De wortelhals

De Bonsai wortelvoet (Nebari), zichtbare wortels

In het Japans: Nebari

Heel belangrijk voor het natuurlijke beeld van een Bonsai is een goed ontwikkelde wortelvoet (wortelhals). Dit is het geheel van zichtbare wortels die onder aan de stam ontspringen en in de grond verdwijnen. Er zijn verschillende methoden om een mooie en natuurlijk ogende wortelhals te creëren, waarvan regelmatige wortelsnoei de belangrijkste is.

 

 

Het regelmatig snoeien van de wortels

Voordat je een boom kunt gaan vormen tot Bonsai is het belangrijk de voorkant van de boom te bepalen, naast de takkenaanzet is ook de wortelvoet van de boom hierbij erg belangrijk. Door elke keer bij het verpotten de wortels die naar beneden groeien weg te snoeien zal de boom nieuwe wortels gaan aanmaken die horizontaler groeien. Op deze manier zal er na verloop van tijd een mooie wortelvoet ontstaan. Naast de naar beneden groeiende wortels moeten ook de lange wortels worden teruggesnoeid (zie afbeelding 1, onder).

 

Bonsai wortelsnoeiBonsai wortelvoetBonsai wortelvoet, tourniquet

 

De enkele-tourniquet methode

De tourniquetmethode volgt hetzelfde principe als de tegelmethode, namelijk het dwingen van de boom tot het aanzetten van nieuwe wortels. Nu wordt de boom niet door een tegel getrokken; door een stuk koperdraad strak om het punt op de stam te spannen waar de toekomstige wortelvoet moet komen zal voedingsstroom langzaam worden afgesloten naarmate de stam dikker wordt (zie afbeelding 2 en 3, boven). De boom is dus genoodzaakt om wortels boven dit knelpunt te gaan vormen om te overleven. Deze nieuwe wortels groeien precies boven het knelpunt en vormen zo een mooie wortelhals. De oude wortels kunnen worden verwijderd wanneer de nieuwe wortels goed ontwikkeld zijn. Bij snel groeiende bomen kan een dubbele tourniquet (2 draden meteen langs elkaar) worden gebruikt.

 

 

Bonsai nebari wortelvoet

De wortelvoet (Nebari) versterkt het beeld van stabiliteit.

 

 

Meer informatie

Ga naar het Bonsai vorming forum.Forum

Onze 8 talen...