Marcotteren

Bonsai bomen kweken door te marcotteren (Toriki)

In het Japans: “Toriki”

Marcotteren (ook wel “afleggen” genoemd of als marcoteren gespeld) is een vrij uitzonderlijke techniek om Bonsai te kweken; het is een manier om een tak te dwingen eigen wortels aan te maken. Wanneer deze wortels goed ontwikkeld zijn kun je de tak afsnijden van de moederplant om hem apart op te kweken tot Bonsai. Het voordeel van marcotteren is dat het niet erg lang duurt voordat je een volwassen boom hebt, bovendien kun je een tak kiezen met daarin de gewenste vorm. Ditzelfde principe geldt voor Bonsai die een te lange stam hebben in verhouding met de rest van de boom; door te marcotteren kun je de stam in lengte verminderen door de boom te dwingen wortels te laten groeien halverwege de stam.

 

Wanneer Bonsai te marcotteren?

In de lente is de kans van slagen het grootst.

 

Hoe?

Stappenplan van het Marcotteren

Er zijn twee manieren om te marcotteren, de “tourniquet methode” en de “ring methode”. Bij de tourniquet methode wikkelt men een stuk draad strak om de stam/tak heen om zo de stroom voedingsstoffen vanaf de wortel naar de uiteinden van de takken deels af te snijden; zo doende dwing je de boom nieuwe wortels aan te maken net boven de tourniquet.

De ring methode is ingrijpender voor de boom en wordt alleen bij snelgroeiende boomsoorten aangeraden; door een deel van de schors rondom de stam/tak weg te snijden dwing je de boom nieuwe wortels aan te maken.

 

 

De Tourniquet methode

  1. Zoek op de stam/tak het punt waar je de wortels uiteindelijk wilt hebben. Om dit punt wikkel je een draad strak om de tak (zie afbeelding 1). Zorg ervoor dat het draad zo strak om de tak zit dat hij ongeveer voor de helft in de bast (de schors) zitten. Hoe dikker de tak is hoe dikker het gebruikte draad moet zijn om te voorkomen dat het schors over de draad heen groeit.
  2. Plaats wat mos om de beide draden, wat verkrijgbaar is bij elk tuincentrum. Week het mos eerst even in water en knijp het dan goed uit (zie afbeelding 2).
  3. Omwikkel het mos met wat folie en draad om het bijeen te houden (zie afbeelding 3).

 

Bonsai marcotteren tourniquetBonsai marcot afleggenBonsai marcotteren

 

Houd het mos vochtig totdat de boom genoeg wortels heeft aangemaakt en je hem kunt verpotten. Wanneer de tak dikker wordt, wordt de sapstroom geleidelijk gestopt. De boom zal dus vlak boven het knelpunt eigen wortels gaan aanmaken in het vochtige mos.

 

 

De Ring methode

  1. Zoek op de stam/tak het punt waar je de wortels wilt hebben (zie afbeelding 1).
  2. Maak met een scherp mes twee horizontale insnijdingen geheel rondom. De afstand tussen de insnijdingen moet minstens gelijk zijn aan de dikte van de tak.
  3. Snij de barst (de schors) tussen de twee insnijdingen weg (zie afbeelding 2).
  4. Om de “wond” plaats je wat mos, wat verkrijgbaar is bij elk tuincentrum. Week het mos eerst even in water en knijp het dan goed uit. Omwikkel het mos met wat folie en draad om het bijeen te houden en houd het goed vochtig (zie afbeelding 3).

 

Bonsai marcotteren met ringmethodeBonsai voorbereiden op marcotterenMarcot met mos

 

En dan?

De nazorg + het afsnijden

De voor het marcotteren gebruikte boom heeft geen speciale zorgen nodig, alleen het mos moet vochtig worden gehouden. Normaal gesproken heeft de gemarcotteerde boom genoeg eigen wortels gevormd na 3 tot 6 maanden, controleer of er inderdaad veel wortels tussen het mos te zien zijn. Wanneer er inderdaad genoeg wortels zijn gegroeid kan de boom zonder risico worden afgesneden. Plaats de afgesneden boom, met het mos nog om de wortels om beschadigingen aan de wortels te voorkomen, in een ruime pot, gevuld met een normaal grondmengsel. Plaats de pot in de schaduw. Er zijn verder geen speciale zorgen nodig, wacht in ieder geval een jaar met het vormen van de boom.

 

 

Meer informatie

Ga naar het Bonsai kweken forum.