Het tonen van dood hout op Bonsai, in de vorm van jin of shari, kan het karakter van de boom aanzienlijk versterken. Een "jin" is een kaal stuk tak zonder bast en een "shari" is een ontbast deel van de stam.

In de natuur ontstaat dood hout wanneer een boom door bliksem wordt geraakt, blootgesteld wordt aan langdurige droogte of wanneer takken breken onder invloed van wind of sneeuw. Het hout sterft af en wordt gebleekt door intens zonlicht.

 

 

Deze techniek wordt bijna alleen gebruikt op groenblijvende bomen, aangezien jin en shari op loofbomen vaak onrealistisch lijken (dood hout op een loofboom rot meestal snel weg in de natuur).

 

Wanneer?

De beste tijd om dood hout te maken is de vroege lente of late zomer.

 

Jin and shari on Bonsai

Geweldige beweging in de stam, en het dood hout (shari) is absoluut prachtig.

 

 

Jin example on a Bonsai

Voorbeeld van een jin

Jin example on a Bonsai tree

Een ander voorbeeld van dood hout op deze Bonsai

 

Shari on a Bonsai tree

Het dood hout op deze stam (zowel jin als shari) ziet er erg indrukwekkend uit.

 

Hoe maak je dood hout op Bonsai bomen

Het creëren van een natuurlijk ogende jin of shari vereist ervaring. Oefen voordat je de techniek toepast op waardevolle bomen. Het gebruik van het juiste Bonsaigereedschap is belangrijk. Gebruik een jintang, houtbewerkingsgereedschap en lime sulfur (zwavelkalk of jin vloeistof). Deze zijn alleen in (online) Bonsaiwinkels beschikbaar.

 

Het creëren van een jin op Bonsai

Verwijder de schors van de tak, zodat alleen het harde hout overblijft. Met behulp van een jintang trek je schilfers van het hout af en knip je ze af aan het einde van de gewenste jin. Wanneer de basisvorm van de jin klaar is, ronden we de scherpe randen af met behulp van een concaaftang of wat schuurpapier. Indien mogelijk, bleken we de jin door er met een kwast zwavelkalk (jin vloeistof) op aan te brengen om verrotting te voorkomen. Dit moet een nacht drogen. Lees de stap-voor-stap-gids hieronder voor meer gedetailleerde informatie.

 

Het creëren van een shari op Bonsai

Het kiezen van de juiste plek voor een shari, die er niet alleen goed uitziet maar ook de sapstroom voor hoger-gelegen delen van de boom intact laat, is niet eenvoudig. Teken voordat je begint met het verwijderen van schors de gewenste vorm van de shari met krijt op de stam. Neem geen risico en verdeel het proces van het creëren van een shari over enkele maanden, of zelfs jaren. Begin met een smalle strook schors, die je in fasen kunt verbreden. Snijdt de schors in met een scherp mes en scheur het met behulp van een jintang in de groeirichting. Zodra de gewenste vorm klaar is, kun je de stam een beetje uithollen met behulp van een concaaftang of een guts. Bleek nu het shari-gedeelte door het te beschilderen met zwavelkalk, dat de Bonsai ook tegen infecties beschermt. Lees de stap-voor-stap-gids hieronder voor gedetailleerde informatie.