Kwekerijbomen zijn jonge tuinplanten (ook wel preBonsai genoemd), die soms goede eigenschappen bezitten voor Bonsai doeleinden. Met een kwekerijboom als uitgangsmateriaal kun je op een snelle manier een Bonsai creëren, want je kunt direct beginnen met het trainen van de boom.

Hoewel het lastig kan zijn om geschikt materiaal te vinden, is het beduidend minder kostbaar en een snelle manier om je Bonsaicollectie uit te breiden. Een groot nadeel is dat, als je met een oudere boom begint (in plaats van het opkweken vanaf het begin), je grote takken moet verwijderen, met als resultaat zichtbare grote wonden.

 

 

Waar kun je kwekerijbomen/preBonsai vinden

Goede kwaliteit kwekerijbomen kunnen moeilijk te vinden zijn. Probeer het bij kleine familiekwekerijen (grote commerciële kwekerijen verkopen meestal geen geschikt ruw materiaal). Sommige (online) Bonsai winkels verkopen ook kwekerijbomen, vaak reeds voorgevormd en dus zeer geschikt, maar de prijs zal dan hoger zijn dan bij een familiekwekerij.

 

Wanneer?

Kwekerijmateriaal kan gedurende het hele jaar aangeschaft worden, maar de keuze is gewoonlijk het grootst tussen begin lente en nazomer.

 

Waar naar te kijken bij kwekerijmateriaal?

Dit is lastig uit te leggen, je vermogen om materiaal met potentie te herkennen zal verbeteren naarmate je meer leert over het kweken van Bonsai. Echter, belangrijke aspecten waar je op moet letten zijn: de boomsoort, stamvorm, tapsheid van de stam, de takstructuur en de nebari (wortelvoet). Onderstaande foto’s laten voorbeelden zien van goede kwaliteit preBonsai die erg geschikt zijn om als Bonsai getraind te worden.

Prebonsai

Jong preBonsai materiaal (Chamaecyparis), ongeveer 10 euro.

Bonsai nursery stock

Jonge Spar uit een kwekerij, ook ongeveer 10 euro. Deze is te koop in onze shop als Bonsai Starter Set.

 

En dan?

Plaats de nieuw gekochte kwekerijboom buiten (tenzij het een indoorboom is) en houd hem vochtig, maar niet te nat. De boom kan gevoed worden met normale hoeveelheden mest zoals beschreven in bemestingssectie. Het hangt van het seizoen af of je meteen kunt starten met trainen van het kwekerijmateriaal. Als de aanschaf in de vroege lente is dan kun je meteen beginnen met verpotten en snoeien, maar als je het materiaal later in het seizoen hebt gekocht, dan kun je beter wachten tot het volgende voorjaar om de boom te verpotten.

 

 

Voor voorbeelden van het vormen van kwekerijmateriaal kun je het Bonsai progressie deel van deze website bekijken. Of lees de Bonsai vorming pagina’s voor meer achtergrondinformatie over enkele technieken, zoals snoeien en bedraden. Een goede manier om kennis te maken met deze hobby is om de Bonsai starterskit aan te schaffen en om zelf een Bonsai op te kweken!