De meeste mensen beginnen met Bonsai na aanschaf van een goedkoop boompje in een Bonsai winkel. Dit is absoluut een goede manier om te beginnen, maar wellicht is het nog leuker om zelf aan de slag te gaan met het vormen van een Bonsai boom!

Hoe vorm je een Bonsai

Hoewel Bonsai een oude en zeer verfijnde kunstvorm is, betekend dit niet dat je als beginner niet in staat bent ze in leven te houden! Zelfs zonder groene vingers kun je deze fascinerende hobby uitproberen, al moet je je boompje wel goed in de gaten houden en bijvoorbeeld regelmatig bewateren. Belangrijk is om de juiste boomsoort te selecteren - en de verzorging ervan daar op aan te passen. In dit artikel introduceren we je in deze levende kunstvorm en leggen we de drie belangrijkste onderdelen uit; het kweken van een jonge boom, de stilering en als laatste de verzorging. Het filmpje hierboven introduceert deze onderdelen kort, lees verder voor meer gedetailleerde informatie!

 

 

Bonsai kweken

De eerste stap is het verkrijgen van een boom, wat kan worden bereikt door de aankoop van een prebonsai (ruw materiaal dat moet worden gesnoeid en bedraad om de hoofdvorm van de boom te bepalen) of met behulp van één van de vele mogelijke boomteelt-technieken. Zeer belangrijk is echter het selecteren van een boomsoort die bij je omgeving past. Zou je graag een Bonsai binnenshuis willen hebben (dit beperkt je mogelijkheden tot (sub) tropische bomen die binnenshuis kunnen overleven) of wil je je Bonsai buiten zetten? In het laatste geval zullen de meeste niet-tropische bomen prima gedijen zolang ze beschermd worden tegen intens zonlicht en temperaturen onder het vriespunt. Een goede keuze is het selecteren van een inheemse boomsoort. Met deze korte inleiding zou je in staat moeten zijn om een boom te selecteren die past bij je wensen met behulp van ons overzicht van geschikte boomsoorten, of lees meer over binnen Bonsai en buiten Bonsai.

 

Nu we de boomsoort geselecteerd hebben, kunnen we doorgaan met de mogelijkheden om daadwerkelijk een boom te vinden. Één manier is om een kant en klare Bonsai te kopen bij een (online) Bonsai winkel. Deze winkels hebben vaak een grote verscheidenheid aan boomsoorten, vormen en maten. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan en je kunt er alleen van genieten door ernaar te kijken. Zoals hierboven vermeld kun je ook een prebonsai kopen, dit is 'ruw materiaal' met Bonsai- potentieel om zelf te vormen; een geweldige manier voor snelle resultaten. Vergelijkbaar met het kopen van prebonsai is het verzamelen van bomen met Bonsai-potentieel uit de natuur, maar dit kan lastig zijn en mag alleen worden gedaan met toestemming.

Een minder dure, maar langzame methode is het zelf cultiveren van een boom met behulp van zaden of stekken. Het zal normaal gesproken ongeveer 3 tot 5 jaar duren voordat de boom kan worden gevormd. Een snelle manier om met Bonsai te starten, waarop je wel zelf aan de slag gaat, is het kopen van een starterset.

Lees meer over de hierboven genoemde technieken voor het opkweken van een Bonsai, of lees verder over de vorming van Bonsai hieronder.

Bonsai

Een Esdoorn Bonsai, van Walter Pall. Bekijk onze Bonsai galerij voor meer foto's!

 

Bonsai vormgeven

Na de eerste stap (het verkrijgen/kweken van een boom geschikt voor Bonsai doeleinden) is het tijd om de boom te vormen en stileren. Dit is het creatieve deel van de Bonsai hobby en tevens het lastige deel omdat juist hier ervaring van belang is. Enkele basistechnieken kunnen gelukkig vrij eenvoudig worden toegepast; we behandelen hieronder het snoeien en bedraden van Bonsai bomen.

Bonsai is geen sprint, ook geen bestemming. Het is een fascinerende reis die geen einde kent.

Snoei is van groot belang om bomen tot miniatuur te vormen en te behouden, met als belangrijkste doel om een evenwichtige en realistische weerspiegeling van de werkelijkheid te creëren. Het is belangrijk om in ieder geval een concaaftang aan te schaffen; deze tang wordt gebruikt om relatief dikke takken te snoeien en laat een holle wond achter, welke sneller en mooier geneest. Het is erg lastig om uit te leggen hoe snoei moet worden toegepast voor de vorming van een boom; een gevoel voor vormgeving en met name ervaring zijn van groot belang. Het is dan ook verstandig om enkele voorbeeld-vormingen te bestuderen op deze site (in het onderdeel Bonsai vormingen). In de volgende gevallen is snoei vaak aan te raden:

  • Wanneer twee takken op dezelfde hoogte ontspringen.
  • Wanneer takken onnatuurlijke kronkels vertonen.
  • Wanneer takken onevenredig dik zijn aan de top.

 

Net als snoei is bedrading ook een belangrijke techniek om Bonsai bomen te vormen. Door draad voorzichtig om de takken te wikkelen ben je in staat de takken te buigen en van richting te veranderen. Bedrading kan het hele jaar door worden toegepast, maar let goed op dat het draad op tijd wordt verwijderd om ingroei te voorkomen. Dit kan in het groeiseizoen al na enkele maanden gebeuren.

Lees meer over de hierboven genoemde technieken voor het vormen van een Bonsai, of lees verder over de verzorging van Bonsai hieronder.

 

Bonsai verzorgen

Het verzorgen van Bonsai bomen is, anders dan vaak wordt aangenomen, niet erg moeilijk. Wel is het van groot belang om te weten welke boomsoort je hebt en wat hiervan de specifieke eisen zijn; is het bijvoorbeeld een (sub)tropische plant (en dus geschikt voor binnen), of een inheemse boom die buiten moet staan? Hieronder behandelen we de belangrijkste aspecten van de verzorging van Bonsai; bewatering, bemesting en plaatsing.

Hoe vaak een Bonsai moet worden bewaterd hangt af van allerlei factoren, waaronder de boomsoort, de grootte van de plant en het lokale klimaat (binnen/buiten). Bewater je Bonsai dus niet ‘elke dag’ maar beoordeel van dag tot dag of bewatering op dat moment nodig is door de grond te voelen; deze moet licht vochtig zijn, maar zeker niet nat! Ook van groot belang is om grondig te bewateren, zodat het water de gehele wortelkluit bereikt en niet simpelweg langs de zijkanten van de pot wegspoelt.

Bonsai worden per definitie in kleine potjes geplant, met weinig ruimte voor aarde. Regelmatige bemesting is dan ook van groot belang. Het gebruik van 'Bonsai mest' is handig, al is elke andere mest met gelijkwaardige NPK samenstelling ook prima (gebruik in dit geval kleinere hoeveelheden dan voor normale kamerplanten). Volg gerust de instructies van de aangeschafte mest qua regelmaat en timing.

De locatie waar een Bonsai het best gedijt hangt af van de boomsoort. Binnen Bonsai (vaak subtropische planten) hebben een redelijk hoge, constante temperatuur nodig en veel licht. Buiten Bonsai gedijen binnen veel minder goed en moeten (ook in de winter, wel extra beschermd) buiten worden geplaatst.

Lees meer over de hierboven genoemde technieken voor het verzorgen van Bonsai, of zoek informatie op over de verzorging van specifieke boomsoorten.

 

 

Conclusie; hoe maak ik een Bonsai boom?

In dit artikel hebben we de drie stappen uitgelegd om Bonsai te houden; het kweken van een boom, het vormen ervan tot Bonsai, en de benodigde verzorgingstechnieken. Hoewel Bonsai een eeuwenoude kunstvorm is, betekend dit niet dat het erg moeilijk is om te starten. Deze website legt alle technieken zo goed mogelijk uit en ook hebben we een actief forum waar je terecht kan met vragen. We hebben zelfs een online cursus gemaakt speciaal voor beginners, voor een gratis les en meer informatie zie de Bonsai Beginners Cursus. Wil je serieus met deze hobby aan de gang dan is het wellicht een idee om bij een lokale Bonsai vereniging een cursus te volgen. Voor nu; veel plezier op onze website!

Subcategorieën

Bonsai verzorging

De basis van Bonsai verzorging Hoewel Bonsai bomen iets delicater zijn dan de gemiddelde kamerplant, betekend dit niet dat het erg lastig is om ze te verzorgen. Je moet wel op een aantal zaken letten, waaronder de bewatering, bemesting en de plaats waar je je Bonsai neerzet. De verzorging van Bonsai is een onderdeel wat uitgebreid aan bod komt in...

Lees meer

Bonsai vormgeven en stileren

Het stileren en vormgeven van Bonsai Dit deel van de website behandeld de twee belangrijkste technieken om Bonsai vorm te geven; snoeien en bedraden.

Lees meer

Opkweek van Bonsai

De basistechnieken voor het opkweken van Bonsai In dit onderdeel van de website bespreken we de diverse manieren om Bonsai bomen op te kweken of aan te schaffen. Zo kan je een ‘kant-en-klare’ Bonsai kopen in een winkel, of een boom kweken uit zaad met als doel om een Bonsai uit te vormen in de toekomst.

Lees meer

Algemeen

Het selecteren van goed materiaal om je Bonsai mee te stileren en verzorgen is erg belangrijk. In dit onderdeel bespreken we de benodigde Bonsai gereedschappen.

Lees meer
Inloggen Registreren