In het Japans: “Sashiki” - Het cultiveren van bomen vanuit stekken is erg populair bij Bonsai liefhebbers, omdat dit een goedkope manier is om nieuwe bomen te verkrijgen. Deze manier verkort de tijd om bomen te kweken met ongeveer een jaar (in vergelijking met opkweek uit zaden), terwijl het ook als voordeel heeft dat je weet welke karakteristieken de boom zal krijgen.

 

 

Om te beginnen zal je geschikte stekken moeten gaan verzamelen. De meeste boomsoorten kunnen vermenigvuldigd worden door middel van het nemen van stekken; snoei een tak van een bestaande boom af. Het formaat van de stek moet ongeveer 5 tot 10 cm lang zijn en 2 tot 5 mm dik. Het is mogelijk om grotere stekken te nemen, maar de kans dat deze wortel schieten is kleiner.

 

Wanneer?

In het algemeen zijn de lente en zomer de beste periodes om stekken te snijden en planten. Sommige stekken van hardhout kunnen het beste gestekt worden na het groeiseizoen (nazomer). Lees de Bonsai boomsoortengids voor het juiste tijdstip.

 

Van stek naar Bonsai

Voordat we beginnen met bomen kweken vanuit stekken, kijken we eerst naar de stadia van de ontwikkeling van een jonge boom. Een boom laten groeien vanuit zaad en stek stelt je geduld aardig op de proef, maar het is mooie manier om Bonsai op te kweken zonder dat je dikke takken moet snoeien. Dat is dikwijls het geval bij het creëren van Bonsai vanuit yamadori of kwekerijmateriaal.

Lees de Bonsai vorming artikelen voor gedetailleerde informatie over technieken zoals bedraden en snoeien. Maar eerst zes afbeeldingen van een Cryptomeria die opgekweekt is vanuit zaad tot een Bonsai in een periode van 15 jaar. Met dank aan Jose Ontañón voor het delen van deze inspirerende afbeeldingen.

 

Young bonsai seedling

Jonge zaailing, 1 jaar oud

Two year old Bonsai tree

2 jaar oud

Three years old

3 jaar oud

5 year old Bonsai

5 jaar oud

10 year old

10 jaar oud

Bonsai tree after 15 years

15 jaar oud