Regelmatig bemesten tijdens het groeiseizoen is cruciaal voor de gezondheid van Bonsai. Bomen in de volle grond kunnen hun wortelsysteem uitbreiden opzoek naar voeding; Bonsai daarentegen zijn geplant in vrij kleine potjes en moeten worden bemest om de voedingswaarde van de grond aan te vullen.

 

 

Basisbestanddelen van meststof

De drie basis elementen van elke mest zijn Stikstof (N), Fosfor (P) en Kalium (K), van welke alle drie een verschillend doel dienen. Stikstof vergroot de groei van bladeren en stam (alle groei boven grond), Fosfor spoort de groei van gezonde wortels en groei van bloemen en fruit aan, Kalium zorgt voor een algemene goede gezondheid van de plant. Verschillende verhoudingen van NPK worden gebruikt voor verschillende bomen in verschillende tijden van het jaar. Hier zal rekening mee moeten worden gehouden tijdens het bemesten van Bonsai.

 

Wanneer moet ik bemesten?

Bemest gedurende het gehele groeiseizoen van de boom; vanaf de vroege lente tot midden herfst. Binnen Bonsai kunnen het gehele jaar worden bemest. We raden aan geen pas verpotte bomen te bemesten in de eerste maand; bemest ook geen zieke bomen.

 

Biogold bonsai fertilizer

Biogold is een organische meststof uit Japan, vaak gebruikt voor Bonsai bomen.

 

Welke Bonsai mest is geschikt?

Het is erg belangrijk om de juiste mest te vinden voor je Bonsai bomen: gebruik tijdens het begin van de lente een meststof met een relatief hoog Stikstof gehalte (iets als NPK 12:6:6) om de groei te ondersteunen. Gebruik tijdens de zomer een meer gebalanceerde meststof (zoals NPK 10:10:10) terwijl je juist in de winter een meststof gebruikt om de boom af te laten harden voor de aankomende winter (bijv. NPK 3:10:10).

(Sub)tropische boomsoorten worden doorgaans binnen gehouden en gaan dus, anders dan Bonsai die buiten worden gehouden, niet mee met de seizoenen. Deze indoor Bonsai groeien het hele jaar door, en moeten dus ook gedurende het hele jaar bemest worden. Voor indoor Bonsai is een gebalanceerde vloeibare mest het handigst in gebruik, volg voor de frequentie en hoeveelheid mest de aanwijzigingen op het label van de meststof.

Een paar uitzonderingen die de moeite waard zijn om te onthouden: om de groei van bloemen te bevorderen is het gebruik van een meststof met een hoog Fosfor (P) gehalte (bijv. NPK 6:10:6) aan te raden en voor oudere bomen zou je meststof met een wat lager Stikstof (N) gehalte kunnen gebruiken of de hoeveelheid meststof kunnen verminderen.

Ondanks het feit dat “Bonsai mest” gewone mest als elke andere is, is het kopen in (online) Bonsai shops handig om de juiste NPK waarden te vinden. Elke mest met juiste NPK waarden is echter goed te gebruiken. Je kunt zelf kiezen of je vloeibare of vaste mest geeft; dit maakt niet veel uit, volg gewoon de juiste applicatie richtlijnen die vermeld staan op de verpakking van het product.

 

Fertilizer covers

Vaste Bonsai mest

Liquid Bonsai fertilizer

Vloeibare Bonsai mest

 

 

Hoe Bonsai bomen te bemesten?

Bemest je Bonsai zoals dat op de verpakking van de mest staat. Je kunt ervoor kiezen om de aanbevolen hoeveelheid een beetje te verminderen voor bomen die niet meer in training zijn, om zo de groei te balanceren in plaats van het te stimuleren. Met het gebruik van vaste mest kan het handig zijn om mestkorfjes te gebruiken, zodat de mest op dezelfde plek blijft liggen. Overvoed je bomen nooit, aangezien dit serieuze consequenties zal hebben op de gezondheid van de boom.