Bag End landschap

Bag End (Lord of the Rings) Bonsai landschap

Bonsai landschap bag end

 

Een grote heuvel (De Heuvel) lag in het noorden. Onder de zuidelijke heuvel bouwde Bilbo’s vader Bungo een luxurieus huis: Bag end, gelegen aan Bagshot Lane. Hier wonen Bilbo Baggins, Frodo Baggins en Samwise Gamgee. Hier beginnen en eindigen zowel ‘De Hobbit’ als ‘In de ban van de ring’.

Deze beschrijving was voldoende voor Chris om te trachten Bag End na te bouwen, met een schitterend bonsai landschap als resultaat. Hoe dit landschap tot stand kwam lees je hier.

 

 

 

 

 

 

Lord of the rings Bonsai landscape

Dit is het resultaat van Chris’ werk. Lees verder om uit te vinden hoe het opgebouwd is.

 

 

Bonsai landscape bag end

 

 

Bag End (Bilbo Baggins) bonsai landscape

 

 

Hobbit bonsai  landscape

 

 

 

 

Hoe dit 'in de ban van de ring'-bonsai landschap gemaakt is.

 

Bonsai tree before carvingTree after carving

De boom voor en na bewerken

Toen ik de bonsai boom net had gekocht, besloot ik een shari over de lengte van de stam te maken. Na het frezen werd de wond afgedekt met wondpasta en met rust gelaten om te genezen. Na 2 jaar waren de randen netjes overgroeid. Hoewel ik eigenlijk al vrij snel besloten had om de stam nog verder uit te hollen, was ik daar nog niet aan toegekomen. Het frezen is uitgevoerd met een Dremel multitool in combinatie met meerdere kleine frees opzet stukjes.
Het frezen van de holte heeft ongeveer 3 uur in beslag genomen. Na de vorming van de shari was de bast mooi om te wond aangegroeid. Het was daarom van belang om geconcentreerd en voorzichtig te werken bij de verdere houtbewerkingsstappen. Ik wou de overgroeiende bast rondom de wond niet beschadigen.

 

 

 

 

Hobbit doorDoor and window

Het raam en de deur.

De deur is vrij eenvoudig gebouwd. Van stukjes hout heb ik kleine mini plankjes gemaakt. De randen heb ik afgerond en het geheel geschuurd. Vervolgens heb ik de deur in elkaar gezet door de planken ondersteboven op de tafel te leggen en aan de achterkant kleine stukjes hout te nieten. Daarna heb ik de deur op maat gemaakt en glad geschuurd. Vervolgens heb ik de deur geschilderd en er een deurknopje op gezet.

Voor het raam is een stukje zwart glanzend plastic gebruikt. Het gladde plastic oppervlak glanst, waardoor het op glas lijkt. Het is zwart zodat je het idee krijgt van een donkere ruimte achter het glas. De ruitjes in de ramen bestaan uit kleine stukjes groen geverfd hout.

 

 

 

 

Prepared tree

Het plaatsen van de boom.

Na het aanbrengen van gaas over de drainage, heb ik een bergje Acadama aangebracht. De boom heb ik vervolgens bovenop de berg gezet en aan de plaat verankerd met draad. Om te zorgen dat de rest van de aarde niet wegglijdt heb ik met een mix uit veen en klei (keto klei) een dijkje op de schaal gemaakt, waarna de wortels verder bedekt zijn met Akadama.

 

 

 

 

Hobbit brickwork

Het metselwerk voor de voorkant

De voorkant van het huis is gebouwd met zelfgemaakte baksteentjes. Deze bakstenen zijn gemaakt door een oude dakpan in kleine plakjes te snijden. Dit gaat goed met bv een haakse slijper. Na de steentjes op maat gemaakt te hebben zijn heb ik de scherpe randen afgeslepen in een slijptrommel. Dit kan natuurlijk ook met schuurpapier.

Als basis voor de gevel heb ik een stuk stijf plastic gaas gebruikt. Het gaas zorgt voor een stabiele achtergrond zodat je later alles stevig en stabiel kan plaatsen. De steentjes zijn in een bedje van cement op dit gaas gezet, en met cement aan elkaar gelijmd. Voor de deur en het raam heb ik een klein plastic rondje gebruikt als pasvorm. Pas toen de deur en het raam af waren heb ik de rest van de muur er omheen gebouwd.

 

 

 

 

Positioning the brickwork

Plaatsen van het metselwerk

Hoewel het metselwerk stabiel rechtop moet staan, wil ik het niet aan de schaal vast cementeren. Daarom heb ik een voetje van cement gemaakt: Op een stuk plastic heb ik een bergje cement gestort, en er twee anker draden in gedrukt. Vervolgens heb ik de muur voorzichtig rechtop in het cement gezet.

Na een uurtje was het cement stijf geworden, maar nog niet hard. Dat was het moment om het plastic onder de voet te verwijderen, en de rafelige randen aan de onderkant netjes glad te snijden. Vervolgens heb ik de voet verder laten uitharden.

 

 

 

 

Building the wallFence

Het tegelwerk en maken van het hekje

Het hekwerk is gemaakt uit kleine stukjes Meranti. Met een mes heb ik de latjes gespleten, waarna ze een met verdunde donkere beits gekleurd zijn. Dit om het hekwerk een verweerd uiterlijk te geven. Aluminium draad is gebruikt om de spijlen aan elkaar te zetten. Met staalwol heb ik het draad afgeschuurd om het een oud en verweerd uiterlijk te geven.

 

 

 

 

Building the hill

Het opbouwen van Bag Hill Bonsai.

Na het metselwerk met de ankerdraden op de plek verankerd te hebben was het tijd om de heuvel over Bag End te bouwen. Omdat er een behoorlijke hoeveelheid materiaal voor nodig is, en ik de schaal niet te zwaar wil maken, heb ik hier een stuk oase bloemisten schuim gebruikt. Dit laat zich makkelijk vormen en is zeer licht. Met een stuk draad heb ik het aan het metselwerk vast gezet. Het schuim is vervolgens bedekt met een laagje aarde.

 

 

 

 

Fence placementMore brickwork

Plaatsen van het hekwerk en de bestrating.

Het hekje is eenvoudig in de aarden muur geduwd welke om het huis heenloopt. Van een paar oude stukjes steen heb ik vervolgens een paadje met treden naar het huis gemaakt. Bij het nakijken van de opbouw bleek er een gat te zitten tussen de boom en het metselwerk. Met wat oud reststukjes heb ik ook hier een muurtje gestapeld.

 

 

 

 

doorknobThe door

De deurklink

De deurklink heb ik gemaakt op mijn draaitafel. Na de eerste vorming op de draaitafel is de knop afgewerkt met polijstpapier en staalwol.

Om de deurknop te plaatsen heb ik –wederom op de draaitafel- een gat gemaakt, zodat een klein schoefje door de deur heen de klink op zijn plaats houdt.

 

 

 

 

Adding moss

Mos toevoegen aan de Bonsai

Om het geheel er natuurlijk en oud uit te laten zien, heb ik mos gebruikt. Zowel rondom het pad naar het huis, als in ruimte tussen de stenen bij de deur heb ik kleine stukjes mos aangebracht. In de muur zelf zorgen een paar kleine plukjes mos voor een verweerd uiterlijk. In een speelgoedwinkel vond ik een miniatuur bezem bedoelt voor poppenhuizen. Deze paste qua grootte perfect bij het huis en staat bij de voordeur.

 

 

 

 

Moss bonsai

De schoorsteen

De schoorsteen is het laatste element dat geplaatst is. Hiervoor heb ik een klein stokje gemaakt welke in de schoorsteen past. Door deze door de aarde in het oaseschuim te prikken, werd de schoorsteen op zijn plek gezet.

 

 

 

 

Finished bag end trayscape

Het eindresultaat

Na een goede 80 uur werk is het landschap af. Sommige onderdelen heb ik meerdere malen moeten werken. Soms omdat ik niet tevreden was met de kwaliteit van de eerste poging. In andere gevallen omdat het niet goed in het beeld paste qua schaling. Het belangrijkste bij het gehele project was dat het eindresultaat het beeld moest geven van een echt huis waarin gewoond wordt.

 

 

 

 

 

 

Bag End in winter

Bag end in de winter. Leuk detail: De sneeuwpop in de voortuin!

 

 

 

Bag end detail shot Lord of the Rings bonsai

Een geweldige detail opname van het ‘Heer der Ringen’ bonsai landschap.

 

 

Geschreven door: Chris Guise
Vertaald door JG Ferwerda