De van oorsprong uit Japan en China afkomstige Zelkova behoort tot de Ulmus familie, welke van hetzelfde geslacht is als de Europese en Amerikaanse Iepen. De Zelkova is in feite gelijk aan de Ulmus (Chinese Iep), maar heeft een enkel getand blad in tegenstelling tot de Ulmus die dubbel getande bladeren heeft. De Zelkova bladeren zijn ovaal, getand en puntig.

Gebruik onze Bonsai-identificatie gids om je boomsoort te achterhalen.

 

Specifieke verzorging voor de Japanse Iep (Zelkova Serrata)

Standplaats: Het is een buiten boom, maar wanneer deze geacclimatiseerd is voor omstandigheden binnenshuis (vaak als deze uit een tuincentrum verkregen is), dan moeten ze in ieder geval in de winter naar binnen gehaald worden. Staan ze wel buiten, dan moeten ze tijdens de winter goed beschermd worden. De boom prefereert veel licht, maar direct zonlicht is niet noodzakelijk.

Bewateren: Geef de Zelkova regelmatig water.

Bemesten: Voed de boom een- of tweemaal per maand vanaf de lente tot de herfst.

Snoeien: Laat de scheuten minimaal 3 internoden uitschieten en snoei dan terug tot 1 of 2 bladeren. Grootbladige Zelkova’s reageren goed op bladsnoei in de zomer.

Verpotten: Verpot de Zelkova Bonsai om de 2 jaar, en minder vaak bij volwassen exemplaren, Gebruik hiervoor een basis Bonsai grond mengsel.

Vermeerdering: Zaaien of Stekken.

Bekijk onze Bonsai verzorging pagina's voor meer gedetailleerde informatie over deze technieken.

 

 

Voorbeeld van een Zelkova Serrata (Japanse Iep) Bonsai

Zelkova, Japanese elm Bonsai