Bedrading is een cruciale techniek om Bonsai vorm te geven. Door draad om de takken van een boom te wikkelen kun je de takken buigen en van positie veranderen. Het duurt een paar maanden voordat de takken in hun nieuwe vorm gefixeerd zijn. De draad moet dan verwijderd worden.

 

 

Wanneer?

Bedrading kan het hele jaar door worden uitgevoerd voor de meeste boomsoorten. De meeste bladverliezende loofbomen moeten in de late winter worden bedraad, omdat de afwezigheid van bladeren de bedrading veel makkelijker maakt. Tijdens het groeiseizoen groeien de takken vrij snel, waardoor de draad in de schors kan ingroeien, waardoor lelijke littekens ontstaan. Controleer de boom regelmatig en verwijder de draad op tijd.

 

Materiaal?

Het gebruik van het juiste materiaal is essentieel voor de bedrading van Bonsai. In principe kunnen twee soorten draad worden gebruikt: geanodiseerd aluminium en gegloeid koper. De aluminiumdraad wordt gebruikt voor bladverliezende loofbomen, terwijl het hardere koperdraad wordt gebruikt voor coniferen en dennen. Voor beginners is het raadzaam om enkel geanodiseerde aluminiumdraad te gebruiken, dat makkelijker is om mee te werken en verkocht wordt in de meeste (online) Bonsai winkels.

Draad is verkrijgbaar in verschillende diktes, variërend van 1 tot 8 mm. Het is niet nodig om alle beschikbare draden te kopen. Koop om mee te beginnen bijvoorbeeld eerst eens 1mm, 1.5mm, 2.5mm en 4mm dik draad. Bij het bedraden van dikke takken is het raadzaam om ze eerst met raffia te omwikkelen, wat voorkomt dat de takken beschadigd raken door de draad wanneer ze worden gebogen.

 

Copper bonsai wire

Koper Bonsaidraad

Aluminum Bonsai wire

Aluminium draad

 

Hoe bedraad ​je een Bonsai boom?

Het bedraden van Bonsai is een lastige techniek om onder de knie te krijgen. Probeer waar mogelijk twee takken van gelijke dikte, die dicht bij elkaar staan op de stam, te bedraden met één stuk draad (dubbele bedrading). Bedraad de overige takken afzonderlijk (enkelvoudige bedrading). Bedraad alle takken die je wilt vormen voordat je ze daadwerkelijk buigt. Wanneer je een hele boom bedraad, begin dan onderaan en werk van de stam naar de primaire takken en begin dan met de bedrading van de secundaire takken. Gebruik als regel een draaddikte van ongeveer 1/3 van de dikte van de tak die je bedraad. De draad moet dik genoeg zijn om de tak in zijn nieuwe vorm te houden.

Beide bedradingstechnieken zullen nu meer gedetailleerd worden besproken en informatie over het veilig buigen van de bedrade takken zal aan het eind van deze pagina worden gedeeld. Een stap-voor-stapgids volgt hieronder. Het gebruik van de juiste draad en Bonsaigereedschappen zal aanzienlijk helpen.

 

Deel 1: Dubbele bedrading van een Bonsai

  • Selecteer eerst de takken die je gaat bedraden. Deze moeten dezelfde dikte hebben en dichtbij elkaar op de stam staan. Houd er rekening mee dat de draad minstens één keer -en bij voorkeur twee keer- om de stam gewikkeld moet worden zodat de draad niet zal bewegen wanneer de takken worden gebogen.
  • Knip nu de juiste lengte van de draad af om beide takken mee te omwikkelen.
  • Begin met de draad rond de stam te wikkelen (ongeveer op de helft van de draadlengte) en ga door met de eerste tak. Bedraad van de basis naar het uiteinde van de tak voordat je de andere tak begint te bedraden. De draad moet onder een ​​hoek van 45 graden om de takken worden gewikkeld. Zo laat de draad toe dat de boom dikker wordt (zonder de schors te beschadigen) terwijl hij de tak goed in de nieuwe vorm houdt.
  • Als je een tak direct bij de stam naar beneden wilt buigen, zorg er dan voor dat de draad van onderaf komt. De draad moet van boven ​​komen als je een tak naar boven buigt.
  • Nadat je alle geschikte takkenparen hebt bedraad, ga je verder met het bedraden van de overige takken met behulp van de enkele bedradingstechniek.

 

Deel 2: Enkele bedrading

  • Net als bij de dubbele bedradingstechniek, knip je de juiste lengte van de draad af en wikkel je het minstens twee keer om de stam in een hoek van 45 graden.
  • Wanneer je meerdere draden aanbrengt op hetzelfde deel van de stam / tak, probeer ze dan netjes tegen elkaar te leggen.
  • Ga nu verder met het bedraden van de tak.

 

Het buigen van de bedraadde takken

Nadat je de hele boom hebt bedraad, kun je beginnen de taken te buigen en in positie te zetten. Gebruik je vingers om de ‘buitenbocht’ van de tak vast te houden. Buig nu de tak van de binnenkant van de bocht met de duimen. Op deze manier verminder je het risico van het breken van takken door de kracht rond de buitenkant van de tak te verdelen; precies daar waar de draad om de tak heen zit. Stop met buigen zodra een tak in de juiste positie staat, omdat herhaaldelijk buigen de tak mogelijk kan beschadigen. Probeer de rechte delen van takken lichtjes te buigen om een natuurlijker uiterlijk te creëren.

 

En dan? Nazorg

Zet de boom in de schaduw en bemest zoals je dat normaal zou doen. Houd de boom tijdens het groeiseizoen nauwlettend in de gaten en verwijder draad tijdig om te voorkomen dat het insnijdt in de schors. Probeer niet om draad te recyclen door het af te wikkelen, want dat kan de boom beschadigen. Knip in plaats daarvan de draad bij elke draaiing af waardoor het veel makkelijker te verwijderen is.