Rots beplanting

Een Bonsai rotsbeplanting vormen (bomen op een rots beplanten)

In het Japans: Seki-joju / Ishisuki

In de natuur zijn veel voorbeelden te vinden van (vooral naald-) bomen die in rotsen groeien. Bij Bonsai is het beplanten van rotsen met Bonsai dan ook niet onbekend. Houd er rekening mee dat er slechts weinig ruimte voor de wortels aanwezig is om zich te kunnen ontwikkelen, het selecteren van een goede rots is dan ook essentieel.

 

Wanneer?

De lente is het beste moment om rotsbeplantingen te vormen.

 

 

Voorbereiding voor het beplanten van een rots?

Allereerst dient er een goede rots te worden geselecteerd. Houd er bij het selecteren rekening mee dat de rots grof van structuur moet zijn zodat de grond blijft zitten. Bovendien zijn gaten en gleuven in de rots een voordeel, hierin kunnen de wortels zich namelijk vastzetten (zie afbeelding 1).

Naast een geschikte rots zijn er ook gezonde bomen nodig. Het beste is om de geselecteerde bomen minstens een jaar ongestoord te laten groeien in de volle grond zodat ze lange en gezonde wortels ontwikkelen. Bijna alle boomsoorten kunnen voor dit type Bonsai worden gebruikt, maar over het algemeen passen naaldbomen beter in rotslandschappen.

Het normale grondmengsel voor Bonsai gebruiken we hier niet omdat het zich niet hecht aan de rots. Er is een veel “plakkerigere” grondmix nodig: namelijk een mengsel van bijvoorbeeld turf en akadama (in de verhouding: ½ + ½) ook een deel kleigrond kan worden gebruikt. Lees hier meer over de optimale Bonsai grondmix.

 

Hoe? Stappenplan voor het beplanten

  1. Eerst moet de rots worden bewerkt. Met een twee componenten lijm kun je verschillende draden bevestigen aan de rots. Met deze draden kun je de wortels van de boom later vastzetten (zie afbeelding 1). In plaats van koperdraad kan ook draden van katoen worden gebruikt, een voordeel hiervan is dat het vergaat voordat de wortels kunnen ingroeien.
  2. Nadat de lijm is opgedroogd moet de rots in een emmer water worden geplaatst gedurende een paar minuten.
  3. Plaats nu de geselecteerde boom/bomen op een geschikte plek op de rots. Zorg ervoor dat de wortels goed worden verspreid over de rots.
  4. Zet de wortels vast met het draad, houd hierbij wel rekening met het feit dat ook wortels dikker worden naarmate hij ouder wordt. Het draad mag dus niet te strak worden vastgezet. Na het vastzetten kunnen de overtollige uiteinden van de draden worden afgeknipt (zie afbeelding 2).
  5. Nu moeten alle wortels goed worden bedekt met aarde. Het grondoppervlak kan worden bedekt met mos, om zo de erosie en uitdroging tegen te gaan. Wacht minstens een jaar voordat je de Bonsai verder gaat vormen.
  6. Het geheel kan in een schaal (gevuld met water of fijn grind) worden geplaatst.

 


Een rots Bonsai prepareren Een Bonsai op en rots plaatsen

 

En dan? De nazorg

Plaats de rots minimaal een maand in de schaduw, uit de wind. De bomen moeten regelmatig worden begoten, zorg er wel voor dat het mos en de grond niet wegspoelen. Zet het mos eventueel vast met wat dun koperdraad. Het bemesten is erg belangrijk, houd hiervoor de normale hoeveelheden aan zoals wordt beschreven in het onderdeel bemesten.

 

 

Meer informatie

Ga naar het Bonsai vorming forum.Forum

Onze 8 talen...