In het Japans: “Yamadori” - Soms kunnen bomen in de vrije natuur gevonden worden die klein gebleven zijn. Dit als gevolg van natuurlijke omstandigheden zoals beperkte hoeveelheden voedingsstoffen, hevige sneeuwval of wildvraat.

Hoewel het lastig kan zijn om deze bomen succesvol uit te graven, hebben deze bomen uitzonderlijke kwaliteiten voor Bonsai doeleinden. Houd er rekening mee dat het illegaal is om bomen in de vrije natuur uit te graven; toestemming van de landeigenaar is absoluut nodig om dit te doen.

 

 

Wanneer?

Voor de meeste Bonsai boomsoorten is de vroege lente, net voor het uitlopen van het nieuwe loof, het meest geschikte tijdstip.

 

Hoe yamadori uit te graven

Stap-voor-stap beschrijving om bomen uit de natuur te verzamelen:

  1. De eerste stap is voorzichtig de boom rondsteken met een schop, let erop dat de wortels niet al te veel beschadigd worden. (Zie afbeelding 1 hieronder).
  2. Til de boom voorzichtig op en plaats deze op een (natte) doek. Wikkel hierna, om uitdroging te voorkomen, het doek om de wortels. (Zie afbeelding 2, hieronder). Als je thuisgekomen bent moet de boom zo spoedig mogelijk opgepot worden.
  3. Verzamel wat van de grond waar de boom oorspronkelijk in stond. Dit moet gebruikt worden om door het substraat te mengen waar de boom in komt te staan.
  4. Kies een pot (met drainage gaten) die voldoende groot is en voeg een eerste laag toe van 50% bims en 50% akadama. Lees het Bonsai grondmengsel artikel voor meer gedetailleerde informatie over grondmengsels voor verschillende boomsoorten, klimaten, etc.
  5. Ontwikkel voorzichtig het doek van de wortelkluit en plaats de boom in de pot op het mengsel en vul de ruimte rondom de wortelvoet met een mengsel van 50% van de meegenomen oorspronkelijke grond en 50% akadama (zie afbeelding 3, hieronder)
  6. Sproei tenslotte een flinke hoeveelheid water over de boom, maar let erop dat er een fijne broes gebruikt wordt, zodat het grondoppervlak niet weggespoeld wordt.

 

Bonsai propagation collected trees from the forest

Collected tree yamadori

Bonsai propagation by collecting trees from forests

 

En dan? Nabehandeling

Plaats de boom buiten, buiten bereik van direct zonlicht en houd hem vochtig, maar niet nat. Laat de boom met rust tot de eerstvolgende lente. Dan kan de boom gevormd en/of verpot worden. Tijdens de eerste zomer kunnen kleine hoeveelheden voeding gegeven worden.

Voor voorbeelden van het vormen van yamadori, kun je het Bonsai progressie deel van deze website bekijken. Of lees de Bonsai vorming pagina’s voor meer achtergrondinformatie over technieken zoals snoeien en bedraden.