Een veel voorkomende misvatting over Bonsai bomen is dat ze binnen gehouden moeten worden. In feite moeten de meeste Bonsai bomen buiten geplaatst worden, waar ze aan de vier seizoenen worden blootgesteld net zoals gewone bomen in de natuur. Alleen tropische en subtropische planten kunnen het klimaat binnenshuis overleven, waar de temperaturen het hele jaar rond relatief hoog en stabiel zijn.

 

 

Goed, dus ik heb een tropische Bonsai nodig. Welke?

Er zijn verschillende bomen die je binnen kunt houden, maar de meest voorkomende (en het makkelijkst te verzorgen) is de Ficus Bonsai. Een Ficus is tolerant voor een lage luchtvochtigheid en kan vrij veel hebben. Een goede keus voor beginners. In onze shop kunt u deze bonsai kopen.

Andere populaire binnen Bonsai zijn de Ligustrum (Liguster), de Chinese Iep (Ulmus parviflora), de Carmona (Fukien Thee) en de Sageretia Theezans (Sageretia).

Indoor Bonsai trees

Indoor Bonsai bomen; een Ficus, Carmona en een Chinese iep.

 

Waarom kan ik geen gematigde (niet tropische) Bonsai bomen binnen houden?

De belangrijkste reden, zoals hierboven beschreven, is dat gematigde bomen een periode van rust nodig hebben tijdens de winter. In deze periode eindigt de jaarlijkse groeicyclus en de boom bereidt zich voor op de komende nieuwe cyclus die in het voorjaar begint. Een boom gaat in rust wanneer de temperatuur en lichtintensiteit geleidelijk afnemen over een periode van enkele weken, wat niet zou gebeuren wanneer je de bomen binnen houdt.

 

Filmpje: Binnen Bonsai

 

Binnen Bonsai Verzorging

De zorg voor een binnen Bonsai verschilt met die van normale huisplanten in potten. De hoofdreden is dat Bonsai bomen in kleine potten zitten en daardoor in mindere mate water en voedingsstoffen kunnen opslaan. Belangrijker is dat tropische bomen meer gewend zijn aan veel licht en een hoge luchtvochtigheid; omstandigheden die behoorlijk lastig zijn om binnenshuis te creëren.

Specifieke verzorging van binnen Bonsai:

1. Licht

Het grootste probleem bij het houden van tropische binnen Bonsai is, dat de licht intensiteit binnenshuis veel lager is dan buiten. Bomen zullen niet meteen sterven wanneer de licht intensiteit te laag is, maar de groei zal afnemen en uiteindelijk de boom verzwakken. Zorg er daarom voor de Bonsai op een lichte plaats neer te zetten, bij voorkeur in de vensterbank bij een raam op het zuiden gericht, echter niet boven een warmtebron zoals een cv.

Zelfs wanneer je een raam op het zuiden hebt, is de kans groot dat de licht intensiteit aan de lage kant is. Kunstmatig licht zou kunnen helpen, bijvoorbeeld door het gebruik van fluorescerend licht (groeilamp met uitstralend groeivriendelijk spectrum) of LED-verlichting enkele uren per dag.

 

2. Luchtvochtigheid

Een ander punt bij houden van tropische Bonsai binnenshuis is, dat de boom een relatief hoge luchtvochtigheidsgraad nodig heeft, veel hoger dan de condities in de huiskamer (helemaal bij het gebruik van verwarming of airconditioning). Je kunt de luchtvochtigheid rondom je Bonsai boom verhogen door het op een met water gevulde onderschaal te plaatsen en door meerdere malen per dag je boom te besproeien. Daarnaast helpt het ook om voor een goede luchtcirculatie te zorgen, door een raam gedurende de dag open te zetten.

 

3. Watergift en bemesting

De belangrijkste regel is, geef je Bonsai nooit water op een vast schema. Negeer labels die boom bij aanschaf had, waarop geadviseerd wordt om per “x” aantal dagen te bewateren. Kijk in plaats daarvan goed naar je bomen en geef pas water wanneer dat nodig is. Lees hier voor meer gedetailleerde informatie over bewateren en bemesten.

 

4. Temperatuur

Tropische boomsoorten hebben het hele jaar rond relatief hoge temperaturen nodig, die overeenkomen met de gemiddelde kamertemperatuur van een woonkamer.

Subtropische Bonsai kunnen tegen wat lagere temperaturen en doen het over het algemeen beter wanneer ze een winterperiode genieten met temperaturen die lager zijn dan de gemiddelde kamertemperatuur.

 

Kort samengevat: Kies de juiste boomsoort en houdt je aan de specifieke verzorging voor binnen bomen, dan zal je boom in leven blijven!