Uit stekken

Bonsai bomen uit stekken kweken

In het Japans: “Sashiki”

Bomen opkweken door te stekken is minder tijd rovend dan zaaien, maar geeft nog steeds de grote mate van gecontroleerde groei. Een voordeel van stekken is dat de stek dezelfde eigenschappen heeft als de moederplant, zodat men van tevoren weet wat voor boom het wordt.

Praktisch elke boomsoort laat zich goed stekken, kies voor het stekken een gezonde en levenskrachtige boom uit. De stekken moeten normaal gesproken ongeveer 5 tot 10 cm lang zijn, met een dikte van enkele millimeters. Het beste is om de top van een kleine boom of het uiteinde van een gezonde tak te gebruiken. Snij de stek af en denk eraan dat ongeveer een ⅓ tot ½ van de lengte in de grond moet steken (zie afbeelding 1). Snij nu het uiteinde schuin af om de wateropname te bevorderen. Als de stek veel bladeren heeft is het verstandig om er een aantal af te knippen (zie afbeelding 2).

 

Bonsai stekjes afknippenStek schuin afsnijdenBonsai kweken met stekken

 

 

De beste tijd om Bonsai bomen te stekken?

In het voorjaar stekken geeft de meeste kans op succes.

 

Hoe?

Stappenplan van het stekken:

  1. Kies een pot met een diepte van ongeveer 15 cm, met een gat voor de afwatering.
  2. De onderste laag van de pot (ongeveer ¼ deel) moet worden gevuld met een grof grondmengsel. Meng hiervoor split (fijn grind) met akadama (een kleisoort, te koop bij elke (online) Bonsai winkel) in de verhouding ½ + ½. Lees hier meer over Bonsai grondmixen.
  3. Op de onderste laag komt een laag met akadama, fijn grind en potgrond, in de verhouding: ½ + ¼ + ¼. Deze laag komt tot ongeveer 3 cm onder de potrand te liggen.
  4. Steek de afgesneden stekken voor ongeveer de helft in de grond. Laat genoeg ruimte over tussen de stekken zodat de blaadjes elkaar later niet in de weg zitten. Er mogen geen bladeren onder de grond zitten (zie afbeelding 3, hierboven). Er kan eventueel stekpoeder worden gebruikt zodat de kans dat de stekken gaan wortelen en daadwerkelijk overleven wordt vergroot; dit is echter zeker niet noodzakelijk.
  5. Spoel een flinke hoeveelheid water over het stekbed, doe dit met een fijne sproeikop en zorg ervoor dat er geen grond wordt weggespoeld.

 

En dan? De nazorg

Plaats de pot buiten, op een zonnige plek, liefst beschut tegen de wind. Het stekbed moet vochtig worden gehouden, maar zeker niet nat. Voel dus even met een vinger hoe vochtig de grond is. Na een jaar kunnen de stekken apart worden gezet, gebruik bij het verpotten wel een deel van het originele grondmengsel. Pas na ongeveer drie jaar is de stek zodanig gegroeid dat hij kan worden gevormd (zie afbeelding 4).

 

Bonsai stek na 3 jaar

 

 

Meer informatie

Ga naar het Bonsai kweken forum.