Bonsai vormingen

Voorbeelden van Bonsai vormingen

In dit onderdeel worden praktijkvoorbeelden van Bonsai vormingen getoond. Aan de hand van deze voorbeelden kunt u ideeën opdoen en zien hoe andere Bonsaïsten te werk gaan.

Een vlotstijl Haagdoorn Bonsai vormen

vlotstijl bonsai

 

Deze studie laat zien hoe een Haagdoorn uit het bos werd gehaald en werd gevormd tot een vlotstijl Bonsai. Nadat de boom werd ontdekt langs een bospad werd hij flink teruggesnoeid en met rust gelaten, op deze manier kon de boom herstellen alvorens hem een jaar later uit te graven.

Een jaar later werd de boom in een slechte conditie gevonden na te zijn aangereden door een auto. De boom werd meteen uitgegraven en in vochtig mos geplaatst. De boom herstelde en werd geplant in een pot met normale aarde.

Lees meer: Een vlotstijl Haagdoorn Bonsai vormen

Een dubbel stam Haagdoorn Bonsai vormen

Haagdoorn dubbelstam bonsai

 

In deze studie wordt een Haagdoorn gevormd tot dubbelstam Bonsai. De boom werd na te zijn ontdekt flink teruggesnoeid en verder met rust gelaten.Een jaar later begon de boom flink uit te groeien. De boom werd nog niet uitgegraven maar hier wel voorbereid door rondom de plant met een spade de hoofdwortels door te hakken. Zo werd de boom gedwongen een compacter wortelstelsel te creëren.

Lees meer: Een dubbel stam Haagdoorn Bonsai vormen

Een Literati Bonsai boom vormen

Juniper literati bonsai

 

Het creëren van een Literati Bonsai. De boom is een Juniperus en staat in een relatief grote pot om te zorgen voor genoeg voedingsstoffen voor een gezonde groei.

Lees meer: Een Literati Bonsai boom vormen

Acer buergerianum - Drietands esdoorn progressie

Esdoorn bonsai vorming

 

Dit is een sterke Japanse esdoorn variant  die bekend staat om zijn zeer fijne vertakking waardoor ze ook mooie  kleine blaadjes krijgen. De soort is middelmatig winterhard, en wanneer de boom op leeftijd komt ontwikkelt er zich een mooie ruwe schors die licht schilfert.

Deze uiteenzetting gaat over een ruwe shohin drietands esdoorn. Doordat reeds gevormde shohin en chuhin over het algemeen redelijk duur zijn, is het soms interessanter om goede ruwe planten te kopen aangezien deze meestal wel schappelijk zijn in prijs.

Lees meer: Acer buergerianum - Drietands esdoorn progressie

Satsuki Azalea – Rhododendron indicum „Korin“

Satsuki Azalea(Rhododendron indicum „Korin“)

 

Door hun prachtige bloemen en talloze variëteiten vind de Satsuki steeds meer liefhebbers  in de westerse bonsai cultuur.  Er zijn meer dan 800 soorten die allemaal verschillen in zowel vorm en kleur van bloemen, als in vorm en grote van blad. Mits je aan een paar van hun speciale eisen voldoet;zoals juiste grond, voeding en regenwater om te gieten, zijn het absolute geen moeilijke bomen.  Men moet er wel rekening mee houden dat satsuki's in tegenstelling tot andere bomen meer groeien aan de basis dan in de kroon.

Lees meer: Satsuki Azalea – Rhododendron indicum „Korin“

Eenstijlige Meidoorn - Crataegus monogyna

Hawthorn  (Crataegus monogyna)

 

De meidoorn is een plant die je vooral in haag beplanting en als solitaire stuik ziet staan. De kleine bladeren, witte bloemen , rode besjes en mooie schors op oude planten maakt van hem een perfecte soort om bonsai van te maken. Hoewel ze snel en makkelijk vertakken, is het toch oppassen geblazen met uitgraven. Als dit niet gebeurt met de grootste zorgvuldigheid en ervaring is de kans groot dat ze het niet overleven.

Lees meer: Eenstijlige Meidoorn - Crataegus monogyna

Lariks (Larix eurolepis) bonsai stilering

Lariks (Larix eurolepis)

 

De Lariks is een fijn boompje voor bonsai creatie. Aangezien het een loofverliezende conifeer is, is het een special geval in de plantkunde. De boom heeft een prachtige herfst kleur en een mooi, kaal uiterlijk in de winter. De Europese, de Japanse en de hybride Lariks worden allemaal gebruikt voor bonsai. De hybride Lariks is een kruising tussen de andere twee en is daardoor extreme stevig.

Lees meer: Lariks (Larix eurolepis) bonsai stilering

Kurk Eik (Quercus suber) vorming

kurkeik bonsai

 

De kurkeik is een groenblijvende, mediterrane boom die een unieke bast heeft waar al eeuwen lang wijnkurken van worden gemaakt. Mede hierdoor wordt de kurkeik gecultiveerd in Zuid-Europa en Noord-Afrika waar de bast elke 9 tot 12 jaar geoogst kan worden.

Lees meer: Kurk Eik (Quercus suber) vorming

Granaatappel (Malus) bonsai vorming

Malus crab apple

 

De granaatappel boom is erg geliefd omdat appelbomen warme gevoelens oproepen en het een bijzondere boomsoort is. Met name de afwisseling door de jaargetijden heen maakt dat deze boom prachtig kan worden gebruikt als Bonsai boom.

Lees meer: Granaatappel (Malus) bonsai vorming

Films van Bonsai vormingen

Bonsai progression movies

 

 

In dit artikelen delen we enkele filmpjes van Bonsai vormingen, deze zijn erg handig om te begrijpen hoe Bonsai kunnen worden gestileerd in slechts enkele uren. Deze filmpjes hebben we gemaakt tijdens de Noelanders Trophy, en zijn allen demo's van o.a. Ryan Neil en David Benavente. Veel kijkplezier!

Lees meer: Films van Bonsai vormingen

Forum

Onze 8 talen...