De stam

De Bonsai stam vormen en buigen

Belangrijke aspecten van de stam zijn o.a. de wortelhals, de verjonging (het geleidelijk smaller worden van de stam naarmate hij de top nadert, zonder grote onregelmatigheden), de dikte en de algemene vorm.

 

De wortelhals (Nebari)

De wortelhals is het geheel van zichtbare wortels die onder aan de stam ontspringen en in de grond verdwijnen. Het is belangrijk dat aan alle kanten van de stam een wortel groeit, behalve aan de voorkant van de boom. In het onderdeel de wortelhals is hierover meer te lezen.

 

Verjonging in de stam

De verjonging in de stam is van groot belang voor het totaalbeeld van de boom (zie afbeelding 1, onder). Zorg ervoor dat de stam onderaan dikker is dan bovenaan, en dat het verschil in dikte geleidelijk overloopt, zonder opvallende onregelmatigheden. Het beste is om goed op de verjonging in de stam te letten voordat je de boom koopt, omdat het moeilijk is en vooral lang duurt voordat je een dergelijke onregelmatigheid kan verminderen.

 

Wat te doen bij een te dun deel in een stam?

Wanneer een deel van de stam duidelijk te dun is, is het mogelijk de diktegroei hier extra te stimuleren door het snoeien aan te passen: snoei de tak(ken) vlak boven dit punt niet, maar de rest van de boom wel. Op deze manier zal de diktegroei extra worden gestimuleerd op het te smalle deel van de stam omdat er ineens meer voedingsstoffen worden geleid naar de tak die niet wordt gesnoeid. Het zal echter jaren duren voordat je duidelijk resultaat ziet.

 

Wat te doen bij een te dik deel in een stam?

Het zal duidelijk zijn dat het te dikke stuk op de stam juist moet worden gestimuleerd om minder snel te groeien dan de rest van de stam. Je kunt dit doen door de boom niet te snoeien, op de tak na die vlak boven het te dikke punt groeit. Deze methode duurt langer dan de methode bij een te dun deel in een stam, bovendien zal een grote verdikking altijd zichtbaar blijven. Het is dan alleen nog te camoufleren door er een tak voor te buigen bijvoorbeeld.

 

Dikke Bonsai stamBonsai stam met kronkel

 

De dikte

Kleine bomen zien er vaak ouder uit als ze een relatief dikke stam hebben. Een boom heeft alleen diktegroei wanneer de boom zelf groeit: het beste is dan ook om de boom in de volle grond of in een grote pot te plaatsen en hem minstens één jaar ongeremd te laten groeien. Wanneer je tevreden bent over de stamdikte verpot je de boom weer in een Bonsaischaal, om hem vervolgens opnieuw te vormen.

 

Algemene stamvorm van Bonsai

De al wat oudere en dikkere stammen laten zich nauwelijks buigen, het is dan ook belangrijk om de boom al op een jonge leeftijd te vormen. Wil je een dikke stam toch bijvormen dan kan dit met zogenaamde stambuigers. Deze stambuiger plaats je op het stuk stam dat je bij wilt buigen, probeer dit niet in één keer te doen: span de buiger elke maand iets verder totdat het gewenste resultaat is bereikt. Een niet al te dikke stam kan nog worden gevormd met behulp van dik draad, omwikkel de stam dan eerst met raffia ter bescherming van de bast.

 

 

Meer informatie

Ga naar het Bonsai vorming forum.Forum

Onze 8 talen...