Deze handleiding helpt je jouw boomsoort te identificeren in twee duidelijke stappen. Bekijk allereerst het loof van je Bonsai en selecteer dan de juiste optie hieronder.

Selecteer de categorie:

Loofboom Bonsai

Loofbomen
Laat de bladeren vallen in de herfst

Groenblijvende loofbomen Bonsai

Groenblijvende loofbomen
Altijd in blad

Dennen en Coniferen Bonsai

Dennen en Coniferen
Naalden of schubachtig loof
Loofbomen

Loofbomen kunnen twee soorten bladgroei vertonen: alternerend (afwisselend) of tegenovergesteld.

 

 

Bladverliezende loofbomen, met tegenovergesteld blad

 

Acer palmatum Bonsai

Japanse Esdoorn (Acer palmatum)

Een veel voorkomende en makkelijk te verzorgen soort met kenmerkende handvormige bladeren. Heeft bescherming nodig bij extreme vorst en zeer intensief direct zonlicht.

Japanse Esdoorn Bonsai verzorging.

Acer buergerianum Bonsai

Drietands Esdoorn (Acer buergerianum)

Een Aziatische esdoorn soort met smalle bladeren met drie tanden. Niet volledig winterhard, maar verder zeer makkelijk te verzorgen en sterk.

Drietands Esdoorn Bonsai verzorging.

Punica granatum Bonsai

Granaatappel (Punica granatum)

Een soort met rode bloemen en ronde vruchten, mediterraan klimaat, verdraagt geen vorst.

Kastanje Bonsai

Kastanje (Aesculus hippocastanum)

De Paardenkastanje is een boomsoort die niet van oorsprong uit Nederland komt, maar uit het Middellands Zeegebied, Noord-Afrika en West-Azië.

Kastanje Bonsai verzorging.

 

Bladverliezende loofbomen, met afwisselend blad

 

Ulmus parvifolia Bonsai

Chinese iep (Ulmus parvifolia)

Een sterke soort met fijne vertakking en in de meeste gevallen zeer kleine bladeren.

Chinese iep Bonsai verzorging.

Zelkova serrata Bonsai

Japanse iep (Zelkova)

Een klassieke Bonsai soort die het meest voorkomt als zeer vertakte bezemstijl. Hij behoort tot de iepen familie. De Zelkova is makkelijk in onderhoud en reageert zeer goed op constant snoeien.

Zelkova Bonsai verzorging.

Fagus sylvatica Bonsai

Europese Beuk (Fagus sylvatica)

De Europese Beuk uit onze bossen is zeer geschikt als Bonsai, maar behoeft wel bescherming bij extreme vorst wanneer deze in een Bonsai pot staat.

Beuk en haagbeuk Bonsai verzorging.

Fagus crenata Bonsai

Japanse Beuk (Fagus crenata)

Lijkt veel op de Europese Beuk, maar de bladeren zijn smaller en de zeer gewaardeerde gladde bast is bijna wit van kleur.

Beuk en haagbeuk Bonsai verzorging.

Carpinus betula

Haagbeuk (Carpinus betula)

Is geen beuk in letterlijke zin, maar behoort tot de berken familie. Desondanks lijkt hij enorm op de beuk. De bloemen en vruchten zijn verschillend en de knoppen (kleiner, meer rond) zijn niet zoals de scherp gepunte bruine knoppen van de beuk. Wanneer deze in een ondiepe pot geplant is, heeft hij bescherming nodig bij vorst.

Beuk en haagbeuk Bonsai verzorging.

Carpinus turczaninowii / Carpinus coreana Bonsai

Koreaanse Haagbeuk (Carpinus turczaninowii / Carpinus coreana)

Een Aziatische haagbeuk soort die smallere bladeren, een fijnere vertakking, een zeer interessante knobbelige stam en schitterende rode en gele herfstkleuren heeft.

Beuk en haagbeuk Bonsai verzorging.

Wisteria sinensis Bonsai

Blauwe Regen (Wisteria)

Een krachtige kronkelende wijnstok met samengesteld blad die lange ranken en hangende bloemen produceert in de kleuren blauw, paars, violet of wit (afhankelijk van de cultivar). Het is een sterke soort die veel water nodig heeft tijdens de zomer en welke geen late vorst in de lente tolereert.

Magnolia Bonsai

Magnolia stellata

Magnolia bomen met vrij grote bladeren die in de lente schitterende grote bloemen produceren. Afhankelijk van de cultivar kunnen de bloemen wit, roze, donker rood of paars zijn. Magnolia als Bonsai moet bij extreme vorst beschermd worden.

Malus Bonsai

Appel (Malus)

Een mooie bloeiende en vruchtdragende soort. Het fruit kan geel of rood zijn, afhankelijk van de cultivar. De bomen zijn vrij sterk, maar moeten wel regelmatig op ziektes en plagen gecontroleerd worden.

Prunus serrulata Bonsai

Japanse Kers (Prunus serrulata)

Een boom met een ruwe, donkere stam en verbluffende roze bloemen in de lente. De bloemen komen in clusters. Oude Japanse kersenbomen verdragen geen zware wortelsnoei en zijn vatbaar voor schimmelziektes. De pracht van de kersenbloesem is uniek.

Japanse Kers Bonsai.

 

Prunus mume Bonsai

Bloeiende Abrikoos (Prunus mume)

Een klassieke voorbode van de lente in Japan met simpele, sterk geurende witte, roze of rode bloemen die afzonderlijk op de bladloze boom verschijnen en een zeer mooi contrast vertonen met de zwarte knoestige stam. Het trainen van de abrikoos is vrij lastig, vooral het snoeien omdat de binnenste takken vaak afsterven. Daarnaast zijn de twijgen en takken moeilijk te bedraden aangezien ze redelijk broos zijn.

Chaenomeles japonica, Chaenomeles speciosa, Chaenomeles lagenaria Bonsai

Japanse Kweepeer (Chaenomeles japonica, Chaenomeles speciosa, Chaenomeles lagenaria)

Groeit voornamelijk als struik of met meerdere stammen. Deze soorten bloeien in de vroege lente. De bloemen zijn oranje of rood, maar sommige cultivars zijn wit of hebben meerdere kleuren. De bladeren zijn smal en het fruit bijna rond. In de herfst rijpen ze en worden ze geel.

Pseudocydonia sinensis Bonsai

Chinese Kweepeer (Pseudocydonia sinensis)

Een sterke soort met een schitterende bast die in flarden afpelt, glanzende bladeren, roze bloemen en grote eivormige gladde gele vruchten. Vanwege de vrij grove vertakking en grote bladeren, is deze het meest geschikt voor wat grotere Bonsai. De kweepeer is makkelijk te verzorgen maar behoeft enige bescherming in de winter.

Quercus Bonsai

Eik (Quercus)

Een geslacht met meerdere soorten (waaronder enkele mediterrane groenblijvers) waarvan de meesten een karakteriserend gelobd blad hebben. Eiken produceren noten die eikels genoemd worden, welke omsloten worden door een bekervormige kap. Het zijn zeer sterke bomen die heel oud en hoog kunnen worden in de natuur. Als Bonsai hebben eiken bij extreme vorst bescherming nodig (Mediterrane eiken moeten vorstvrij overwinteren).

Eik Bonsai verzorging.

Celtis Bonsai

Netelboom (Celtis)

Bomen met een grijze schors, ronde steenvruchten, een fijne vertakking en gekartelde bladeren. Niet alle netelboom soorten zijn winterhard.

Stewartia

Stewartia (Stewartia monadelpha)

De Stewartia komt uit oost Azie en is makkelijk te herkennen aan zijn schilferige oranje schors.