Ziekten en plagen

Bonsai ziekten en plagen, veelvoorkomende insecten en infecties

Helaas komt het regelmatig voor dat bomen ziek worden. Vooral pas aangeschafte Bonsai zijn extra vatbaar voor allerlei ziekten of verzorgingsfouten, mede omdat de boom plotseling in een geheel andere leefomgeving komt te staan.

Tegen de verschillende plagen is van alles te doen, maar het beste is om problemen te voorkomen. Door je Bonsai goed te verzorgen zal hij in de eerste plaats niet ziek worden, bovendien is een gezonde boom veel beter in staat ziekten te overleven. Wanneer een boom toch ziek wordt, is de kans zeer groot dat hij toch verkeerd is verzorgd, de beste oplossing is dan ook om te begrijpen wat er fout is gegaan om zo erger te kunnen voorkomen.

 

Verzorgingsfouten en de gevolgen ervan

 

De standplaats

Bomen die op een verkeerde plek zijn geplaatst zullen vanzelf in de problemen komen, een veel voorkomende fout is om buitenbonsai binnen te plaatsen en andersom. Bovendien verdragen sommige bomen geen langdurige schaduw, en andere weer geen volle zon. Ook een teveel aan wind kan schadelijk zijn. De oplossing is simpel, namelijk het plaatsen van de boom op de juiste plek. Meer informatie hierover is te lezen in het onderdeel de standplaats.

 

Het weer

Veel problemen worden ook veroorzaakt door het weer, in combinatie met eigen fouten. Een goed voorbeeld hiervan is onverwachte nachtvorst, worden de bomen niet goed beschermd dan bestaat de kans dat je bomen kapot vriezen. Vooral pas gevormde of pas verpotte bomen zijn gevoelig voor nachtvorst. Belangrijk is dus om het weerbericht goed in de gaten te houden. Meer informatie hierover is te vinden onder winter zorg.

Naast koude is ook hitte gevaarlijk. Sommige bomen kunnen niet goed tegen de volle zon, plaats deze dus in de (half)schaduw. Tijdens warm weer moeten bomen die in kleine schalen staan veel vaker worden bewaterd dan bomen die in relatief grotere potten staan, soms tot 2x daags. Vooral felle zon met een sterke wind zijn gevaarlijk omdat de verdamping van de bladeren zo maximaal is.

Verder is ook regen een factor waar rekening mee moet worden gehouden. Ook tijdens de winter hebben bomen een kleine hoeveelheid water nodig, wanneer het lang niet regent moet je dus gewoon bewateren. Ook een teveel aan water is schadelijk, om wortelrot te voorkomen moeten de bomen in het juiste grondmengsel worden geplant en niet te vaak of te veel worden bewaterd. Meer informatie hierover is te vinden onder verpotten en bewateren.

Wanneer de boom goed wordt verzorgd is de kans om ziekten te krijgen veel kleiner. Toch is het altijd mogelijk dat bijvoorbeeld luizen zich nestelen op de bladeren. Als u niet weet wat het probleem is, maak dan een foto en stel uw vraag op een Bonsai forum. Wanneer duidelijk is wat het probleem is kan een geschikt bestrijdingsmiddel worden gevonden; gebruik echter wel halve doseringen voor Bonsai bomen.

 

 

Meer informatie

Bekijk de Bonsai boomsoorten voor soort specifieke Bonsai verzorging.
Ga naar het ziekten en plagen forum.Forum

Onze 8 talen...