aan het kiezen van de afmetingen van een pot, het zijn echter geen regels want elke boom is anders:

  • De pot moet iets breder zijn dan 2/3 van de hoogte van de boom
  • Bij bomen die breder dan hoog geldt dat de pot breder dan 2/3 van de breedte van de boom moet zijn
  • Bij hoge, slanke bomen moet de pot net iets minder breed zijn dan de breedte van de takken
  • De cascadestijl vormt een uitzondering wat betreft de diepte: Bij deze stijl moet de diepte van de pot in balans zijn met de boom.

 

Geglazuurde bonsai potOngeglazuurde bonsai schaal

Boven: Een geglazuurde en ongeglazuurde Bonsai pot.

 

Het kiezen van de vorm en kleur

De kleur en vorm van een pot zijn heel belangrijk. Er zijn zowel geglazuurde als ongeglazuurde potten in allerlei kleuren en vormen te krijgen. De opvallendste kleur van de boom is bepalend voor de kleur van de te kiezen pot. Dit kan de kleur van de stam zijn of van de bladeren, maar ook van eventuele herfstkleuren of bloesem.

 

Een aantal tips:

  • Donkergroen en donkerblauw: Bomen met een overheersende kleur, zoals geel, oranje, roze of rood.
  • Grijs of gebroken wit: Bomen met een overheersende blauwe kleur. Ook mooi voor bladverliezende bomen met een lichte stamkleur.
  • Bruine en ongeglazuurd: Coniferen en sommige naaldachtigen

 

Over het algemeen geldt dat bonsai schalen niet te opvallend moeten zijn, zodat alle aandacht uitgaat naar de boom zelf. De vorm van de pot is ook erg belangrijk, echter zijn hier geen directe regels aan verbonden. Het kiezen van een passende pot komt dus uiteindelijk aan op smaak. Zorg wel voor potten met een goede afwatering: er moet minstens één afwateringsgat in zitten.

 

Compositie

Wanneer een geschikte pot is gevonden is het als laatste erg belangrijk om de boom er op een juiste manier in te plaatsen: Bij vierkante, ronde en veelhoekige potten: net iets uit het midden. Bij ovale en rechthoekige potten: iets uit het midden, in het achterste gedeelte van de pot, gezien vanaf de voorkant.

 

 

 

Meer informatie

Ga naar het verpotten forum.

In onze winkel verkopen we Bonsai potten en schalen.Forum

Onze 8 talen...