Bonsai in Japan

Japanse tuinen en Bonsai in Japan

Japan heeft de mooiste bonsai van de wereld. Alleen al daarom is het een plek die men één keer in zijn leven bezocht moet hebben. De kwaliteit en kwantiteit van de Japanse bonsai, tuinen en culturele attracties zijn eenvoudigweg adembenemend.

 

 

Bonsai rondreis in Japan

 

Waarheen?

In het gebied Kanto (de regio om Tokyo) vindt men de bekendste Japanse bonsai kwekerijen. In Kyoto de meest indrukwekkende tuinen en andere culturele bezienswaardigheden. Highlights zijn Shunkaen, Mansei-en, de 3 beste Japanse tuinen en het schijnbaar oneindige aantal Kyoto tuinen. Als je tijd hebt, bezoek dan ook zeker het Kinashi Bonsai dorp. Highlights voor mensen die iets zonder bonsai willen doen zijn het bezoeken van een sumo worstel wedstrijd, een bezoek aan Shikoku eiland of skiën in de Japanse Alpen. Wees wel gewaarschuwd: Als je in Japan op vakantie bent geweest, kom je thuis met nieuwe hobby’s, van tuinieren tot Ikebana! Bekijk dit filmpje voor een introductie; Bonsai in Japan.

 

Wanneer te gaan?

De meeste georganiseerde bonsai tours gaan rond februari. Dan valt het bezoek samen met de bekende kokufu-ten bonsai tentoonstelling. Echter, vanwege het weer kan je beter in het voorjaar of de zomer gaan. Dan is het warmer en heb je stabieler weer. Als je in het voorjaar (einde maart) gaat, hou dan in gedachten dat dan ook de Shunga-ten gehouden wordt in Osaka. In deze periode bloeien ook de kersen; voor de beste herfstkleuren zijn oktober en november de beste maanden. Dit bezoek kan dan gecombineerd worden met de Shunga-ten (Shohin, Tokyo, eind november) of de Taikan-ten (Kyoto, midden november).
Andere belangrijke bonsai tentoonstellingen zijn de Gafu-ten (grootste shohin show, in Kyoto, begin januari), Koju-ten (Hoofd Satsuki show, in Kanuma, begin januari), Sogo-ten (suiseki tentoonstelling, in Tokyo, einde maart) en het Satsuki festival (in Tokyo, begin juni).

 

 

 

Bonsai Japan; Japanse bonsai locaties op de kaart
Bonsai kaart van Japan

 

 

 

Bonsai bezienswaardigheden in Japan

De belangrijkste bezienswaardigheden in Japan zijn de bonsai dorpen Omiya en Takamatsu (Kinashi), de kwekerijen van mr. Kimura en Suzuki, de Koju-en shohin kwekerij in Kyoto, de bekende bonsai tentoonstellingen en het Kunio Kobayashi’s Shunkaen museum in Tokyo.

 

Japanse tuinen in Japan

Er zijn drie tuinen die als belangrijkste tuinen gezien kunnen worden: Kairakuen (Mito), Kenrokuen (Kanazawa) en Korakuen (Okayama). In Kyoto zijn ook indrukwekkende tuinen te vinden. Hier gaat het dan onder andere om Ginkakuji, Kennin-ji, Daisen-in, Koto-in, Ryogen-in, Kinkaku-ji, Ryoan-ji en Ninna-ji. Tenslotte zijn de Ritsurin tuinen in Takamatsu de moeite waard om te bezoeken, bij voorbeeld in combinatie met het Kinashi bonsai dorp.

 

 

 

Maak uw keuze uit de onderstaande artikelen over bonsai in japan:

Omiya Bonsai dorp, nabij Tokyo

Omiya Bonsai

 

大宮盆栽村
Voor bonsai liefhebbers die Japan bezoeken is Omiya een oude bekende. Het dorp beslaat een plezierige buurt in de wijk Omiya in Tokyo. Er zijn een stuk of twaalf top bonsai kwekerijen. De tuinen kunnen bezocht worden als een dagtrip in Tokyo. Hou er rekening mee dat het er naarmate de dag vordert drukker wordt. Het is dus verstandig op tijd te komen. De meeste tuinen zijn gesloten op donderdagen.

Lees meer...

Shinji Suzuki's Taikan Museum, Obuse

Shinji Suzuki

 

盆栽美術館 大観

Het Taikan Bonsai museum is eigendom van de heer Shinji Suzuki en het is een verbazingwekkende plek. Naar mijn bescheiden mening is het de mooiste Bonsai tuin in Japan en het museum is zeer goed aangelegd. De Bonsai meesterwerken zijn ruim opgesteld en zeer overzichtelijk weergegeven, waardoor bezoekers de bomen van alle kanten kunnen bewonderen.

Lees meer...

De tuin van Masahiko Kimura

Kimura bonsai

 

Het werk van de heer Kimura behoort tot het bekendste en belangrijkste van de hedendaagse Bonsai in Japan. De nieuwe en radicale benadering waarmee hij Bonsai gestyled heeft werd eerst gezien als een breuk met (te) veel tradities, maar al snel werd hij alom erkend en gerespecteerd. Zijn tuin is als een museum en iedereen die geïnteresseerd is in Japanse Bonsai zal ten minste de helft van zijn collectie herkennen uit tijdschriften en van websites. Onnodig te vernoemen dat dit een tuin is die u niet mag missen!

Lees meer...

Kunio Kobayashi’s Shunkaen bonsai in Tokyo, Japan

Shunkaen bonsai

 

春花園BONSAI美術館

Deze combinatie van een tuin met museum is opgezet door de bonsai meester Kunio Kobayashi. Hij is drievoudig winnaar van de Prime Ministers Award, de meest prestigieuze bonsaiprijs in Japan. Voor het huis staat een geweldige, 1000 jaar oude den. Dit is het pronkstuk van Mr Kobayashi’s verzameling. Binnen in het huis staat een aantal tokonoma en verder is er een grote verzameling van boeken en antieke Chinese potten en tafels te vinden.

Lees meer...

Kinashi Bonsai dorp in Takamatsu, Japan

Kinashi bonsai

 

香川県高松市鬼無町

Hoewel dit dorp minder bekend is, is het vele malen groter en minstens zo mooi als Omiya. Kinashi is een zeer indrukwekkende plek en zeker de moeite waard om te bezoeken. In deze regio wordt al meer dan 250 jaar bonsai gekweekt en 80% van de Japanse dennen komt hier vandaan. Ongeveer honderd kwekerijen zorgen voor deze productie. Van deze 100 zijn een stuk of 10 in staat meesterstukken voort te brengen. Voor de bonsai liefhebben is het rondrijden in de regio al een genoegen: Grote velden met jonge bonsai in opbouw liggen rondom het dorp.

Lees meer...

Fujikawa Kouka-en, Osaka

fujikawa koukaen

 

藤川光華園 盆栽

De Kouka-en tuin is eigendom van de heer Fujikawa en ligt in de buurt van Osaka, in de voorstad Ikeda. De kwekerij werd geopend in 1950 en een aantal van haar bomen hebben sindsdien deelgenomen aan de Kokufu-ten in Tokio. De tuin staat vol met grote Bonsai meesterwerken en het is een  werkomgeving met een aantal leerlingen en studenten. Fujikawa Koukaen is de filmlocatie voor de serie "Bonsai Art of Japan", gecreëerd door zijn leerling, Bjorn Bjorholm.

Lees meer...

Koju-en Shohin kwekerij (Kyoto, Japan)

KojuEn Bonsai

 

広樹園

Koju-en is gespecialiseerd in Shohin boompjes en heeft een zeer grote verzameling van zowel loof- als naaldbomen in een prachtig opgezette Kyoto stadstuin. De eigenaar is Tomohiro Masumi, een van de bekendste en meest gerespecteerde Shohin kwekers van Japan. Tezamen met zijn zoon beheert hij deze centraal gelegen kwekerij in de buurt van de Toji tempel. Elke 4e zondag van de maand kan je hier terecht voor lessen in het kweken en verzorgen van bonsai (Zowel specifiek voor Shohin, alsmede voor algemene bonsai).

Lees meer...