Woud beplanting

Een Bonsai woud of groepsbeplanting vormen door bomen te groeperen

In het Japans: Yose-ue

Bonsai bomen worden vaak apart geplaatst in potten, terwijl bomen in de natuur vaak in groepen staan. De groepsbeplanting stijl is erg populair in Chinese Penjing landschappen. Groepsbeplantingen bestaan normaal gesproken uit een oneven aantal bomen, om zo te zorgen voor asymmetrie. Het is de bedoeling dat de bomen willekeurig worden geplant, er mogen dus geen drie bomen op één rechte lijn liggen.

 

Voorbereiding?

Groepsbeplantingen kunnen in een ondiepe schaal worden geplant, maar ook op een vlakke leisteen. Vlakke schalen zijn bij (online) Bonsai winkels te koop, leistenen kunnen beter worden gekocht bij een steenhandel of tuincentrum. Het is belangrijk te zorgen voor een goede afwatering, ook bij het gebruik van een leisteen: daarin moeten voorzichtig enkele gaten worden geboord, of de leisteen moet licht hellen.

Voor groepsbeplantingen kunnen zowel loof- als naaldbomen worden gebruikt. Deze kunnen ook in één beplanting samen worden gebruikt, al is dit niet gebruikelijk. Het is belangrijk dat de bomen gezond zijn, bovendien is een goed ontwikkeld wortelstelsel van groot belang. Normaal gesproken worden ongeveer 5 tot 15 bomen gebruikt, in oneven aantallen.

Wordt er gekozen voor een ondiepe schaal dan kan de normale grondmix (zie verpotten) worden gebruikt, bij het gebruik van een vlakke leisteen moet er, in ieder geval voor de randen, gebruik worden gemaakt van een mix van turf en akadama (In de verhouding: ½ + ½). Lees hier meer over de optimale Bonsai grondmix.

 

 

Wanneer een groepsbeplanting te maken?

De beste tijd om een groepsbeplanting te creëren is de vroege lente.

 

Hoe?

Stappenplan voor het beplanten

  1. Eerst moet de schaal/leisteen worden klaargemaakt, om de afwatering te bevorderen moet de onderste laag bestaan uit fijn grind. Hier bovenop komt een dunne laag grondmix.
  2. Nu moeten de gekozen bomen individueel worden gevormd, de zwakke en dode takken moeten worden gesnoeid en de stammen moeten onderaan deels vrij worden gemaakt.
  3. Haal de bomen nu uit hun potten en verwijder de aarde die om de wortels zit. De lange wortels mogen worden teruggesnoeid, ook moeten de dikke, verticaal groeiende wortels worden teruggesnoeid in verband met de ondiepe schaal. Zorg wel dat er voldoende gezonde wortels over blijven.
  4. Plaats de voorbereide bomen op de dunne laag grond (zie afbeelding 1). De grootste boom moet iets uit het midden worden geplaatst, hieromheen worden dan de andere bomen geplant. Wanneer je tevreden bent over de compositie (zie afbeelding 2) moet de schaal/leisteen worden opgevuld met de rest van de grondmix (zie afbeelding 3).
  5. Over het grondoppervlak kun je nog wat mos plaatsen, om zo verdroging en erosie tegen te gaan.

 


Grotere Bonsai bomen in het midden plaatsen De groepsbeplanting als Bonsai Yose-ue Het Bonsai woud / bos is klaarg

 

En dan? De nazorg

Plaats de schaal/leisteen minstens een maand in de schaduw, uit de wind. De bomen moeten regelmatig worden begoten, zorg er wel voor dat het mos en de grond niet wegspoelen. Na een jaar kunnen de bomen worden gevormd, laat ze in de tussentijd met rust.

 

 

Meer informatie

Ga naar het Bonsai vorming forum.Forum

Onze 8 talen...