De Fukien Thee komt oorspronkelijk uit China en is vernoemd naar de provincie Fukien, in het Chinese Fuijan. Ook is hij inheems in delen van Japan, Indonesië, Taiwan en Australië. De Fukien Thee is nog steeds erg populair in China voor Penjing en in het Westen is het een veel voorkomende Bonsai voor binnenshuis.

Het heeft donkergroen, glanzend loof, met kleine witte stipjes op de bovenkant en haartjes aan de onderkant van de bladeren. Kleine witte bloemetjes kunnen het gehele jaar verschijnen en soms kunnen deze zich ontwikkelen tot kleine geelrode tot zwarte besjes.

Gebruik onze Bonsai-identificatie gids om je boomsoort te achterhalen.

 

Specifieke verzorgingsrichtlijnen voor de Carmona Bonsai

Standplaats: de Fukien Thee is een indoor Bonsai die alleen in een erg warm klimaat het gehele jaar buiten kan staan. Hij heeft veel licht nodig en ook binnenshuis moet de Carmona geplaatst worden op een zo licht mogelijke plaats, zo dicht mogelijk bij het raam. De optimale temperatuur is rond 20 graden Celsius. Zorg dat de boom niet bloot wordt gesteld aan veel lagere temperaturen. ’s Zomers kan de Carmona buiten geplaatst worden zolang de nachten warm genoeg zijn. In de winter veroorzaken onze verwarmde woningen problemen voor de Fukien Thee. Naast het weinige daglicht veroorzaakt ook de droge lucht problemen. Je kunt, als nodig is, een plantenlamp gebruiken en om de vochtigheid te verhogen, een grote bak met een vochtig substraat vullen waarop de pot geplaatst wordt. Mocht je een raam willen openen in de winter, zorg er dan voor de de Fukien Thee niet aan koude (vries)lucht wordt blootgesteld.

Watergift: houd de boom vochtig, de boom houdt niet van droogte. Maar zorg ervoor dat de boom niet te vaak water krijgt, want ook te natte grond leidt tot problemen. Zodra het oppervlak droog is, moet er overvloedig water worden gegeven. Maar zorg ervoor dat de boom niet in overtollig water blijft staan.

Voeding: Omdat de wortels gevoelig zijn is het het beste om de Fukien thee vaste organische voeding te geven. Vloeibare voeding kan ook gegeven worden, maar dan in nauwkeurig gemengde dosis en alleen op vochtige aarde. Voed de boom goed vanaf de lente tot de herfst volgens de algemene richtlijnen en in de winter minder vaak.

Snoei: De Carmona verdraagt snoei goed en regelmatig snoeien zorgt ervoor dat er een fijne takstructuur verschijnt. De jonge uitlopers zijn delicaat en flexibel, zodat ze makkelijk te snoeien en te bedraden zijn. Oudere twijgen en takken zijn hard en breekbaar, dus gebruik speciaal daarvoor aangewezen gereedschap om deze te snoeien en wees voorzichtig met bedraden en vormen.

Verpotten: Verpot de Fukien Thee in het vroege voorjaar ongeveer elke twee jaar. Hierbij dient wortelsnoei met mate te gebeuren, want de Fukien Thee houdt hier niet van. Een goed doorlatend mengel is aanbevolen maar aan de andere kant moet het substraat voldoende water vasthouden vanwege de gevoeligheid voor te natte en te droge wortels. Een mix van Akadama met wat humus en bims (puimsteen) werkt goed.

Vermeerdering: Zaaien of zomerstekken.

Ongedierte en ziektes: door verkeerde omstandigheden kan de Carmona Bonsai last krijgen van spint, dopluis en witte vlieg. Normale insecticidespray en sticks om in de grond te steken helpen, maar op de langere termijn is het verstandiger om ook de lichthoeveelheid en luchtvochtigheid te optimaliseren. Als de Fukien Thee bewaterd wordt met hard leidingwater dan kunnen kan loof tekenen van Chlorose gaan vertonen. Dit kan verholpen worden met ijzerhoudende voeding. In zeldzame gevallen kan schimmel in snoeiwonden binnendringen. Hierdoor kunnen enkele takken of zelfs de gehele boom sterven. Dit is lastig te bestrijden. Gebruik schoon gereedschap en dek snoeiwonden altijd af met wondpasta.

Bekijk onze Bonsai verzorging pagina's voor meer gedetailleerde informatie over deze technieken.

 

 

Voorbeeld van een Carmona (Fukien Tea)

Carmona bonsai tree

Carmona Bonsai, eigenaar onbekend.

 

Fukien Tea Bonsai tree

Carmona van Heike van Gunst.