In het Japans: “Tsugiki” - Bij enten ‘smelt’ je een stomp (gewortelde stam) en de ent (het bovenste deel van een tak, inclusief zijtakken) samen.

Deze techniek wordt vaak gebruik om delen van verschillende planten te combineren tot één nieuwe plant. Bij Bonsai wordt het enten om verschillende redenen gedaan: om wortels toe te voegen aan de nebari (de wortelvoet of oppervlaktewortels), om ‘missende’ takken toe te voegen aan een boom of om een nieuwe boom te kweken. Enten kan lastig en risicovol zijn, dus begin met oefenen op goedkoop materiaal om ervaring op te doen.

 

 

Wanneer?

Dennen kunnen het best in de winter geënt worden, Jeneverbessen en de meeste bladverliezende bomen in de lente of zomer.

 

Hoe te enten bij een Bonsai?

Enten werkt alleen als de stomp en de ent van dezelfde botanische familie zijn. Twee verschillende technieken zijn gangbaar bij Bonsai doeleinden; kant-enten (om een tak of wortel toe te voegen aan een bestaande boom) en top-enten (samensmelting van een stomp en een ent met het doel om een nieuwe plant te vormen).

 

Kant-enten

  1. De eerste trap is om een geschikte ent te vinden om toe te voegen aan de boom; je kunt een ent nemen van een andere boom of je kunt materiaal nemen van dezelfde boom (eigenlijk een tak of wortel herplaatsen). De ent mag niet te lang zijn, ongeveer 5 cm is genoeg. (Zie foto 1, hieronder).
  2. Maak een ondiepe snede in de bast van de stomp (gebruik een scherp, plat mes) van ongeveer 1 cm lang. Pas op dat je niet in het kernhout snijdt (zie foto 2, hieronder)
  3. Neem nu de ent en snij de laatste centimeter in een hoek, om het precies passend te maken in de stompsnede. De volgende stap is het plaatsen van de ent in de snede in de stam. Hierbij moet het bastloze gedeelte van de ent richting de stam geplaatst worden.
  4. Wees er zeker van dat de cambiumlagen van de ent en de stam tegen elkaar zitten. Gebruik draad of een elastisch materiaal om de ent en stomp strak op elkaar te binden. (Zie afbeelding 3, hieronder)
  5. Het duurt ongeveer twee maanden voordat de ent begint te groeien, maar laat het draad of elastiek minstens een jaar zitten om er zeker van te zijn dat de ent goed vergroeit.

 

Side grafting bonsai trees

Preparing the tree for grafting

Grafting bonsai

 

Top-enten

  1. Neem een stomp van tenminste 5 mm dik en snoei deze recht af op ongeveer 10 cm hoogte (zie afbeelding 1, hieronder). De ent moet dunner zijn dan de stomp en ongeveer 5 cm lang.
  2. Gebruik een scherp mes om een verticale snede van ongeveer 1 cm lang te maken, splijtend net naast het midden. (Zie afbeelding 2, hieronder).
  3. Neem vervolgens de ent en snij de laatste 2 cm in een hoek. Plaats de ent met de bastloze zijde naar de binnenkant in de snede; let erop dat de cambiumlagen in contact zijn met elkaar. (Zie afbeelding 3, hieronder)
  4. Gebruik draad of een elastisch materiaal om de ent en stomp strak op elkaar te binden.
  5. Het duurt ongeveer een jaar voordat de ent begint te groeien, maar laat het draad of elastiek minstens nog een jaar zitten om er zeker van te zijn dat de ent goed vergroeit. Het punt waar de ent aan de stam vergroeid is zal zichtbaar dikker dan de rest, maar dit verschil zal over de jaren heen minder zichtbaar worden

 

Top grfating bonsai

Top grafted

Top graft on a bonsai