In het japans: Nebari - Een zeer belangrijk aspect van een Bonsai is de nebari; de oppervlaktewortels die visueel evenwicht en stabiliteit bieden aan een boom. Het creëren van een nebari kan met behulp van twee methoden: door het regelmatig wegsnoeien van naar beneden groeiende wortels of door toepassing van ‘afleggen’. Beide methoden zullen hieronder gedetailleerd worden beschreven.

 

 

Hoe maak je een goede nebari

 

Regelmatige wortelsnoei

Door bij iedere verpotting van de boom de verticaal groeiende wortels te verwijderen, verplaats je de groei naar de zijwaartse wortels. Daardoor worden deze wortels dikker en uiteindelijk creëren ze een natuurlijke nebari. Tijdens het verpotten kun je de oppervlaktewortels ook wat extra uitspreiden, om zo een evenwichtige wortelvoet te creëren.

 

Nebari on a bonsai tree

De nebari is cruciaal voor het evenwicht en de aanblik van Bonsai

Nebari on bonsai

Close-up van de nebari

 

De tourniquetmethode

Bij deze methode wikkelen we koperdraad strak om de basis van de stam, waardoor de stroom voedingsstoffen van de wortels naar boven langzaam wordt geblokkeerd. Wanneer de stam dikker wordt, wordt de stroom voedingsstoffen steeds meer afgekneld en wordt de boom gedwongen om nieuwe wortels net boven de draad te maken. Breng een tourniquet aan tijdens het voorjaar. Lees de stap-voor-stap-gids hieronder voor gedetailleerde informatie.

 

Bonsai tree

Een nebari geeft een gevoel van stabiliteit bij bomen en dus ook bij Bonsai.