In het Japans: “Misho” - Bonsai kweken vanuit zaad geeft je vanaf het prille begin volledige controle over de vorm van je Bonsai. Hoewel het lang duurt voordat je kunt beginnen met vormen (minstens drie jaar), is dit de enige manier om vanaf het begin te beginnen!

 

 

Ten eerste zul je zaden moeten verzamelen; je kunt zaden in je eigen omgeving verzamelen of je kunt er voor kiezen om ze in een (online) winkel aan te schaffen. Onthoud dat er geen speciaal “bonsai zaad” bestaat, want Bonsai worden gecreëerd uit normale boomsoorten. Als je zaden zoekt van bomen in je directe omgeving, kun je ze zaaien in de herfst. Als je wilt zaaien buiten dit seizoen (bijvoorbeeld in de lente) of je wilt zaden zaaien van bomen die niet in ons klimaat groeien, kan stratificeren noodzakelijk zijn. Stratificeren is het proces van de voorbehandeling van zaden, waarbij de winterse omstandigheden nagebootst worden dat zaad nodig heeft alvorens te kunnen ontkiemen. Voor beginners kan dit wat ingewikkeld zijn, dus is het advies om boomsoorten te kiezen die zich thuis voelen je je eigen klimaat, zodat je simpelweg de zaden in de herfst kunt zaaien, net zoals moeder natuur dat doet!

 

Bomen laten groeien vanuit zaad, korte film

 

Waar?

Zoals eerdergenoemd, kun je in de herfst zaden verzamelen van bomen die in je omgeving groeien. Zaden zoals kastanjes of eikels zijn makkelijk te vinden in het bos. Zaden van coniferen kunnen bijvoorbeeld gevonden worden in dennenappels. Als je eenmaal de dennenappels hebt gevonden dan moet je ze op een warme plaats leggen, zodat de schubben open gaan staan en de zaden eruit vallen. Zaden van vele andere soorten zijn ook makkelijk verkrijgbaar bij (online) Bonsai shops.

 

Wanneer?

De beste tijd om te zaaien is in de herfst. Zo volg je het schema van de natuur en hebben de zaailingen een volledige zomer om te groeien nadat ze gekiemd zijn in de lente. Dit houdt ook in dat je je vaak niet druk hoeft te maken over het stratificeren van de zaden - maar check dit per boomsoort goed.

 

Van zaailing tot Bonsai

Voordat we beginnen met bomen kweken vanuit zaden, kijken we eerst naar de stadia van de ontwikkeling van een jonge boom. Een boom laten groeien vanuit zaad en stek stelt je geduld aardig op de proef, maar het is mooie manier om Bonsai op te kweken zonder dat je dikke takken moet snoeien. Dat is dikwijls het geval bij het creëren van Bonsai vanuit yamadori (uit de natuur verzameld) of kwekerijmateriaal.

Lees de Bonsai vorming artikelen voor gedetailleerde informatie over technieken zoals bedraden en snoeien. Maar eerst zes afbeeldingen van een Cryptomeria die opgekweekt is vanuit zaad tot een Bonsai in een periode van 15 jaar. Met dank aan Jose Ontañón voor het delen van deze inspirerende afbeeldingen.

 

Young bonsai seedling

Jonge zaailing, 1 jaar oud

Two year old Bonsai tree

2 jaar oud

Three years old

3 jaar oud

5 year old Bonsai

5 jaar oud

10 year old

10 jaar oud

Bonsai tree after 15 years

15 jaar oud