De ginkgo is een bladverliezende-boom met bladeren in de vorm van een waaier en een zuil-achtige vorm. De boom is afkomstig uit China en wordt beschouwd als een levend fossiel. De soort zou vermoedelijk al 270 miljoen jaar bestaan.

De grootste en oudste Ginkgo bomen vind je in China, sommige zijn meer dan 40 meter hoog en naar schatting 4000 jaar oud. De ginkgo is tweehuizig, dit houdt in dat er mannelijke en vrouwelijke bomen zijn. De rijpe vruchten die aan de vrouwelijke bomen groeien hebben een ongewenste en penetrante stinkende geur. Ginko als Bonsai zijn maar zelden vruchtdragend dus voor deze hobby is dit niet zo belangrijk. De ginkgo is blad verliezend, in de herfst voordat de bladeren vallen verkleuren deze naar een prachtige gele kleur. Ginkgo's zijn sterke bomen en kunnen op vele verschillende soorten gronden en in veel verschillende klimaten groeien, daarnaast kan de ginkgo goed tegen vervuiling. Door deze eigenschappen worden ginkgo's vaak langs drukke straten in steden geplant.

Gebruik onze Bonsai-identificatie gids om je boomsoort te achterhalen.

 

 

Specifieke Bonsai verzorgingsrichtlijnen voor de Ginkgo

Plaatsing : Plaats de ginkgo het gehele jaar buiten. De boom verkiest een zonnige plek, al kunt u jonge bomen beter op een plekje half zon half schaduw zetten. De ginkgo verdraagt goed vorst, maar indien in een Bonsai pot geplaatst bescherm de wortels dan tegen strenge vorst. De wortels zijn vrij vlezig en bevatten een hoog percentage aan vocht wat bij een te strenge vorstperiode in een Bonsai pot ervoor kan zorgen dat de wortels kapot vriezen.

Bewateren : De Ginkgo houdt van veel water van de lente tot de herfst, let wel op voor overbewatering. Hou in de winter de kluit slechts licht vochtig.

Bemesting : Begin met bemesten in de lente als de knoppen open gaan. Gebruik in de lente mest met een hoge N (stikstof) waarde zodat de boom lange uitlopers maakt anders bestaat de kans en zeker bij oudere exemplaren dat de boom enkel blaadjes op korte steeltjes maakt en dit zal het opbouwen van de vertakking geen goed doen. Gebruik elke week een vloeibare meststof totdat de blaadjes in de herfst geel verkleuren. In plaats van vloeibare mest kunt u ook vaste organische meststof gebruiken.

Snoeien en bedraden : Als een scheut vijf of zes bladeren heeft kunt u de scheut terug snoeien tot twee bladeren. Grote snoeiwonden helen slecht bij deze soort, gebruik wondpasta en vermijd indien mogelijk grote snoeiwonden. Ginkgo kan het gehele jaar bedraad worden, pas wel op met het beschadigen van de zachte bast op de stam en takken.

Verpotten : Jonge bomen kunnen elk jaar verpot worden in de lente, oudere exemplaren kunnen elke twee tot vijf jaar verpot worden. Snoei niet te veel wortels in één keer. U kunt voor de ginkgo elk basis grondmengsel gebruiken zolang deze maar goed drainerend is.

Vermeerderen : De Ginkgo kan vermeerderd worden door middel van zaaien, stekken en marcotteren.

Ziekte en plagen : De ginkgo is vrij resistent en wordt maar zelden lastig gevallen door insecten of ziektes.

Bekijk onze Bonsai verzorging pagina's voor meer gedetailleerde informatie over deze technieken.

 

 

Ginkgo (Ginkgo biloba Bonsai)

Ginkgo Bonsai