Een veelgemaakte vergissing over Bonsai bomen, is dat deze binnen gehouden moeten worden. De meeste Bonsai bomen moeten namelijk buiten gehouden worden. Daar worden ze blootgesteld aan alle seizoenen, net als gewone bomen. Alleen de tropische en subtropische varianten kunnen overleven in het klimaat dat binnenshuis heerst.

 

 

Outdoor / buiten Bonsai verzorging

Je hebt de beschikking over een tuin of balkon, en kan dus Bonsai bomen buiten houden. Welke bomen zijn hiervoor geschikt?

De meest belangrijke vraag is, welke condities en verzorging kun je de boom geven en welke soorten kunnen het onder deze condities goed doen. Het beste kun je kiezen voor een boom die voorkomt in de streek of het land waar je woont. Vergeet echter niet dat een boom die normaal vorstbestendig is, bescherming nodig heeft wanneer deze in een ondiepe pot of schaal geplant is.

 

Het klimaat in jouw omgeving

Als de bomen worden gehouden in een subtropisch of mediterraan klimaat, dan kunnen de meeste soorten, die niet vorstbestendig zijn, buiten worden gehouden. Wel dient men rekening te houden, dat sommige soorten beschermd moeten worden tegen te veel warmte en direct zonlicht. Olijfbomen (Olea Europa), Granaatappel (Punica granatum), Fuchsia, Chinese Iep (Ulmus parvifolia), Moerbij (Morus), Kurkbast Eik (Quercus suber),  Chinese struikgewassen (Ligustrum sinensis) zijn hiervoor zeer geschikt.

De Japanse (Acer palmatum) en Drietand Esdoorn (Acer buergerianum) kunnen goed gedijen in dit klimaat, wanneer de winterperiode koel genoeg is, zodat de boom in winter rust kan gaan. Aziatische loofbomen (Celtis sinensis), Japanse  zwarte den (Pinus thunbergii),  “Bald” Cipres (Taxodium distichum) en sommige mediterrane jeneverbes soorten gedijen goed in een subtropisch klimaat. Bes dragende soorten (Prunus), Appelsoorten (Malus) en andere soorten die een koeler klimaat prefereren, zullen hoogstwaarschijnlijk niet heel goed gedijen.

Regio’s of streken met een gematigd klimaat zijn geschikt voor de meeste soorten, vooral de geïmporteerde Japanse soorten zullen het hier uitstekend doen. Er kan ook gekozen worden voor subtropische en mediterrane soorten, wanneer je deze beschermd tegen vorst, bijvoorbeeld door ze in een kas te zetten.

In een maritiem klimaat, waar de zomers vaak vochtig zijn, is een goed vocht doorlatende grond(mix) zeker aan te raden en sommige soorten die het volle zonlicht nodig hebben zullen niet heel goed gedijen.

In een landklimaat, met hete zomers en koude winters, zal je de bomen moeten beschermen tegen teveel zonlicht (schaduw of halfschaduw) en goede bescherming bieden tegen de vorst. Hierdoor kun je kiezen voor meer boomsoorten als alleen maar de inheemse bomen.

Outdoor Bonsai trees

Buiten Bonsai; een Jeneverbes, Den en een Japanse Esdoorn.

 

Condities specifiek voor jouw balkon of tuin

Het is belangrijk de condities van jouw tuin of balkon goed te bekijken. Wanneer je tuin of balkon de hele dag vol in de zon staat, kun je kiezen uit vele soorten bomen, echter zijn er sommige boomsoorten waarvoor je schaduw of halfschaduw zal moeten creëren. Zeker als de Bonsaibomen staan op stenen bestrating omgeven door muren. Een tuin met gras, heggen en andere beplanting, maakt echter een groot verschil, omdat daar de luchtvochtigheid daarin vaak hoger is. Als in de streek, waar de bomen gehouden worden, vaak of constant wind aanwezig is, zullen de bomen meer water nodig hebben. Echter zullen zij ook minder snel last hebben van schimmelziektes en ongedierte.

Heb je alleen de beschikking over een tuin of balkon met veel schaduw, dan zijn er niet veel boomsoorten die heel goed zullen gedijen. Je kunt het proberen met een Taxusboom, deze zal overleven maar niet heel goed gedijen. Oplossing is… meer zon in de tuin creëren of verhuizen! Soms bieden we een geschikte Bonsai starterset aan, in onze shop kunt u deze Bonsai kopen.

 

Persoonlijke smaak

Uiteraard is jouw eigen persoonlijke smaak ook belangrijk! Sommige mensen houden van bloemdragende bomen zoals de Azalea, of zien graag een vruchtdragende boom met kleine vruchtjes in de herfst, weer anderen houden van Jeneverbessen of Pijnbomen. Zorg dat je goed geïnformeerd ben, wanneer je een zeer speciale soort wilt aanschaffen, informeer vooral naar de specifieke benodigdheden die vereist zijn om de boom goed te laten gedijen. Denk hierbij aan; kan de boom in het geldende klimaat buiten staan, veel zon nodig of juist schaduw, moet de boom beschermd worden tegen vorst of zelfs binnen staan in de winterperiode. Dit zijn een aantal zaken die van belang zijn wanneer je tot de aankoop of kweek van een boom wil gaan. Mocht je aan al die zaken die nodig zijn, om de boom een goede verzorging te bieden, niet kunnen voldoen. Koop of kweek de boom dan liever niet!  Er is niks zo triest als een boom zien wegkwijnen, ziek worden en sterven.

 

Acer Buergerianum

Acer Buergerianum

 

Verzorging van een buiten Bonsaiboom

De verzorging van een buiten Bonsai verschilt met de verzorging van een “normale” plant in een pot. Het voornaamste verschil zit hem in het feit, dat een Bonsai geplant is in een kleine, vaak ondiepe pot of schaal. Hierdoor hebben ze weinig plaats om water en voeding op te slaan. Nog belangrijker is dat Bonsais uit gematigde klimaten tijdens de winter, een periode van “winterrust” nodig hebben. De meeste Bonsai soorten hebben overigens, tijdens de winterperiode bescherming nodig tegen vorst en harde wind.

Specifieke verzorging voor buiten Bonsaibomen:

1. Licht

De meeste Bonsaibomen hebben een paar uur per dag zonlicht nodig. Hun internoden en bladeren zullen te groot groeien wanneer dit niet gebeurt, en de kans dat ze ziek worden of schimmels krijgen vergroot aanzienlijk. De meeste coniferen moeten direct in zonlicht geplaatst worden, zodat ze gezond blijven en goed doorgroeien.

2. Vochtigheid

Op hete dagen, wanneer de Bonsai geplaatst is in een geplaveide, door muren omringde plek, kan deze last hebben van een te lage luchtvochtigheid. Je kunt dit verhelpen door de Bonsai op een schaal te plaatsen die gevuld is met water of de boom een paar keer per dag te nevelen. Let er overigens wel op dat de aarde (wortels) niet constant onder water staan! Het helpt trouwens ook om de planken, muren en stenen een paar keer per dag nat te maken.

3. Water geven en bemesten

De meest belangrijke regel: geef nooit water in een vast stramien. Bekijk je bomen goed en geef alleen water wanneer dit nodig is. Dit kan één keer in de drie dagen zijn of een paar keer per dag. Dit alles hangt af van het weer, het soort boom en de grote van de boom. Raadpleeg voor meer gedetailleerde informatie de pagina over “water geven en bemesten”.

4. Temperatuur

Buiten Bonsaibomen kunnen zowel hoge temperaturen als zeer koud weer aan. Mits er op de juiste manier voor ze gezorgd wordt. Voor de meeste soorten is het belangrijk dat ze beschermd worden tegen strenge vorst in de winter. In de lente, wanneer de bladeren uitlopen, zorg er dan voor dat de bomen worden beschermd tegen nachtvorst.

 

In het kort, zorg ervoor dat je de juiste boomsoort kiest, en je bekend bent met de juiste manier om deze boomsoort te verzorgen. Dan zal het zeker lukken en kan je jarenlang een hoop plezier en voldoening uit het houden van Bonsaibomen halen!