Door bladeren van een Bonsai te snoeien dwing je de boom om nieuwe bladeren te maken, wat leidt tot kleinere bladeren en een toename van fijne vertakking.

Deze techniek mag alleen gebruikt worden op loofbomen die gezond genoeg zijn om deze veeleisende techniek te doorstaan. Bladsnoei kan ook gebruikt worden om de groei in specifieke delen van de boom te vertragen. Je kunt bijvoorbeeld het bovenste gedeelte van de boom ontbladeren terwijl je het onderste gedeelte met rust laat, waardoor de balans in de boom herstelt.

 

 

Wanneer?

Voor de meeste Bonsai boomsoorten is juni de beste maand om bladsnoei toe te passen, omdat de boom dan nog genoeg tijd heeft om nieuw loof te maken en zich nog kan voorbereiden op het winterseizoen. Het exacte moment hangt af van de boom. Ontblader nadat de nieuwe lentegroei is afgehard.

 

Welke bomen?

De meeste bladverliezende bomen kunnen worden ontbladerd, maar controleer dit in onze boomsoorten-gids omdat niet alle boomsoorten goed reageren op deze techniek. Ontblader geen verzwakte bomen (veroorzaakt door recent verpotten, ingrijpende snoei of ziekte) of bomen die nog in training zijn.

 

Hoe een Bonsai te ontbladeren?

Snoei de bladeren met een twijgschaar zodanig dat de bladstengel intact blijft. Het gebruik van goed Bonsaigereedschap, zoals een bladschaar, zal aanzienlijk helpen. Raadpleeg de onderstaande stap-voor-stap-gids voor meer gedetailleerde informatie.

 

En dan? Nazorg

Een ontbladerde boom heeft geen specifieke nazorg nodig. Wanneer je een boom slechts gedeeltelijk ontbladert (bijvoorbeeld alleen het bovenste gedeelte van de boom), plaats je de boom ongeveer een maand in de schaduw om het blootgestelde binnenblad te beschermen.