Verzamelen

Bonsai kweken door bomen uit het wild/bos te verzamelen (Bonsai Yamadori)

In het Japans: “Yamadori”

Soms komt het voor dat in bepaalde plekken, onder de juiste omstandigheden bomen van nature klein blijven; door bijvoorbeeld wildvraat of door een gebrek aan voedingsstoffen. Yamadori is de Japanse benaming voor het verzamelen van dit soort bomen, die zeer geschikt zijn voor Bonsai doeleinden, uit het bos of uit de bergen. Het uitgraven en succesvol laten herstellen van bomen is lastig. Bedenk ook dat dit in de meeste bossen verboden is, tenzij je toestemming hebt van de beheerder.

 

Wanneer is de beste tijd om bomen te verzamelen?

De beste tijd voor het uitgraven van bomen is de lente.

 

Hoe?

Stappenplan voor Yamadori:

  1. Allereerst moet er een geschikte en gezonde boom worden gevonden; zoek hiervoor in bossen of bergachtige gebieden.
  2. Het uitgraven van de boom moet erg voorzichtig gebeuren, graaf de grond rondom de wortels zo uit dat de wortels, met de aarde waarin ze groeiden, onbeschadigd en als een geheel blijven (zie afbeelding 1). Het is verstandig om in een zakje wat van het originele zand mee te nemen.
  3. Verpak de kluit met touw in wat vochtige lakens om uitdrogen te voorkomen (zie afbeelding 2). Op deze manier kan de boom in een plastic zak veilig worden vervoerd. Zorg er wel voor dat de boom binnen een niet al te lange tijd in een pot wordt gezet.
  4. De pot moet redelijk groot zijn, aangezien de boom nog moet worden gevormd (voor het vormen is een ontwikkeld wortelstelsel een vereiste, welke zich alleen ontwikkeld in een wat grotere pot). Onderin de pot komt een laag fijn grind om te zorgen voor een goede afwatering. Wortelsnoei is niet nodig.
  5. Meng het originele zand met akadama en fijn grind, in een verhouding van ¼ + ½ + ¼. Deze grondmix vult de pot verder op tot ongeveer ¼ deel. Haal de boom voorzichtig uit de lakens en plaats hem in het midden van de pot, waarbij het zand aan de kluit intact moet blijven. Vul de pot nu verder met de grondmix (zie afbeelding 3). Lees hier meer over Bonsai grondmixen.
  6. Spoel een flinke hoeveelheid water over de pot, doe dit met een fijne sproeikop en zorg ervoor dat er geen grond wordt weggespoeld.

 

 

Bonsai bomen verzamelen uit het bosYamadori bonsai boomYamadori bonsai gepot in een schaal

 

En dan? De nazorg

Plaats de boom buiten, op een zonnige plek, liefst beschut tegen de wind. De grond moet vochtig worden gehouden, maar zeker niet nat. Voel dus even met een vinger hoe vochtig de grond is. Na een jaar is het wortelgestel zover ontwikkeld dat de boom kan worden gevormd. Laat hem in de tussentijd ongeremd groeien. Onder het onderdeel Bonsai vormingen zijn veel voorbeelden te vinden van het vormen van startersplanten en Yamadori.

 

 

Meer informatie

Ga naar het Bonsai kweken forum.
Bezoek onze winkel; Bonsai kopen.Forum

Onze 8 talen...